INTERVJU: Studomanija

Zadarski studenti već neko vrijeme osvajaju radijski eter: Upoznajte ekipu iza Studomanije

Studomanija - naslovna

Studomanija je studentska emisija, produkt kontinuiranog rada studenata prve godine diplomskog studija Novinarstva i odnosa s javnostima Sveučilišta u Zadru.

Već neko vrijeme na frekvencijama HRT Radio Zadra vrti se Studomanija, studentska emisija koju možete poslušati subotom prijepodne od 11 do 12 sati
Emisija je produkt kontinuiranog rada studenata prve godine diplomskog studija Novinarstva i odnosa s javnostima Sveučilišta u Zadru. ovaj mali projekt reguliran je ugovorom Sveučilišta i HRT-a u svrhu osnivanja studentskog radijskog projekta.

O projektu smo popričali s Neviom Dadić, sudionicom projekta i studenticom prve godine diplomskog studija Novinarstva i odnosa s javnostima u Zadru.
O samoj ideji Studomanije Nevia kao razlog nastanka navodi nedostatak prakse.

− Na našem studiju općenito je problem što nedostaje praktičnog dijela nastave. Većinom se sve svodi na bubanje teorije od čega mi na kraju nemamo koristi. I onda se pojavio profesor Nenad Vertovšek koji je ekspert u svom poslu i koji se trudio da dobijemo osjećaj za taj posao koji učimo.

Nenad Vertovšek vanjski je suradnik, profesor na Sveučilištu u Zadru. Na odjelu za Novinarstvo studentima predaje kolegij „Novinarska praksa”. Upravo na ovomo kolegiju rodila se ideja o ovom malo projektu. 

−Studenti su sami izabrali ovakav način prakse. Pripreme za emisiju odvijaju se u ponedjeljak, u terminu kolegija „Novinarska praksa”. Naša obična učionica pretvara se u malu redakciju koju vodi profesor Vertovšek. Tada imamo brainstorming” i dogovaramo glavne teme. Zatim u podne idemo u zgrade HRT-a i predajemo gospodinu Škovrlju i gospodinu Pajkinu sinopsis te dijelimo zadatke koje izvršavamo tijekom utorka i srijede, a u četvrtak i ponekad petak se snima emisija.- objašnjava nam Nevia.

Osim profesora Vretovšeka, emisija vjerojatno ne bi zaživjela bez Edija Škovrlja, voditelja HRT-ovog centra Zadar i Tonija Pajkina, glavnog urednika Radija Zadra. studenti se posebno zahvaljuju njima koji su im izvrsni mentori.

Zaposlenici HRT-a dobro su nas prihvatili jer smo mladi i prespektivni i možda njihovi budući kolege. Pomagali su nam koliko god su mogli u početku, sada malo manje, ali ne zato jer ne žele nego jer smo se i mi ispraksirali i dosta toga možemo već sami. Znači da je praksa urodila plodom. - kaže Nevia.
 

Toni Pajkin, Nenad Vertovšek i Edi Škovrlj
 
Toni Pajkin, Nenad Vertovšek i Edi Škovrlj; FOTO: Filip Panza
 
 

Emisija je koncipirana od tri glavne teme, jedan do dva gosta te ankete sa studentima i naravno, glazbeni brojevi. Teme su uglavnom studentske, najavljuju se i studentski projekti.
Prva emisija krenula je simbolično 14. veljače ove godine. Nakon toga uslijedila je pauza zbog ispita. Druga emisija emitirana je već 7. ožujka i od tada se emitira svake subote.

Na projektu radi oko desetak studenata, uglavnom studenti novinarstva, izuzev jedne studentice kroatistike.

Kako je emisija ujedno i kolegij Novinarska praksa, na račun emisije dobivamo bodove i konačne ocjene. Neće sve ostati samo na emisiji. Profesor ima još dosta toga u planu za nas, ali otom potom. Sve je to naravno i naša dobra volja jer smo mogli odabrati nekakav samostalan način odrađivanja novinarske prakse, no mislim da je bolje to odraditi zajedno s kolegama i profesorom. – kaže nam Nevia.

