Iskoristite ovaj „otpad“

Dragocjena kora banane

kora banane

Postoje sitnice koje bi Vaš novčanik učinile malo manje tankim. Često je to samo mala navika da ne odbacujemo sve što smatramo otpadom, poput kore banane.

Rijetki su sretni studenti koji dočekaju kraj mjeseca s punim novčanikom. Jedini način da se to ne dogodi je štedjeti i uštedjeti. Na koje načine možete više uštedjeti? Je li moguće štedjeti baš i na zdravlju?

Naravno da se to ne preporučuje, ali postoje sitnice koje bi Vaš novčanik učinile malo manje tankim.

Često je to samo mala navika da ne odbacujemo sve što smatramo otpadom. Baš poput kore banane. Naučite kako ju iskoristiti!

Zbogom boli!

Banana je nutricionistički gledano veoma bogat plod. Sadrži sve iznimno važne vitamine i minerale, poput fosfora, mangana, magnezija, kalija, vitamina A, B6, folne kiseline i vitamina C. Kalij će Vam pomoći kod njegovanja modrica i ogrebotina.

Nakon što unutarnju stranu kore od banane utrljate na modrice i ogrebotine, bol će prije nestati, a neugodna boja prije će se povući. Isti princip može pomoći kod uboda insekata te neugodnog osipa i svraba. Kalij iz banane također će Vam pomoći ako imate neugledne i bolne bradavice po tijelu. Ljepljivom trakom zalijepite unutarnju stranu kore od banane na bradavicu i pustite da odstoji preko noći. Bradavica će nestati, a izbjeći ćete i novo izbijanje.

Zdravo lijepom izgledu!

Mangan, kalij i magnezij povoljno utječu na zube. Unutrašnjom stranom kore od banane istrljajte zube kod svakog pranja za dodatnu bjelinu. Osim što možete reći zbogom tamnim zubima, uz koru banane zbogom možete reći i dosadnim aknama. 

Princip je sličan; trljajte aknu unutrašnjom stranom kore od banane, najmanje deset minuta. Ostavite da se dobro osuši te se umijte mlakom vodom. Ponavljati postupak svaki dan, dok se lice ne očisti.

Ostale primjene

Još jednu uštedu možemo pripisati kori od banane. Istrljajte cipele korom te ih zatim ispolirajte mekanom krpom. Isti postupak može se primijeniti na kožnom namještaju, kao i kožnim odjevnim komadima. Ostali savjeti tiču se domaćica, a ako niste jedna od njih, lijepo bi bilo da prenesete ovo svojim majkama i bakama.

Dodajte koru zrele banane dok pečete meso kako bi ostalo mekano i sočno.                   

Nahranite ruže. Kora banane bogata je kalcijem i magnezijem, što cvijeće voli. Posadite koru pored korijena.

Polirajte srebrninu. Izmiksajte koru od banane s vodom, mješavinu stavite na mekanu krpu i ispolirajte srebrninu.

Poboljšajte kompost. Kora će se brzo razgraditi i dodati hranjive materijale u tlo.

Obogatite vodu za zalijevanje biljaka. Ubacite koru banane u veću posudu s vodom i pustite da odstoji. Kada budete zalijevali kućne biljke, napravite mješavinu odstajale i svježe vode, u omjeru 1 prema 5.

Komentari na članak

Vezani članci

Red u Studentskom

Studentski centar Zagreb

Štrajka u SC-u će biti, ali veće će menze ipak raditi

Iako je najavljeno da menze neće raditi, a bilo je upitno hoće li se za vrijeme štrajka moći podizati studentski ugovori, predstavnici Zbora kažu da neće biti obustavljen rad većih studentskih restorana.

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata voditeljima prodaje oglasnog prostora i administratorima

Voditelji prodaje i administratori, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto voditelja prodaje oglasnog prostora ili administratora, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

SCZG izvana

Priopćenje SZZG-a

Zbor predložio nove cijene studentskog smještaja

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

Studenti s fasciklima

Posao za mlade

Postani građanin svijeta uz Global TESOL college

Rasturaš engleski? Tražiš posao? Voliš putovati?

Vip alumni prva generacija

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Vip alumni je super prilika nakon fakulteta – prijavi se i ti!

„Vip alumni program sam je po sebi genijalno osmišljen – od samog starta u vidu eliminacijskih krugova, preko rada u struci nakon fakulteta, međunarodnog iskustva, hrpe treninga pa do samog kraja te dodjele preporuka i diploma.“