Tjelovježba i mentalna aktivnost

Jogom vježbamo ne samo tijelo nego i um

https://pixabay.com/en/balance-beach-ocean-person-sand-1842292/

Znanstvenici kalifornijskog sveučilišta dokazali su da jogom poboljšavamo kontroliranje pažnje te odgađamo pad mozgovnih aktivnosti.

Jogom se bave oni koji žele poboljšati fleksibilnost i uskladiti se s vlastitim tijelom. Oni koji su u tome uspješni već vjerojatno znaju da ona ima pozitivan učinak na ukupnu sliku o sebi, svijest o vlastitom tijelu i smanjenje bolova u leđima, no sada su to dokazali i znanstvenici u novoj studiji koja pokazuje da jogom u red možemo dovesti i um, prenosi The Independent.

Znanstvenici kalifornijskog sveučilišta pokazali su da je uz tjednu rutinu vježbanja joge te meditiranja moguće poboljšati mentalne vještine i izbjeći kognitivno opadanje povezano sa starenjem. U ispitivanju je sudjelovalo 29 sredovječnih i starijih osoba kojima je dijagnosticiran kognitivni pad koji s vremenom može prouzrokovati i demenciju. Pratila se njihova moždana aktivnost koja povezuje različite dijelove mozga. Sudionici su podijeljeni u dvije skupine: prva je sudjelovala u programu moždanog treniranja koji je uključivao jednosatno predavanje uz serije petnaestominutnih mentalnih vježbi koje su članovi skupine izvodili kod kuće svakoga dana tijekom 12 tjedana.

FOTO: Flickr

Druga je skupina podučavana obliku kundalini joge koja uključuje vježbe disanja, pokreta, poza i meditacije. Upoznali su se i s oblikom meditacije koji se sastoji od ponavljanja mantre uz određene pokrete ruku. Ova je skupina na taj način meditirala svaki dan 15 minuta, također tijekom 12 tjedana. Svi su sudionici nakon tog razdoblja ponovno podvrgnuti kognitivnim testovima i skeniranju moždane aktivnosti; svi su pokazali bolje rezultate u odnosu na početno stanje. Ipak, članovi druge skupine, koji su prakticirali jogu, pokazali su poboljšanje raspoloženja, bolju ravnotežu, percepciju dubine, snalaženja u prostoru i prepoznavanja objekata.

Kod svih je sudionika dokazana poboljšana komunikacija među različitim dijelovima mozga koji upravljaju pamćenjem i jezičnom aktivnošću, ali samo su vježbači joge pokazali poboljšanje u dijelovima namijenjenima kontroliranju pažnje. Navedeno je pokazalo da su joga i meditacija učinkovitije od kognitivnog treninga. Do jesenskih rokova ima dovoljno vremena da i sami uvježbate pokrete i poze – bacite se na posao.

Komentari na članak

Vezani članci

SCZG izvana

Studentski centar Zagreb

Studenti s 1362 i više bodova ostvarili pravo na smještaj u zagrebačkim studentskim domovima

Objavljeni su rezultati SC-ovog natječaja za studentski smještaj za akademsku godinu 2018/2019, zajedno s informacijama o rezervaciji soba.

Stipendije

Sveučilište u Zagrebu

Objavljeni prvi rezultati Erasmus+ natječaja za akademsku godinu 2016/2017.

Objavljene su prve rang liste studenata za Erasmus+ program koje su složila fakultetska povjerenstva. Provjerite jeste li dobili stipendiju za studiranje u inozemstvu.

Forum

Arheološka istraživanja u Zadru

Preliminarna istraživanja na parkiralištu pokraj crkve sv. Marije u Zadru

U slojevima se otkrila bogata povijest grada, od recentnih slojeva iz Drugog svjetskog rata, novog i srednjeg vijeka, sve do antike i prapovijesti.

New York

Istraživački rad

Sudjeluj u natječaju za Fulbright stipendiju u dvjema kategorijama

Raspisan je natječaj za Fulbright stipendiju za istraživački rad na američkim sveučilištima u akademskoj godini 2019/2020.

Tumor

Važan medicinski napredak

Novo otkriće znanstvenika predstavlja pomak u borbi protiv tumora

Znanstvenici su otkrili kako mješavina LAP molekula i cjepiva protiv tumora pomaže imunološkom sustavu u sprječavanju njegova recidiva.