Tri koraka do zdravog odnosa

Čime narušavamo zdravlje ljubavne veze

Ljubavni par, PHOTO: unsplash

Razmišljati o vezi u kojoj nikad neće biti svađa i nesuglasica isto je kao posaditi vrt pun cvijeća ne očekujući da će se pojaviti korov. 

Često zbog američkih filmova odmalena imamo krivu percepciju o vezi i već od rane dobi maštamo o savršenoj vezi u kojoj ne postoje nikakve nesuglasice. Razmišljati o vezi u kojoj nikad neće biti svađa i nesuglasica isto je kao posaditi vrt pun cvijeća ne očekujući da će se pojaviti korov. Mnogi ljudi ulaze u veze upravo s tim očekivanjima čime od početka nesvjesno ograđuju svoju vezu od rasta, a sve to stvara niz loših iskustava iz kojeg nastaje duboko usađeno uvjerenje: ne postoji zdrava i sretna veza. Kako izbaciti to uvjerenje i postići zdravu vezu? Za početak bi možda trebalo prihvatiti da korov u vezi ipak postoji, no to ne znači da je on loš ako ga se redovito s partnerom uklanja. Evo nekoliko savjeta što ne činiti kako bi veza ostala zdrava.

Pretjerana briga

Samo zato što je tvoj partner prezauzet obvezama i ne može baš taj utorak na kavu ne znači da će se preseliti u drugu državu i oženiti s nekim modelom. Svi mi ponekad previše razmišljamo i to je normalno, no ako svakodnevno u tome pretjerujemo možda bi bilo u redu da o tome porazgovaramo sa svojim partnerom. Previše razmišljanja može nas dovesti do emocionalne nestabilnosti što se može odraziti na same odnose s partnerom. Drugim riječima, pretjerana briga dovodi vezu u disbalans iz kojeg se može izvući jedino razgovorom. Ako kažemo partneru što nas muči i objasnimo širu sliku koja nas dovodi do pretjeranog razmišljanja, osjećat ćemo se lakše i dobit ćemo objektivnu povratnu informaciju o istini koju mi u tom trenutku ne možemo vidjeti. 


Foto: We heart it

Svađanje zbog različitosti

Opće je poznata činjenica da smo svi mi različiti i zato ne postoji razlog zašto bi te smetalo to što tvoj partner ima drugačije interese i planove od tebe. Naravno da je važno da se oko nekih stvari slažete, ali različiti životni stil ne bi trebao predstavljati problem. Različitost je zapravo poželjna jer ona obogaćuje vezu i stoga je nužno da se ona prihvati. Čak i tvoja najbolja prijateljica može biti različita od tebe pa u tome sigurno ne vidiš problem. Zašto bi onda bio problem u partnerskim odnosima? Prihvaćanjem dajemo slobodu jedno drugome da radimo na sebi što nas čini sretnijim osobama. Iz toga nije teško zaključiti da je prihvaćanje temelj zdrave veze. 

Uspoređivanje svojeg partnera s drugima

Ako to činiš, možda bi bilo dobro da prestaneš. Uspoređivanje partnera s drugim osobama može dovesti do rušenja samopouzdanja, a i vrlo je moguće da će tvoj partner smatrati da nisi toliko zainteresirana za njega. Još gore od toga je uspoređivanje sadašnjeg partnera s bivšim. Zbog toga sadašnji može misliti da nije dovoljno dobar i to pogoršava njegovo mentalno zdravlje koje ostavlja veliki utjecaj na vezu. Isto tako može dovesti do velike ljubomore. Bivši je s razlogom bivši i nema razloga da kopaš po prošlosti. Umjesto toga stavi fokus na sve kvalitete koje su te privukle osobi s kojom si sad i sve lijepe trenutke koje s njom provodiš. 

Foto: We heart it

Komentari na članak

Vezani članci

Članak rezultata VND-a

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

U vezi na daljinu praćenje partnera preko društvenih mreža mnogima je svakodnevica

Predstavljamo službene rezultate treće ankete u kojoj smo vas ispitivali o uspješnosti veze na daljinu. Ne srami se, hvataj bilješke.

Međunarodni dan zagrljaja - koale

Na današnji dan

FOTO: 21. siječnja – Dan za zagrljaje

Dnevno su nam potrebna četiri zagrljaja za preživljavanje, osam za održavanje i dvanaest za napredovanje.

Najgore stvari koje muškarci rade ženama

Iz prve ruke

Muškarci priznali što su najgore napravili ženama

Nekoliko korisnika Reddita otkrilo je koje su po njima najgore stvari koje su napravili ženama i kako se osjećaju zbog toga.

Ljubav roditelja

Psihologija čovjeka

Revolucionarno istraživanje psihologa zahvaljujući kojemu svijet danas vidimo drugačije

Iako se svi katkad pitamo čemu zapravo služe roditelji osim kao bankomat, Harry Harlow na to je pitanje odgovorio još prije više od 50 godina. Naime, roditeljska je ljubav ono o čemu ovisi naša inteligencija, kako mentalna, tako i emocionalna.

Naslovna

Recenzija filma "Tu sam pred tobom"

Neobična romantična komedija koja će vas rasplakati

U CineStar kina 23. lipnja dolazi nova britansko-američka romantična komedija „Tu sam pred tobom“. Emilia Clarke i Sam Claflin utjelovili su filmsku ljubavnu vezu koja će ostati upamćena.