Natjecanje mladih modnih dizajnera

FOTO: Domišljate kolekcije finalistica Portanova Fashion Incubatora

PFI 2016
Pogledaj fotogaleriju
Anđela Markušić
Nives Bošnjak
Mona Lacko making of
Mona Lacko
Marija Nakir making of

+6

Posebnost je ove sezone u tome što je svoje mjesto u finalu Portanova Fashion Incubatora, najvećeg regionalnog natjecanja za mlade modne dizajnere, izborilo pet djevojaka.

Portanova Fashion Incubator, najutjecajnije natjecanje za neafirmirane modne dizajnere u regiji, svake sezone predstavlja izbor od pet najboljih novih modnih imena. Nakon iscrpnog selekcijskog procesa koji je trajao više od šest mjeseci, stručni žiri PFI-a odlučio je da ovih pet dizajnerica predstavljaju najbolje od najboljih: Ivana Janjić, Anđela Markušić, Nives Bošnjak, Marija Nakir i Mona Lacko.

Pet će se djevojaka nadmetati za pobjedu na Portanova Fashion Incubatoru i titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll koja sobom nosi nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu na BIPA Fashion.hr. Veliko finale 16. sezone PFI-a održat će se 30. rujna i 1. listopada u trgovačkom centru Portanova u Osijeku, a mi vas pobliže upoznajemo s novim talentima koje će nam Incubator otkriti.

Ivana Janjić  

Ivana Janjić (22) stiže iz Vinkovaca i studentica je zagrebačkog TTF-a. Kolekcija A+ kojom se predstavlja na PFI-u nastala je kao reakcija na društveno postavljanje okvira u vidu izražavanja individualnosti odjećom. Društvo je, kaže nam Ivana, spremno muškarca svrstati u neprihvaćene kategorije, i to samo prema izgledu, dok ženama u tom pogledu daje potpunu slobodu, što je daleko od deklarirane jednakosti spolova. Slovo A u samom nazivu kolekcije za Ivanu simbolizira početak niza promjena koje su potrebne u društvu, ali i na tržištu.

Anđela Markušić

Anđela Markušić (25) zagrebačka je studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Ključni su pojmovi za njezinu kolekciju Minimal A razigranost, elegancija i inverzija. Glavna je inspiracija animirani lik britanskog redatelja Simona Tofielda pod nazivom Simon's cat. Anđela također izdvaja animatora Uba Iwerksa i kinetičke instalacije autora Alexandera Caldera. Iz ovog uočavamo kako Anđela pronalazi inspiraciju u različitim područjima umjetnosti koje upisuje u svoju odjeću.

Nives Bošnjak

Nives Bošnjak (24) dolazi iz Zagreba i studentica je Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Kolekcija Coalescence (srastanje) nastala je u sklopu kolegija na fakultetu na temu hortifashiona. Zamišljena je kao prikaz ljudskog suživota s prirodom koju danas zamjenjuju mcluhanovski produžeci čovjekova tijela. To se očituje kroz upotrebu bijele boje koja je simbol čistoće i biljaka čija je zelena boja suptilno dovedena u kontrast s bjelinom. Zanimljiv je i način na koji je Nives, nadopunjujući ovu kolekciju, upotrijebila i keramiku.

Marija Nakir

Marija Nakir (24) na Zagrebački TTF došla je s rodnog Čiova. Kolekcija 8H (eight hours) inspirirana je radnicima 30-ih godina prošloga stoljeća, poglavito odjećom onih koji su gradili prve kultne nebodere u New Yorku. Modeli su većinom oversized i začinjeni dječačkim šarmom, jednostavnih krojeva i s modnim dodacima od kože koji podsjećaju na ono što su radnici od odjeće koristili da si olakšaju zahtjevan posao.

Mona Lacko

Mona Lacko (24) stiže iz Novog Sada i završava studij na TTF-u. Mona svojom ready to wear kolekcijom naslova Frau Techno želi provesti publiku kroz underground party scenu na kojoj je odrasla njezina generacija. Energiju tadašnje underground techno scene i osobni osjećaj, fasciniranost tim elementima te željom za boljom budućnosti, Mona Lacko pretočila je u svoju kolekciju i stil života.

Kako izgledaju kolekcije finalistica Portanova Fashion Incubatora, provjerite u našoj fotogaleriji.

Komentari na članak

Vezani članci

VERN-ovi studenti idu u San Francisco

Studenti VERN-a na putu za San Francisco

Hrvatski studenti na globalnom natjecanju predstavljaju portal o izbjeglicama

Studenti VERN-a predstavit će u San Franciscu ideju o "news" portalu koji bi omogućio humanije viđenje izbjeglica te poboljšao odnos prema njima. Time ulaze u konkurenciju za prestižnu nagradu.

Pobjednički tim ONIONgas

Prijavljena 972 tima

Mol Grupa najavila pobjednike natjecanja UPPP: Hrvatski studenti osvojili 8., 9. i 10. mjesto

Prvo je mjesto osvojio tim ONIONgas (koji čine Jakub Pitera, Dawid Bydlosz i Tomasz Malachowski) sa Sveučilišta AGH za znanost i tehnologiju u Poljskoj.

Florence And The Machine

Sziget 2015

IZVJEŠTAJ: Oprostili smo Florence što je otkazala INmusic!

Da nas je razočarala - itekako jest. Jesmo li joj oprostili? Jesmo, i više od toga.

TIMES case study 2015

ESTIEM LG Zagreb poziva

Svega nekoliko dana do kraja prijava za prestižno TIMES „case study” natjecanje

TIMES je najprestižnije studentsko case study natjecanje u Europi. Pobrini se da tvoj profesionalni put ide pravim tokom, istakni se iz gomile, osvoji titulu najboljeg studenta inženjerstva, a uz to se zabavi sa studentima iz cijele Europe!

Srebrna medalja na Univerzijadi

Univerzijada u Gwangjuu

VIDEO: Prva srebrna medalja za Hrvatsku na Univerzijadi

Andrea Bekić osvojila je srebrnu medalju u judu u kategoriji ispod 57 kilograma.