Tri koraka do zdravog odnosa

Čime narušavamo zdravlje ljubavne veze

Ljubavni par, PHOTO: unsplash

Razmišljati o vezi u kojoj nikad neće biti svađa i nesuglasica isto je kao posaditi vrt pun cvijeća ne očekujući da će se pojaviti korov. 

Često zbog američkih filmova odmalena imamo krivu percepciju o vezi i već od rane dobi maštamo o savršenoj vezi u kojoj ne postoje nikakve nesuglasice. Razmišljati o vezi u kojoj nikad neće biti svađa i nesuglasica isto je kao posaditi vrt pun cvijeća ne očekujući da će se pojaviti korov. Mnogi ljudi ulaze u veze upravo s tim očekivanjima čime od početka nesvjesno ograđuju svoju vezu od rasta, a sve to stvara niz loših iskustava iz kojeg nastaje duboko usađeno uvjerenje: ne postoji zdrava i sretna veza. Kako izbaciti to uvjerenje i postići zdravu vezu? Za početak bi možda trebalo prihvatiti da korov u vezi ipak postoji, no to ne znači da je on loš ako ga se redovito s partnerom uklanja. Evo nekoliko savjeta što ne činiti kako bi veza ostala zdrava.

Pretjerana briga

Samo zato što je tvoj partner prezauzet obvezama i ne može baš taj utorak na kavu ne znači da će se preseliti u drugu državu i oženiti s nekim modelom. Svi mi ponekad previše razmišljamo i to je normalno, no ako svakodnevno u tome pretjerujemo možda bi bilo u redu da o tome porazgovaramo sa svojim partnerom. Previše razmišljanja može nas dovesti do emocionalne nestabilnosti što se može odraziti na same odnose s partnerom. Drugim riječima, pretjerana briga dovodi vezu u disbalans iz kojeg se može izvući jedino razgovorom. Ako kažemo partneru što nas muči i objasnimo širu sliku koja nas dovodi do pretjeranog razmišljanja, osjećat ćemo se lakše i dobit ćemo objektivnu povratnu informaciju o istini koju mi u tom trenutku ne možemo vidjeti. 


Foto: We heart it

Svađanje zbog različitosti

Opće je poznata činjenica da smo svi mi različiti i zato ne postoji razlog zašto bi te smetalo to što tvoj partner ima drugačije interese i planove od tebe. Naravno da je važno da se oko nekih stvari slažete, ali različiti životni stil ne bi trebao predstavljati problem. Različitost je zapravo poželjna jer ona obogaćuje vezu i stoga je nužno da se ona prihvati. Čak i tvoja najbolja prijateljica može biti različita od tebe pa u tome sigurno ne vidiš problem. Zašto bi onda bio problem u partnerskim odnosima? Prihvaćanjem dajemo slobodu jedno drugome da radimo na sebi što nas čini sretnijim osobama. Iz toga nije teško zaključiti da je prihvaćanje temelj zdrave veze. 

Uspoređivanje svojeg partnera s drugima

Ako to činiš, možda bi bilo dobro da prestaneš. Uspoređivanje partnera s drugim osobama može dovesti do rušenja samopouzdanja, a i vrlo je moguće da će tvoj partner smatrati da nisi toliko zainteresirana za njega. Još gore od toga je uspoređivanje sadašnjeg partnera s bivšim. Zbog toga sadašnji može misliti da nije dovoljno dobar i to pogoršava njegovo mentalno zdravlje koje ostavlja veliki utjecaj na vezu. Isto tako može dovesti do velike ljubomore. Bivši je s razlogom bivši i nema razloga da kopaš po prošlosti. Umjesto toga stavi fokus na sve kvalitete koje su te privukle osobi s kojom si sad i sve lijepe trenutke koje s njom provodiš. 

Foto: We heart it

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Preokret ili kraj"

Smotra dostignuća različitih stvaratelja

Nestalna ljubav središnja je tema Festivala prvih; ulaz na sve programe besplatan

Ulaz na performanse, predstave, filmove, radionice i predavanja na Festivalu prvih koji će se 17. put održati u Centru KNAP besplatan je.

Naslovna (srce)

Tamara Kordovan

Dvije-tri o vezama

Ako ćemo iskreno, ja sam tri Valentinova provela u vezi, što ti ostavlja solidnih 17 koje sam bila sama. U oba slučaja mi taj dan nije predstavljao ništa posebno. Uvjerljivo najbolje pitanje koje sam čula je – kako ćeš proslaviti Valentinovo. Odmah da ti kažem, to je kao da me pitaš kako ću slaviti Dan sabora – nema smisla.

Zagrljaj

Ines Švagelj

Dobrovoljno daleko

Nitko od nas ne kaže da je lako. Nije, nimalo. Ali ako imaš viziju budućnosti koju možeš zamisliti samo s tom osobom, ako znaš da možeš bez tog nekog, ali jednostavno ne želiš, zašto ne bi pretrpio i izdržao?

Ljubavni par

Ljubavne nedoumice

Je li normalno zaljubiti se u nekog drugog kad si u dugoj vezi?

Ako želiš provoditi više vremena s tom osobom nego sa svojim partnerom, to je loš znak jer bi tvoj partner trebao biti osoba s kojom želiš provoditi najviše vremena.

Red flag

Što kada početna idila nestane

Je li i tvoja veza prepuna crvenih zastavica

Nakon određenog vremena u vezi svi shvaćaju da im životima ne teku med i mlijeko. Iako bi svaki problem s voljenom osobom trebali što prije pokušati riješiti, postoje određeni znakovi koji nas upozoravaju da je ovoga puta možda bolje odustati.