LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rang-ljestvice sveučilišta

Zagrebačko sveučilište ponovno na Šangajskoj listi najboljih svjetskih sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu jedino je hrvatsko sveučilište koje je uvršteno na Šangajsku listu najboljih svjetskih sveučilišta, a ove je godine ponovno između 401. i 500. mjesta.

Sveučilište u Zagrebu jedino je hrvatsko sveučilište koje je uvršteno na Šangajsku listu najboljih svjetskih sveučilišta, a ove je godine ponovno između 401. i 500. mjesta.

Sveučilište u Zagrebu jučer se na svojoj službenoj stranici pohvalilo da je i ove godine uvršteno na prestižnu Šangajsku listu najboljih svjetskih sveučilišta za 2020. godinu koju je 15. kolovoza objavio Academic Ranking of World Universities.

I ove je godine, kao i lani, zagrebačko sveučilište uvršteno između 401. i 500. mjesta te je time, kako kažu, potvrdilo svoj status međunarodno kompetitivnog i izvrsnog sveučilišta. Prvo mjesto na ljestvici zauzeo je Harvard, iza kojega slijede Stanford, Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley. U prvih 20 mjesta uvršteno je 15 američkih, 3 britanska, jedno francusko i jedno švicarsko sveučilište. 

Ipak, Sveučilište u Zagrebu jedino je od hrvatskih sveučilišta koje je uvršteno na ljestvicu, dok su od nekih susjednih još uvršteni beogradsko, na istoj poziciji kao zagrebačko, te ljubljansko koje je na poziciji od 501. do 600. mjesta.

Šangajska lista, na kojoj zagrebačko sveučilište zauzima mjesto od 2011. godine, rangira sveučilišta koristeći četiri temeljne grupe kriterija: broj alumna i sveučilišnih nastavnika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju, broj nastavnika na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clarivate Analytics, broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u SCI-Expanded i SSCI bazama te znanstvena produktivnost po nastavniku.
FOTO: STUDENTSKI.HR