LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KNJIŽNICA DOSTUPNA SVIMA

ZNANSTVENA KNJIŽNICA Zadarsko Sveučilište preuzet će vlasništvo i unijeti novitete

Od iduće 2024. godine studenti zadarskog Sveučilišta, ali i građani, imat će bogatiju i dostupniju znanstvenu knjižnicu.

Od iduće 2024. godine studenti zadarskog Sveučilišta, ali i građani, imat će bogatiju i dostupniju znanstvenu knjižnicu.

Gradsko vijeće Zadra donijelo je odluku o prijenosu osnivačkih prava s Grada Zadra na Sveučilište u Zadru 17. listopada. Prema riječima novog rektora prof. dr. sci Josipa Faričića prijenos osnivačkih prava trebao bi se odviti 1. siječnja 2024. godine, piše 057 Info.
 

„Do tada ćemo potpisati sporazum s Gradom Zadrom te u dogovoru s Ministarstvom kulture i medija te s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provesti odgovarajuće organizacijske pripreme, najavio je rektor Faričić. On ističe kako će „Znanstvena knjižnica zadržati pravnu osobnost kao sastavnica Sveučilišta u Zadru.“ – rekao je Faričić prema portalu 057 Info.

 

Vlasništvo nad knjižnicom


Također, davanja za Znanstvenu knjižnicu neće ići iz gradskog proračuna.

 

„Preuzet ćemo u sustav na teret državne riznice zaposlenike Znanstvene knjižnice koji su do sada bili plaćani iz proračunskih sredstava Grada Zadra, a njima pridružiti i zaposlenike sadašnje Sveučilišne knjižnice koja će se ukinuti kao ustrojbena jedinica“, najavio je rektor prema 057 Info.


U pitanje se dovela i budućnost vlasništva nad građom Znanstvene knjižnice. Ona ima čak tri režima vlasništva: vlasništvo Grada Zadra, vlasništvo Sveučilišta u Zadru i vlasništvo Republike Hrvatske. Rektor je napomenuo da će bez obzira na tu podjelu knjige biti dostupne svim građanima iz Hrvatske i inozemstva.
 

Noviteti Sveučilišta
 

Rektor je najavio neke novitete koji dolaze s preuzimanjem vlasništva nad knjižnicom.
 

„Nabava nove knjižnične građe obavljat će se kupovinom, razmjenom sa sveučilišnim izdanjima, donacijama i, posebno, zadržavanjem statusa unutar distribucije obveznog primjerka svake tiskane knjige u Hrvatskoj. K tome, Znanstvena knjižnica napravit će odmah početkom iduće godine važan iskorak u području korištenja mrežno dostupnih knjiga i časopisa jer to već dugo prakticiramo u okviru Sveučilišne knjižnice, bilo putem međunarodnih baza koje su za cijeli sustav znanosti i visokog obrazovanja financirane od Ministarstva znanosti i obrazovanja, bilo putem međunarodnih baza kojima pristup financira Sveučilište u Zadru.“ – objasnio je za 057 Info.

Najavljena je i izgradnja novog objekta u koji bi se trebala smjestiti Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA