Skandalozna ženska odjeća kroz povijest

FOTO: Razvoj ženske mode od skrivanja gležnjeva do pokazivanja tangi

Naslovna
Pogledaj fotogaleriju
Originalna i "flapper" haljina inspirirana filmom: The Great Gatsby
Usporedba haljina s početka i kraja 17.st.
Spears i Rihanna
Puritanska haljina nekada i puritanski kostim danas
Naslovna

+6

Naviknuli smo se na to da žene i muškarci danas svijetom šetaju polugoli i to nam ne predstavlja problem. Unatoč mnogim kampanjama i pokretima koji tvrde da su i žene i muškarci pretvorili odjeću u hodajuću reklamu za seks, danas način odijevanja nema granica. Provjerite koji su komadi odjeće bili skandal svojeg doba, iako se danas nazivaju staromodnima.

U današnjem je društvu moda prihvaćena kao osobni izričaj. Gotovo se svatko od nas može odjenuti kako želi. Naravno, i dalje postoje određena mjesta i događanja na kojima vrijede uobičajena pravila oblačenja. Ali generalno gledajući, prošetate li do trgovine u trenerci i japankama, nitko vas neće previše čudno gledati. Izađete li u noćni klub u kratkoj i uskoj haljini te štiklama, izgledat ćete normalno. Priviknuli smo se čak i na muškarce u tenisicama i odijelima. Doduše, nikako se ne možemo priviknuti na čarape i sandale, ali i to je postalo toliko uobičajeno da više nije ni smiješno.

Gledajući povijest suvremenog društva, vidljiva je evolucija u svakom pogledu. Od tehnologije i znanstvenih otkrića do odjeće. Zanimljivo je pronaći informacije o tome kako su se neki komadi odjeće kroz povijest smatrali kontroverznima. Kupaći kostimi i haljine za koje često kažemo da izgledaju poput odjeće za penzionerke u svoje su vrijeme izazivali pravu erupciju komentara i negodovanja. Feminizam je kroz prošlost igrao veliku ulogu i u ujednačavanju mode za muškarce i za žene. Hrabrije su žene iskočile iz zatvorenih kombinacija i krenule skraćivati suknje te nositi hlače. U ovoj su im revoluciji pomagali i mnogi poznati modni dizajneri. Zavirite u članak i provjerite koji su to modni komadi bili skandalozni kroz povijest.

1600. - 1700. – otvorene haljine

Barokno razdoblje 17. stoljeća obilježavale su ogromne haljine s puno elemenata kiča. Iako su ovakve haljine bile zatvorenog tipa, mogle su se smatrati skandaloznima ako su na bilo kakav način pratile siluetu ženskog tijela. Ovakve haljine nisu smjele naglašavati ni struk ni bokove. U ovo je vrijeme stoga započela barokna revolucija takozvanih otvorenih haljina. Prepoznatljive haljine koje su otvarale gornji dio ženskog torza. Neke su se sastojale od strogih korzeta, specifičnih za to povijesno razdoblje, dok su neke žene preko svojih haljina stavljale jednostavne komade tkanine. Ovakva se haljina u ovo vrijeme smatrala skandaloznom, pogotovo ako bi ju obukla mlada i neudana žena.

1800. – pokazivanje gležnjeva

Za vrijeme puritanskih godina u Americi, svaka je časna i poštena žena morala biti pokrivena od vrata do stopala. Dogodila bi se krajnje neugodna situacija ako bi žena, makar slučajno, otklonila odjeću s vlastitog gležnja. Koliko je ovo shvaćeno ozbiljno pokazuje i podatak da su se prekrivale čak i noge drvenih stolova jer su previše podsjećale na ženske gležnjeve.

1907. – jednodijelni kupaći kostimi

Ove je godine poznata plivačica Annette Kellerman stigla na plažu u jednodijelnom kupaćem kostimu. Takozvani donji dio kupaćeg završavao je iznad njezinih koljena. Koliko je ovakav potez bio skandalozan, dovoljno govori činjenica da je uhićena zbog nedostojnog ponašanja. Početkom 20. stoljeća biti u ovakvom kupaćem kostimu za ženu je bilo jednako tome da izađe iz kuće bez ikakve odjeće na sebi. Da je danas ovakav podatak neshvatljiv, pokazuju fotografije u našoj galeriji koje uspoređuju skandalozni kupaći iz 1907. godine s današnjim.

1920. – lepršave haljine

Ako ste gledali film The Great Gatsby i oduševili se prikazanom modnom eksplozijom, znat ćete zašto se haljine nazivaju lepršavima. Raskoš, elegancija, čipka i rukavice neki su od nepohodnih modnih detalja tog vremena. Ono što je zanimljivo su, naravno, haljine. U to su vrijeme ove modne kombinacije bile skandalozne. Haljine su, za to razdoblje, otkrivale previše dijelova ženskog tijela. I ono najgore od svega – gležnjeve! Da, još uvijek smo u dijelu povijesti kada žene ne smiju pokazati gležanj. U Viktorijansko su se doba čak radile stepenice koje su odvajale muškarce od žena. Zašto? Da muškarac, ako ide iza žene uz stepenice, ne bi vidio njezin gležanj koji se može otkriti dok se ona penje. Čak je i sam naziv haljine, u slengu nazvane flapper u doslovnom prijevodu značio mlada prostitutka.

