LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Osijeku

Zbog korištenja mobitela tijekom ispita studentima prijeti isključenje sa studija

Mnogi su osječki studenti prigrlili odluku Sveučilišta o zabrani korištenja mobitela tijekom ispita. Onima koji prakticiraju varanje to neće tako dobro sjesti jer je nastavnik nakon prvog upozorenja obvezan podnijeti pisanu prijavu. O odluci se oglasio i pročelnik Odjela za matematiku.

Mnogi su osječki studenti prigrlili odluku Sveučilišta o zabrani korištenja mobitela tijekom ispita. Onima koji prakticiraju varanje to neće tako dobro sjesti jer je nastavnik nakon prvog upozorenja obvezan podnijeti pisanu prijavu. O odluci se oglasio i pročelnik Odjela za matematiku.

Nastavnici i suradnici Odjela za matematiku u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pokušavaju stati na kraj korištenju mobitela tijekom ispita. Stoga je pročelnik Odjela Kristian Sabo donio odluku da se tijekom pisanog ispita na klupi smiju nalaziti samo stvari koje su eksplicitno dozvoljene za ispit. Što znači da torbe, knjige, mobitel, drugi komunikacijski uređaji i ostale stvari koje nisu eksplicitno dozvoljene za ispit student treba odložiti na vješalicu, odnosno stol koji je u tu svrhu pripremio dežurni nastavnik.

Ukoliko student ne bude poštivao odluku, dežurni nastavnik ima dozvolu udaljiti ga s ispita. U tom slučaju pisani ispit studenta ocijenit će se ocjenom nedovoljan. Naime, nakon takvog događaja nastavnik je obvezan u istom danu podnijeti pisanu prijavu protiv studenta. Ako se ponovi prekršaj, studentu bi se mogle izreći sljedeće mjere: zabrana polaganja ispita, privremeno isključenje sa studija i trajno isključenje sa studija.

– Ne radi to puno studenata, ali opet ih ima na svakoj godini koji se tako provlače kroz studij. Prije, kada bi primijetili prepisivanje, bili biste samo upozoreni ili bi se poništio ispit u najgorem slučaju, a čula sam za jedan slučaj prije par godina da su zabranili 6 mjeseci izlaske na ispit, ali od tada ništa drugo. Mislim da je to „ok" odluka jer većina se trudi i uči, onda prođu ili imaju bolje rezultate „hrabri" studenti. – istaknula je Ivana, studentica pete godine  

Studenti su zadovoljni odlukom te smatraju kako je takvoj odluci prethodilo to da su na više pisanih ispita u zadnje vrijeme uhvatili nekoga kako prepisuje s mobitela. Navode kako neki studenti tako prolaze studij. Prilikom korištenja mobitela prije bi bili tek upozoreni, a u najgorem bi se slučaju poništio ispit. Naime, nije se ni prije smio koristiti mobitel tijekom ispita. Postavlja se pitanje zašto je tek nedavno takva odluka službeno donesena?

– Budući da su mobiteli toliko napredovali da postoje neke aplikacije koje mogu rješavati lakše matematičke probleme, a da ne spominjem da oni koji koriste mobitel znaju uslikati ispit i pronaći nekoga da im riješi zadatke te tako prepišu. Nisu se smjeli ni prije koristiti mobilni uređaji, a smatram da je ta odluka sasvim u redu jer se ne bi ni trebalo prepisivati na pismenim ispitima, nego da svatko koristi svoje znanje koje ima. – kazala je studentica prve godine  

Zašto je tek nedavno takva odluka službeno donesena, objasnio nam je Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematiku:

– Studenti matematike na mnogim kolegijima za vrijeme pisanih ispita mogu koristiti kalkulatore. Kako svaki mobilni uređaj ima kalkulator, do sada se iznimno toleriralo da umjesto kalkulatora student može koriste mobilni uređaj. Primijetili smo da korištenje mobilnog uređaja umjesto kalkulatora postaje sve učestalije te sam donio odluku kojom se to zabranjuje, kako bismo u budućnosti prevenirali eventualne nedopuštene radnje. –

Odluku prenosimo u cijelosti.

Izvor: Screenshot / mathos.unios.hr

Odluka je donesena 5. veljače 2018, a isti je dan stupila na snagu.

FOTO: FLICKR