Natjecanje mladih modnih dizajnera

FOTO: Domišljate kolekcije finalistica Portanova Fashion Incubatora

PFI 2016
Pogledaj fotogaleriju
Anđela Markušić
Nives Bošnjak
Mona Lacko making of
Mona Lacko
Marija Nakir making of

+6

Posebnost je ove sezone u tome što je svoje mjesto u finalu Portanova Fashion Incubatora, najvećeg regionalnog natjecanja za mlade modne dizajnere, izborilo pet djevojaka.

Portanova Fashion Incubator, najutjecajnije natjecanje za neafirmirane modne dizajnere u regiji, svake sezone predstavlja izbor od pet najboljih novih modnih imena. Nakon iscrpnog selekcijskog procesa koji je trajao više od šest mjeseci, stručni žiri PFI-a odlučio je da ovih pet dizajnerica predstavljaju najbolje od najboljih: Ivana Janjić, Anđela Markušić, Nives Bošnjak, Marija Nakir i Mona Lacko.

Pet će se djevojaka nadmetati za pobjedu na Portanova Fashion Incubatoru i titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll koja sobom nosi nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu na BIPA Fashion.hr. Veliko finale 16. sezone PFI-a održat će se 30. rujna i 1. listopada u trgovačkom centru Portanova u Osijeku, a mi vas pobliže upoznajemo s novim talentima koje će nam Incubator otkriti.

Ivana Janjić  

Ivana Janjić (22) stiže iz Vinkovaca i studentica je zagrebačkog TTF-a. Kolekcija A+ kojom se predstavlja na PFI-u nastala je kao reakcija na društveno postavljanje okvira u vidu izražavanja individualnosti odjećom. Društvo je, kaže nam Ivana, spremno muškarca svrstati u neprihvaćene kategorije, i to samo prema izgledu, dok ženama u tom pogledu daje potpunu slobodu, što je daleko od deklarirane jednakosti spolova. Slovo A u samom nazivu kolekcije za Ivanu simbolizira početak niza promjena koje su potrebne u društvu, ali i na tržištu.

Anđela Markušić

Anđela Markušić (25) zagrebačka je studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Ključni su pojmovi za njezinu kolekciju Minimal A razigranost, elegancija i inverzija. Glavna je inspiracija animirani lik britanskog redatelja Simona Tofielda pod nazivom Simon's cat. Anđela također izdvaja animatora Uba Iwerksa i kinetičke instalacije autora Alexandera Caldera. Iz ovog uočavamo kako Anđela pronalazi inspiraciju u različitim područjima umjetnosti koje upisuje u svoju odjeću.

Nives Bošnjak

Nives Bošnjak (24) dolazi iz Zagreba i studentica je Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Kolekcija Coalescence (srastanje) nastala je u sklopu kolegija na fakultetu na temu hortifashiona. Zamišljena je kao prikaz ljudskog suživota s prirodom koju danas zamjenjuju mcluhanovski produžeci čovjekova tijela. To se očituje kroz upotrebu bijele boje koja je simbol čistoće i biljaka čija je zelena boja suptilno dovedena u kontrast s bjelinom. Zanimljiv je i način na koji je Nives, nadopunjujući ovu kolekciju, upotrijebila i keramiku.

Marija Nakir

Marija Nakir (24) na Zagrebački TTF došla je s rodnog Čiova. Kolekcija 8H (eight hours) inspirirana je radnicima 30-ih godina prošloga stoljeća, poglavito odjećom onih koji su gradili prve kultne nebodere u New Yorku. Modeli su većinom oversized i začinjeni dječačkim šarmom, jednostavnih krojeva i s modnim dodacima od kože koji podsjećaju na ono što su radnici od odjeće koristili da si olakšaju zahtjevan posao.

Mona Lacko

Mona Lacko (24) stiže iz Novog Sada i završava studij na TTF-u. Mona svojom ready to wear kolekcijom naslova Frau Techno želi provesti publiku kroz underground party scenu na kojoj je odrasla njezina generacija. Energiju tadašnje underground techno scene i osobni osjećaj, fasciniranost tim elementima te željom za boljom budućnosti, Mona Lacko pretočila je u svoju kolekciju i stil života.

Kako izgledaju kolekcije finalistica Portanova Fashion Incubatora, provjerite u našoj fotogaleriji.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo, Fresh Prince

Godišnjica popularne humoristične serije

Stil 90-ih: Princ iz Bel Air-a kao modna inspiracija

Skoro 25 godina prošlo je od početka emitiranja serije Princ iz Bel Air-a. Podsjetimo se najboljih odjevnih kombinacija i izjava koje nas i danas znaju nasmijati.

Ovoren 12. Vukovar Film Festival

Europa za festivale, festivali za Europu

Naš filmski festival nominiran za nagradu EFFE; internetsko glasanje publike u tijeku

Vukovar film festival postao je jedan od 24 nominirana europska kulturna događaja koji će se 26. rujna ove godine natjecati na svečanoj dodjeli nagrade u Bruxellesu. Svi mu zainteresirani preko interneta mogu dati svoj glas za nagradu publike.

Maskota 2016.

Kako će se zvati hrčak?

Traži se ime Zagijeva nasljednika

Građani preko Facebooka biraju ime hrčka, maskote nadolazeće Univerzijade koja će se održati u Zagrebu i Rijeci.

Rukometna lopta

Sveučilišni sport

Prijavite se na UniSport rukometno natjecanje

UniSport natjecanje u rukometu u sklopu Sveučilišta u Splitu održat će se 19. i 20. travnja, a rok je prijave 16. travnja do 12 sati.

Humanitarna pomoć općini Žepče

Kamion zadržan na granici čak 4 sata!

FOTO: Prvi kamion humanitarne pomoći za BiH - općina Žepče

Prvi kamion humanitarne pomoći iz Hrvatske stigao je u općinu Žepče u BiH, iako je zadržan na graničnom prijelazu Kamensko čak 4 sata!