Natjecanje mladih modnih dizajnera

FOTO: Domišljate kolekcije finalistica Portanova Fashion Incubatora

PFI 2016
Pogledaj fotogaleriju
Anđela Markušić
Nives Bošnjak
Mona Lacko making of
Mona Lacko
Marija Nakir making of

+6

Posebnost je ove sezone u tome što je svoje mjesto u finalu Portanova Fashion Incubatora, najvećeg regionalnog natjecanja za mlade modne dizajnere, izborilo pet djevojaka.

Portanova Fashion Incubator, najutjecajnije natjecanje za neafirmirane modne dizajnere u regiji, svake sezone predstavlja izbor od pet najboljih novih modnih imena. Nakon iscrpnog selekcijskog procesa koji je trajao više od šest mjeseci, stručni žiri PFI-a odlučio je da ovih pet dizajnerica predstavljaju najbolje od najboljih: Ivana Janjić, Anđela Markušić, Nives Bošnjak, Marija Nakir i Mona Lacko.

Pet će se djevojaka nadmetati za pobjedu na Portanova Fashion Incubatoru i titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll koja sobom nosi nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu na BIPA Fashion.hr. Veliko finale 16. sezone PFI-a održat će se 30. rujna i 1. listopada u trgovačkom centru Portanova u Osijeku, a mi vas pobliže upoznajemo s novim talentima koje će nam Incubator otkriti.

Ivana Janjić  

Ivana Janjić (22) stiže iz Vinkovaca i studentica je zagrebačkog TTF-a. Kolekcija A+ kojom se predstavlja na PFI-u nastala je kao reakcija na društveno postavljanje okvira u vidu izražavanja individualnosti odjećom. Društvo je, kaže nam Ivana, spremno muškarca svrstati u neprihvaćene kategorije, i to samo prema izgledu, dok ženama u tom pogledu daje potpunu slobodu, što je daleko od deklarirane jednakosti spolova. Slovo A u samom nazivu kolekcije za Ivanu simbolizira početak niza promjena koje su potrebne u društvu, ali i na tržištu.

Anđela Markušić

Anđela Markušić (25) zagrebačka je studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Ključni su pojmovi za njezinu kolekciju Minimal A razigranost, elegancija i inverzija. Glavna je inspiracija animirani lik britanskog redatelja Simona Tofielda pod nazivom Simon's cat. Anđela također izdvaja animatora Uba Iwerksa i kinetičke instalacije autora Alexandera Caldera. Iz ovog uočavamo kako Anđela pronalazi inspiraciju u različitim područjima umjetnosti koje upisuje u svoju odjeću.

Nives Bošnjak

Nives Bošnjak (24) dolazi iz Zagreba i studentica je Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Kolekcija Coalescence (srastanje) nastala je u sklopu kolegija na fakultetu na temu hortifashiona. Zamišljena je kao prikaz ljudskog suživota s prirodom koju danas zamjenjuju mcluhanovski produžeci čovjekova tijela. To se očituje kroz upotrebu bijele boje koja je simbol čistoće i biljaka čija je zelena boja suptilno dovedena u kontrast s bjelinom. Zanimljiv je i način na koji je Nives, nadopunjujući ovu kolekciju, upotrijebila i keramiku.

Marija Nakir

Marija Nakir (24) na Zagrebački TTF došla je s rodnog Čiova. Kolekcija 8H (eight hours) inspirirana je radnicima 30-ih godina prošloga stoljeća, poglavito odjećom onih koji su gradili prve kultne nebodere u New Yorku. Modeli su većinom oversized i začinjeni dječačkim šarmom, jednostavnih krojeva i s modnim dodacima od kože koji podsjećaju na ono što su radnici od odjeće koristili da si olakšaju zahtjevan posao.

Mona Lacko

Mona Lacko (24) stiže iz Novog Sada i završava studij na TTF-u. Mona svojom ready to wear kolekcijom naslova Frau Techno želi provesti publiku kroz underground party scenu na kojoj je odrasla njezina generacija. Energiju tadašnje underground techno scene i osobni osjećaj, fasciniranost tim elementima te željom za boljom budućnosti, Mona Lacko pretočila je u svoju kolekciju i stil života.

Kako izgledaju kolekcije finalistica Portanova Fashion Incubatora, provjerite u našoj fotogaleriji.

Komentari na članak

Vezani članci

SUPEUS

Studentsko natjecanje

„SUPEUS Case Study 2017“ najbolje timove studenata vodi na putovanje

Već sedmu godinu udruga SUPEUS organizira natjecanje „SUPEUS Case Study“. Ovogodišnje natjecanje koncipirano je u tri radionice, a održava se na tri fakulteta i u tri dana. Studenti imaju priliku slušati predavanja renomiranih stručnjaka iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje.

Međunarodna izložba mačaka

Međunarodne izložbe mačaka

FOTO: Mačja elita prezentirana u Zagrebu

Ovog vikenda u Zagrebu održane su međunarodne izložbe mačaka. Posjetitelji su mogli vidjeti brojne pasmine, razgovarati s uzgajivačima te prisustvovati stručnom odabiru najboljih mačaka.

Zlatni indeks 2016

Udruga eStudent

Studenti ocjenjuju i nagrađuju poduzeća projektom „Zlatni indeks“

Zlatni indeks projekt je u kojemu su poduzeća koja su pridonijela kvalitetnijem studentskom životu, obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata nagrađena jedinstvenom nagradom na području Republike Hrvatske, ali i šire.

Rektorat pročelje

Dva zlata, tri srebra i tri bronce

U konkurenciji od 150 inovacija zagrebačko Sveučilište odnijelo 8 medalja

Sudjelovale su četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu s devet inovativnih projekata.

Projekti

Projekt UNIverzI-JA-DA

Predstavljeno deset finalnih studentskih timova

Riječ o projektu u kojemu se dodjeljuju financijska sredstva najboljim studentskim projektima u rješavanju zadataka tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. godine.