No, usprkos tome, pozivaju se svi zainteresirani studenti u Zadru koji imaju volje i sluha za ovakav posao, neka se pridruže.

Projekt je otvoren pa moglo bi se reći svima jer ukoliko se neka naša tema tiče ekologije, pozivamo nekoga tko je mjerodavniji da priča o toj temi kao npr. student ekologije. Ali dosta toga ostavljamo nama na zadatak upravo iz razloga jer je to dio našeg kolegija iz kojeg moramo dobiti bodove. Ali pozivamo sve studente koje žele nešto reći da nam se jave pa ili da oni kažu kao naši gosti ili nam daju ideje jer smo mi njihov glas.

Pitali smo Neviu i što misli o budućnosti ovog skromnog, ali vrijednog projekta:

Mislim kako ga čeka svijetla budućnost, pa čak i vlastita frekvencija. Nužno je što duže ga prakticirati jer nema koristi od toga da se pročuje pa ugasi, onda nismo napravili praktički ništa. Planiramo ga proslijediti sljedećim generacijama, nužno je ispraksirati mlade ljude koji se odluče za ovaj posao, a ne im trpati glavu brojnim definicijama jer ih nitko to neće pitati na razgovoru za posao već će tražiti iskustvo, iskustvo i samo iskustvo. Mi ne želimo ostaviti samo ovo što mi postižemo već želimo da to bude sve bolje i bolje jer je bitno da se studenti iskažu i da se njihov glas čuje. Uglavnom ih smatraju neiskusnima, a studenti imaju mnogo toga za reći i teže promjenama.

Emisija ne ide uživo već se snima, uređuje i zatim pušta u subotu. ekipa HRT-a u planu ima i postaviti snimke emisija na svoje stranice.

Emisija će sigurno potrajati do kraja ljetnog semestra, ne zna se hoće li se emitirati i po ljeti, s obzirom da većina studenata odlazi iz Zadra. Vjerojatno će se nastaviti u sljedećem zimskom semestru u sklopu nekog drugog kolegija. Što se tiče suradnje s ostalim sličnim projektima, Nevia kaže kako zasada to nemaju u planu, ali ne odbacuju takve mogućnosti.

Sudionici projekta pozivaju sve da subotom u 11 sati okrenu na frekvencije Radio Zadra i poslušaju studentsku emisiju. Studomaniju možete pratiti i putem facebooka.

Komentari na članak

Vezani članci

Učenje

1st SYMPTOMA better diagnosis stipendija

Stipendije za studente koji rade uz studij

Studirate? Radite kako biste financirali svoje obrazovanje? Dobro bi vam došla dodatna financijska pomoć? Onda ste idealni kandidati za 1st SYMPTOMA better diagnosis stipendiju!

Dubravka Oraić Tolić

Intervju s Dubravkom Oraić Tolić

„Poezija i književnost svijet ne mogu učiniti boljim, ali ga mogu učiniti ljepšim“

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić za kraj je godine svim knjigoljupcima poklonila književnu poslasticu „Peto evanđelje“, a s nama je podijelila anegdote nastale tijekom putovanja te svoj pogled na književnost i njezinu vezu sa studentima.

Elemental

Intervju s Remi iz Elementala

''Umjesto da mi izlazimo publici na ruku, čekali smo da oni dođu k nama''

Grupa Elemental ove godine izdala je novi album ''Tijelo'' te 5. ožujka slavi svoju punoljetnost u Domu sportova. Povodom izlaska albuma i uoči samoga koncerta, popričali smo s Mirelom Priselac Remi.

Zdravstvena iskaznica osobe

Obvezno zdravstveno osiguranje studenata

Ipak nije sve dobro definirano

Rok treba poštovati, a tek će se 31. listopada znati što je sa studentima koji nisu ispoštovali zadani rok.

Studenti

Pojmovnik za studente, profesore, prevoditelje

Termini i definicije visokog obrazovanja dostupni na Hrvatskom terminološkom portalu

Od siječnja su pojmovi iz područja osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju dostupni za pretraživanje na Hrvatskom terminološkom portalu. To je od velikog značenja za brojne stručnjake, prevoditelje, profesore, studente i druge.