Kvalitetan san

"Clean sleeping" najveći je zdravstveni trend 2017.

Clean sleeping je najveći zdravstveni trend 2017

Nedostatak sna može prouzrokovati velike zdravstvene probleme. Ako vas zanima razlog tome i kako se nositi s njime, ovo je članak za vas.

Ako se u zadnje vrijeme osjećate anksiozno, lako se date isprovocirati ili ste često frustrirani i ljuti zbog stvari koje vas inače nisu tako lako izbacivale iz takta, možda je problem u tome da ne dobivate dovoljno sna. Clean sleeping, odnosno čisto spavanje, najveći je zdravstveni trend 2017. godine koji preporučuje minimalno 7 do 8 sati sna dnevno, a idealno bi bilo čak 10. Naime, san igra vrlo važnu ulogu u našem dnevnom funkcioniranju, razini naš dnevne energije i apetita. Važnost kvalitetnog sna naglašavaju i nutricionisti koji upozoravaju da nekvalitetan san može negativno utjecati na naš metabolizam i hormone, što može dovesti do debljanja, lošeg raspoloženja, slabog pamćenja i nemogućnosti prisjećanja određenih događaja.

Stručnjaci sugeriraju da bi osobe koje žele usporiti proces starenja, smanjiti svoj opseg struka te uživati u čistoj i elastičnoj koži trebale spavati 9 sati dnevno. Razlog tome je što se tijelo tijekom sna čisti od svih toksina koje je apsorbiralo tijekom dana. Nedostatak sna dovodi do poremećaja u radu metabolizma te u hormonalnoj ravnoteži, što pak dovodi tijelo u stanje stresa, zbog čega ono počinje povećano proizvoditi kortizol i inzulin, što dovodi do bržeg spremanja masnih naslaga, odnosno do lakšeg debljanja. Taj stres u tijelu reducira glukagon, hormon koji navodi tijelo da troši naše masne naslage.

Nedostatak sna navodi tijelo na povećano izlučivanje tiroksina, hormona koji blagotvorno utječe na rad našeg srca, mišića i probave. No pretjerano izlučivanje tiroksina može dovesti do povećane tjelesne težine i do kroničnog umora. Osim toga, njegov manjak potiče i izlučivanje leptina, hormona koji našem tijelu govori da smo siti, zbog čega ćemo se lakše prejedati. Također, dolazi do izlučivanja i hormona grelina koji potiče naš osjećaj gladi i poboljšava apetit, pogotovo za ugljikohidratima.

Kako lakše zaspati?

Ako imate problema s nedostatkom kvalitetnog sna, pokušajte s nidra jogom. Riječ je o tipu joge koja vas potiče na umno spavanje dok ste još budni. Legnite, zatvorite oči i pokušajte se fokusirati na dijelove svoga tijela – ruke, zatim svaki prst pojedinačno, dlan i tako dalje. U ovu meditaciju možete uključiti i unutarnje organe. Ideja je da vas ova vježba dovede u stanje skorog sna, a samo iskustvo je iznimno opuštajuće.

Kako biste što lakše zaspali, probajte izbjegavati kasne obroke. Preporučuje se ne jesti 12 sati kako biste omogućili tijelu da lakše izbaci sve toksine i da vam pruži nesmetano spavanje. Dakle, ako ste večerali u 20:30, trebali biste doručkovati tek u 8:30 sljedećeg jutra.

Osim toga, pokušajte masirati tjeme. Masaža tjemena potiče cirkulaciju lubanje što će vam pomoći s nesanicom. Nemojte zaboraviti i da je dobar i kvalitetan jastuk iznimno važan za cjelonoćni san.

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna

Gastro-pogled na proteklu godinu

FOTO i VIDEO: 16 najpopularnijih gastronomskih trendova u 2016. godini

2016. je godina pri kraju. Osim nove glazbe, filmova i modnih trendova, s užitkom se prisjećamo gastronomskih trendova, i to onih najluđih i vrlo fotogeničnih za kojima je cijeli internet poludio.

Lubenice

Blagodati omiljenoga ljetnog voća

7 razloga zašto biste češće trebali jesti lubenice

Stiglo je ljeto i sezona lubenica. Saznajte koje blagodati vašem organizmu donosi redovita konzumacija mnogima omiljenoga ljetnog voća.

Žena koja spava

Predavanje o zdravlju

Na svoj dan žene uče kako tijelo tretirati s ljubavlju

Voditeljica programa za žensko zdravlje Viktorija Mišura održat će otvoreno predavanje „Funkcionalnost tijela u službi ženskog zdravlja” 8. ožujka u prostorijama Privatne prakse fizikalne terapije „Jadranka Brozd”.

Vježba ili dijeta

Stručnjaci odgovaraju

Gubitak kilograma: vježbom ili dijetom?

Svi programi mršavljenja svode se na vježbanje ili dijetu. No, koji od njih brže donosi rezultate?

Spa

Opasna navika

Može li nas istiskivanje prištića ubiti

Istiskivanje prišteva djeluje kao najoptimalnije rješenje, ali dermatolozi kažu kako ta navika i nije tako bezazlena.