1950-te – pin up

Iako su ovo zlatne godine Hollywooda i Marilyn Monroe, još se uvijek na mnoge ženske komade odjeće gledalo kao na skandal. Popularne pedesete danas asociraju na pin-up djevojke i popularne bullet grudnjake. No, takva modna kombinacija nije naišla na odobravanje društva. Smatralo se da žene previše pokazuju svoje obline i pritom uživaju. Postavljalo se pitanje kakve će one jednoga dana biti supruge i majke.

1960-te – pojava kratkih suknji i ženskih odijela

Iako danas predstavljaju suknjicu koja je idealna za ljetne vrućine, u šezdesetim je godinama prošlog stoljeća ovakva suknja dovodila do premlaćivanja žena. Začetnica minisuknji, Mary Quant, prisjetila se svojih početaka u Londonu. Izjavila je da bi se muškarci naguravali na izlog njezine trgovine gdje su se predstavljale sporne suknjice i pokušavali razbiti staklo vičući da su suknje odvratne i sramotne. Istih je godina na tržište plasiran Le Smoking – odijelo za žene. Yves Saint Laurent dizajner je koji je svojim kreacijama davao ženama za pravo da se oblače kako žele. Bio je pobornik jednakosti spolova i modne slobode, pa je tako dizajnirao ženski smoking. Ovaj je komad odjeće predstavio ultimativnu revoluciju u izjednačavanju spolova na modnoj sceni.

Iako su žene danas naviknute na nošenje hlača i odijela, u to je vrijeme ovo predstavljalo veliki bunt u modnom svijetu. Novine Business Insider u to su vrijeme pisale o Nan Kempner koja je u jednom takvom odijelu pokušala ući u restoran, no ulaz joj je bio zabranjen. Kempner je stoga izašla van te skinula hlače. Ušla je natrag u restoran noseći gornji dio sakoa poput mini haljinice. Ovoga joj je puta ulaz bio dozvoljen, a vlasnik je restorana usporedio ženu u hlačama sa ženom u kupaćem kostimu rekavši da je to jednako neprikladno za restoran. Ovaj se modni detalj zadržao sve do danas pa žene još uvijek znaju uskočiti u kombinaciju odijela zbog praktičnosti i elegancije.

1990-te – slip haljine

90-te godine prošlog stoljeća obilježila je pojava grunge scene. Pearl Jam, Nirvana i žene koje su eksperimentirale s odjećom. Bilo je to vrijeme slobode i ležernog oblačenja pa su žene počele koristiti odjeću koju su inače nosile po kući za obavljanje dnevnih obaveza. Skandal je napravio i Versace koji je na tržište plasirao haljine koje su izgledale inspirirane S&M klubovima i spavaćicama. Tako su se haljine koje su uvelike podsjećale na spavaćice bile popularne uz kardigane i kožne jakne ili traperice. Naravno da je i ovo bilo skandalozno, ali s obzirom na sve liberalnije vrijeme u glazbi, modi i svijetu općenito, prošlo je bez težih sankcija.

2000. godina – tange

Početkom novog milenija, apsolutno su sve modne predrasude srušene. Posljednji su krik mode ovog stoljeća bile tange. Možda i ne bi bilo komentara da ih nije bilo popularno nositi na način da se vide iznad hlača. Hlače niskog struka i tanga-trakice koje izviruju iznad odjeće napravile su veliki bum. Pokret je imao toliki zamah da je 2002. ravnateljica jedne kalifornijske srednje škole fizički provjeravala više stotina učenica da provjeri koja nosi tange.

Komentari na članak

Vezani članci

Rijeka Tattoo Expo

Rijeka Tattoo Expo

FOTO: Umjetnost tetoviranja oduševila Riječane

Od 11. do 13. prosinca u Rijeci je održana peta internacionalna konvencija tetoviranja. Tatto umjetnika bilo je iz cijele regije, a natjecali su se u više kategorija, ovisno o vrsti tetovaže i njenoj temi.

Doručci u kojima su uživale najproduktivnije osobe u povijesti

Zdravlje, produktivnost i kreativnost započinju pravim doručkom

Doručci u kojima su uživale najproduktivnije osobe u povijesti

Donosimo vam deset jela kojima su svoj dan započinjale neke od najutjecajnijih ličnosti u povijesti. Njihovi su ukusi bili sve samo ne dosadni i jednolični.

Branko Lustig na Fakultetu političkih znanosti

GOST PREDAVAČ

Branko Lustig na Fakultetu političkih znanosti

Branko Lustig održat će dva predavanja. Ako ste ljubitelj povijesti i filma, svakako dođite i poslušajte predavanja.

Predstava "Bakhe"

Kazališne izvedbe

Euripidove „Bakhe“ ovog vikenda na sceni ZKM-a; ulaznice za subotu samo 20 kn

12 žena koje se nalaze na grupnoj psihoterapiji, svaka sa svojim teretom i žudnjama, stižu na ZKM-ovu scenu ovog vikenda. Ulaznice za subotnju izvedbu prodaju se po cijeni od 20 kuna.

Samuel Colt

Na današnji dan

Samuel Colt patentirao svoj revolver

Samuel Colt patentirao je svoj revolver na današnji dan 1836. godine. Pojava ovog oružja promijenila je ratovanje te izmijenila povijest svijeta.