Osnažite duh i tijelo

Bicikliranje pozitivno utječe na mentalno zdravlje

Bicikliranje pozitivno utječe na mentalno zdravlje!

Biciliranje će vaše tijelo dovesti u formu, a osnažit će i vašu sposobnost pamćenja i rasuživanja.

Jeste li ikad primjetili poboljšanje raspoloženja nakon vožnje bicikla? To potvrđuju i znanstvenici koji su pokazali kako bicikliranje pomaže vašim umnim sposobnostima i snazi. Naime, znanstvenici su pokazali kako samo 30 minuta bicikliranja poboljšava našu memoriju, sposobnost rasuđivanja i planiranja te pomaže u suzbijanju depresije i anksioznosti.

Bicikliranje utječe na mozak kao što utječe i na mišiće. Naime, vožnja biciklom potiče rast našeg kardiovaskularnog sustava dovodeći više kisika i nutrijenata, kako u naše mišiće, tako i u naš mozak. Kao i naši mišići, i mozak bicikliranjem proizvodi više proteina koji sudjeluje u stvaranju novih moždanih stanica. Također, na taj način se povećava neurotransmiterska aktivnost koja pomaže različitim regijama našeg mozga efikasniju komunikaciju, a time i povećanje kognitivnih sposobnosti.

Zbog toga je bicikliranje izrazito bitno u starijoj dobi jer usporava proces prirodnog pada moždanih funkcija. Znanstvenici su usporedili moždane aktivnosti osoba u njihovim 60-im i 70-im godinama života te saznali da osobe koje se redovito bave fizičkom aktivnosti kao što je bicikliranje izgledaju mlađe od onih koji ne sudjeluju u fizičkim aktivnostima.

Bicikliranje nam također pomaže u rješavanju stresa i anksioznosti, pa nas na taj način priprema za potencijalno stresan dan koji je pred nama. Naime, fizičkom aktivnošću u tijelu se oslobađa serotonin i dopamin, neurotransmiter zbog kojeg se osjećamo sretnima. Osim toga, tijekom bicikliranja naše tijelo povećava sposobnost reguliranja kolesterola i andrenalina zbog kojeg ćete lakše podnositi stresne situacije.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/workplace-team-business-meeting-1245776/

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Riječkim studentima konačno omogućeno upoznavanje s osnovama znanstvenog istraživanja

Premda je znanstveni rad forma koju svaki akademski građanin mora savladati, nerijetko se sa studentima po tome pitanju ne radi ništa. Stoga je riječkim studentima pružena prilika za dvodnevni izlet u to područje.

Biciklom na posao

Sindikat biciklista

Akcija servisiranja bicikala u sklopu kampanje "Biciklom na posao"

Od 16 do 18 sati u Savskoj očekuje vas Sindikat biciklista koji održava akciju servisiranja bicikala prolaznicima.

Youtube

Izvješće o korisnicima glazbe

U prosjeku slušamo glazbu 17,8 sati tjedno, najčešće u automobilima

Svjetska diskografska organizacija IFPI provela je globalno istraživanje u travnju i svibnju ove godine o načinima pristupa i konzumiranja glazbe putem licenciranih i nelicenciranih izvora glazbe te je prošli tjedan objavljeno službeno izvješće o korisnicima glazbe diljem svijeta.

self talk

Mentalno zdravlje

Za kvalitetan život zaustavite negativne misli

Svakoga dana čovjek stvara u svojoj glavi oko 50 tisuća misli od kojih su većina one automatske, odnosno nesvjesne.

Učenje

Znanstveno-stručni simpozij

Mladi i mentalno zdravlje: Sve što vas zanima o stresu i sagorijevanju!

Sudionici simpozija imat će priliku saznati nešto više o mehanizmima nastanka stresa, utjecaju stresa na zdravlje, rastućem problemu sagorijevanja kod pomagačkih zanimanja, pozitivnom i adaptivnom stresu, različitim mehanizmima rješavanja stresa u današnjem vremenu.