LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno dostignuće

Znanstvenici s MEF-a otkrili novu terapiju za akutni infarkt miokarda

Istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenoga centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu.

Istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenoga centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu.

Rezultati istraživanja Laboratorija za mineralizirana tkiva (LMT) s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Međunarodnoga centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology - ICGEB) u Trstu o sprečavanju fibroze u modelu akutnoga infarkta miokarda objavljeni su u prestižnom časopisu Nature Communications u siječnju 2022. godine.

Dobiveni rezultati ovoga opsežnoga programa istraživanja, kako stoji na stranicama Sveučilišta u Zagrebu, pokazali su terapeutski učinak BMP1.3 antitijela koji se sastoji od prevencije apoptoze kardiomiocita, smanjenoga nakupljanja ožiljkastoga tkiva te očuvane srčane funkcije nakon infarkta miokarda u glodavaca. Akutni infarkt miokarda jedna je od najčešćih bolesti današnjice, a zasada nije ponuđena niti jedna terapijska opcija temeljena na upotrebi antitijela. Polazna točka za istraživanje bilo je otkriće povišene razine BMP1.3 antitijela u krvi pacijenata nakon infarkta miokarda.

Istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenoga centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu pod vodstvom akademika Slobodana Vukičevića te je zajednički provedeno između LMT i ICGEB koji je centar izvrsnosti za molekularnu kardiologiju gdje je glavni istraživač prof. Serena Zacchigna, voditeljica Laboratorija za kardiovaskularnu biologiju.

Urednici časopisa Nature Communications, koji godišnje zaprime 50.000 radova, a objave samo 7,7% (3850 radova), odabrali su ovaj rad kao jedan od 50 najboljih radova tiskanih u protekla 24 mjeseca u području Translational and Clinical Research.

Članak je moguće pročitati na poveznici.
FOTO: PIXABAY