Bolje spriječiti nego liječiti

Osam uobičajenih aktivnosti koje vam mogu uništiti kralježnicu

8 uobičajenih aktivnosti koje vam mogu uništiti kralježnicu

Budući da je kralježnica organ koji podupire cijelo tijelo, njezino je zdravlje od presudne važnosti.

Briga o zdravlju najvažniji je način brige o samome sebi, bilo da se radi o fizičkom ili mentalnom zdravlju. A svaki liječnik će potvrditi kako je prevencija ključ zdravlja. Upravo zato, nikada nije rano započeti s navikama koje čuvaju vaše cjelokupno zdravlje, niti kasno za odbacivanje navika koje mu štete. Budući da je kralježnica organ koji podupire cijelo tijelo, njezino je zdravlje od presudne važnosti. Kako bismo vam pomogli sačuvati zdravlje vaše kralježnice, donosimo vam popis osam uobičajenih aktivnosti koje joj mogu naštetiti te trikove kako spriječiti bolove u leđima i popraviti svoje držanje.

1.  Pranje zubi

Dok stojimo pritisak na našu kralježnicu je mnogo veći nego kod dugog hodanja. Ako dugo stojite na mjestu, morate pronaći način za ublažavanje štetnog utjecaja na vašu kralježnicu. Kod pranja zubi naslonite se slobodnom rukom na zid ili umivaonik.

2. Pranje suđa

Dok peremo suđe obično stojimo u polusagnutom položaju s napregnutim rukama. Takav položaj napreže prsne kralješke, što rezultira bolovima u gornjem dijelu leđa, posebno između lopatica. Kako biste spriječili bolove, postavite stolac ispod jednog koljena i podignite koljeno na njega dok perete suđe kako biste smanjili pritisak na kralješke. Iskoristite isti trik i kod dugotrajnog peglanja.

FOTO: Pixabay

3. Mijenjanje gume na automobilu

Ako morate promijeniti gumu na automobilu, zaboravite na saginjanje. Sjednite na pod do automobila kako bi vam oči bile otprilike u razini s branikom. Vaša kralježnica će vam biti zahvalna i nećete provesti ostatak dana s bolovima u križima.

4. Nošenje naprtnjače

Naprtnjače, odnosno ruksaci, su iznimno popularni, osobito kod studenata i ljubitelja prirode. Često ih natrpamo svime i svačime kako bismo iskoristili sav prostor koji nude. No, težina i nepravilno nošenje mogu imati veoma loš utjecaj na kralježnicu. Zato, koristite obje naramenice kada nosite naprtnjaču. Na taj način teret će biti ravnomjerno raspoređen i kralježnica neće toliko patiti. Isto tako, dajte prednost naprtnjačama sa širokim i mekanim naramenicama. One apsorbiraju udarce prilikom hodanja i smanjuju pritisak na vaš vrat i ostatak kralježnice.

FOTO: Pixabay

5. Nošenje vrećica iz supermarketa

Prilikom kupovine mnogi od nas sve kupljene stvari natrpaju u jednu vrećicu. To nije problem ako ne kupujete mnogo stvari ili one nisu teške. No, ako su kupljeni predmeti teški dolazi do problema. Imajte na umu da se teški predmeti moraju dizati sa savinutim koljenima, a ne leđima. Teški predmet za žensku osobu znači predmet težine veće od 2 kg, dok za muškaraca ta težina iznosi 5 kg. Uvijek pazite da ravnomjerno rasporedite teret u obje ruke.

6. Pranje poda

Pranje poda je još jedna česta aktivnost koja napreže našu kralježnicu. Za pranje podova uvijek koristite krpu ili četku koja ima dršku kako se ne biste saginjali.

7. Vezivanje vezica na cipelama

Sve što radimo u sagnutom položaju šteti kralježnici. Pod stalnim pritiskom nutrijenti su istisnuti iz kralježnice i ona se spljošti. To uzrokuje bol u određenom dijelu tijela. Potrebni nutrijenti vraćaju se u kralježnicu tek kad se kralješci opuste, npr. u snu ili ležećem položaju. Kod vezivanja cipela zaboravite na sagibanje ili podizanje noge na klupu. Preporučuje se da ste u sjedećem položaju, npr. na stolici ili klupi, s nogom podignutom do razine vaše stražnjice. 

FOTO: Pixabay

8. Uzimanje teških predmeta s visine

Kada posegnete za nečim na visini iznad vaše glave, kralježnica se rasteže. Zamislite što se događa s vašim kralježničkim diskovima kada se sva težina vašeg tijela i predmeta koji uzimate sruči na njih u istom trenutku. Iznimno je mala šansa da će diskovi puknuti, no ako ponavljate tu radnju više puta, posljedice bi mogle biti veoma ozbiljne. Zato, ako uzimate nešto teško sa ormara ili nekog drugog visokog predmeta, uzmite stolac ili ljestve kako biste smanjili pritisak na kralježnicu. Idealno, teret bi trebao biti u visini vaših prsiju.

Komentari na članak

Vezani članci

Primitive technology

Naučite preživjeti u divljini

VIDEO: Kako izgraditi vlastitu kolibu?

Mladi Australac izrađuje primitivne kolibe i alate koristeći samo ono što pronađe u prirodi.

Beba spava

Odmori se, za promjenu

Kako neprospavana noć djeluje na tvoj organizam

Shvaćamo olako ideju o nespavanju, gledajući na to kao odličan izlaz iz kroničnog nedostatka vremena. Međutim, posljedice su nespavanja dramatične.

Googleove pametne kontaktne leće

Pomažu dijabetičarima

Google planira napraviti kontaktne leće

Google planira napraviti pametne kontaktne leće koje će upozoriti dijabetičare na pad šećera u krvi.

Fitness

Mršavljenje

Pjesme koje će vam pomoći pri redovitom vježbanju

Mršavljenje, kao i svaka promjena, nije lako, ali uz ove ćete pjesme pojačati motivaciju.

Job

Radite li vi ove greške?

10 razloga zašto poslodavci ignoriraju životopise

Pronalazak posla je težak posao, stoga si ga ne otežavajte više nego što je potrebno ovakvim greškama.