Četvrti festival popularne psihologije

Cjelodnevnim zabavno-poučnim sadržajima PsihoFest prikazao karakter ljudi kroz smijeh

Četvrti PsihoFest

Četvrti PsihoFest Odsjeka za psihologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta održao se u nedjelju, 9. travnja 2017. te je brojem zainteresiranih posjetitelja pokazao da znanost itekako može biti zabavna.

Vikendom inače puste hodnike zagrebačkog Filozofskog fakulteta ove je nedjelje oživio te smijehom i zabavom ispunio bogat program popularnog PsihoFesta. Mnogobrojni su posjetitelji cijeloga dana slušali raznovrsna predavanja na nekoliko lokacija na Fakultetu, isprobavali različite demonstracije i pokuse, sudjelovali na radionicama, razgledavali izložbu o popularnim psihologijskim temama, a sve je ostalo zabilježeno i na fotografijama na kojima su, kao dio optičke varke, mali postali veliki, a veliki mali.

Tijekom jutarnjih su sati brojni predavači progovorili o komunikaciji u partnerskim odnosima, samopoštovanju, nedovoljnoj zastupljenosti žena u STEM-u, dok je posebnu pažnju privuklo predavanje Borisa Jokića o upisima u odgojno-obrazovne ustanove. U istom zabavno-poučnom duhu nastavio se i poslijepodnevni program, pa je publika slušala o utjecaju glazbe na potrošačko ponašanje, narodnim izrekama, vremenskim perspektivama i roku trajanja ljubavnih veza.

FOTO: studentski hr

Budući da su sadašnji studenti generacije koje su odrastale uz najpopularnijeg čarobnjaka na svijetu, neizostavno je bilo i dovođenje Hogwartsa na Filozofski fakultet. O tome što bi psihologa dočekalo da se zaputi u najpoznatiju školu vještičarenja i čarobnjaštva govorila je simpatična apsolventica psihologije Dubravka Pešorda čije nas je zanimljivo predavanje izuzetno oduševilo. Pojasnivši kako se, suočivši se s tugom zbog izostanka pisma iz Hogwartsa, odlučila baciti u jednako magičan psihologijski svijet, Dubravka je otvorila izlaganje naziva Expecto Psychologum svečanom prisegom da nema dobre namjere. Predavanje je podijelila u četiri dijela te je bilo govora o osobinama ličnosti, međudomskim odnosima, stilovima privrženosti te psihičkim poremećajima. Oprimjerivši sve o čemu je govorila likovima i događajima iz svijeta čarobnjaštva, uspjela je i psihologijskim bezjacima približiti stručne termine, dok je simpatije dupkom pune Sedmice izazvala iskreno priznavši kako joj je i samoj priča o svijetu čarobnjaštva dala snagu da se nosi s vlastitim poremećajima.

– Moj najveći strah je bio da nitko neće doći, potpuno neopravdan, ali je u skladu s ovim poremećajima o kojima sam govorila. Kad sam vidjela toliko ljudi, prvo me bilo malo strah, ali dobila sam odlične reakcije i bilo mi je odlično, odlično iskustvo. – podijelila je s nama dojmove nakon predavanja vidno uzbuđena izlagačica.

Predavanje Čemu se smijemo i zašto? zatvorilo je manifestaciju. Da je to bio šlag na torti cijeloga događaja, pokazuje i činjenica da je najveća dvorana Filozofskoga fakulteta u potpunosti popunjena čekala čuti nešto o psihologiji humora. To se možda dogodilo zbog toga što je gost predavanja bio Ivan Šarić, ali je docentica na Odsjeku za psihologiju Nina Pavlin Bernardić prezentacijom svoga teorijskog dijela pokazala da je zasluženo zvijezda predavanja. Objasnila je što je humor, kako utječe na našu psihu, zašto je društveno poželjan te što o njemu misle muškarci, a što žene. Sve je to začinila poprilično zanimljivim dosjetkama i šalama, a zatim je već razdraganu publiku prepustila gostu predavanja koji je objasnio kako to sve izgleda u praksi.

Posljednji gost četvrtoga PsihoFesta, Ivan Šarić, objasnio je kako je započeo svoju karijeru i što ga je na to potaknulo, a dotaknuo se i kreativnog procesa nastanka svojih predstava. Opisao je kako je biti na pozornici i kako iz te perspektive izgleda publika te da trema nikada ne prestane, ali je na nama kako ćemo se nositi s njom i hoćemo li dopustiti da ovlada nama. Otkrio je i da je na svome najgorem nastupu tijekom 20 minuta samo jednom uspio nasmijati publiku, i to na samom kraju. Znatiželjna mu je publika postavila mnoštvo pitanja na koja je on odgovarao iskreno i s mnogo humora. To je pozitivnu atmosferu cijeloga događaja dovelo do vrhunca, a posjetitelji su se nakon cijeloga dana razišli u izvrsnom raspoloženju.

– Najbolji materijal dolazi iz promišljanja, dubokih tema i filozofije; najbolji humor dolazi iz emocija. – otkrio nam je poslovne trikove Ivan Šarić.

Četvrti po redu PsihoFest Odsjeka za psihologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta protekao je vrlo uspješno. Program bogat predavanjima, radionicama te simpatičnim demostracijama, eksperimentima i testiranjima privukao je brojne posjetitelje koji će se svakako vratiti i na sljedeće izdanje po novu dozu psihologijskoga znanja.

Komentari na članak

Vezani članci

Ubojstvo sultana Ahmeta Ümita

Recenzija romana Ahmeta Ümita

„Ubojstvo sultana“ književna je poslastica za sve ljubitelje povijesti i Dostojevskog

Poniranje u psihu potencijalnog ubojice te sva ljepota i opasnosti povijesnog istraživanja razlozi su zbog kojih će u „Ubojstvu sultana“ Ahmeta Ümita podjednako uživati povjesničari, psiholozi i obožavatelji kriminalističkih romana.

Mentalni poremećaji

Britansko istraživanje pokazuje

Osam od deset studenata ima problema s mentalnim zdravljem

Trećina ispitanika patila je od suicidalnih misli, a većina njih pripada homoseksualnoj orijentaciji, čak 55%. Kao razlog navode da nisu nailazili na podršku svojih bližnjih, što je u njima izazivalo osjećaje straha i srama. Više od polovice ispitanika reklo je kako nisu pokušali potražiti pomoć.

Depresija

Vlastitom terapijom do zdravlja

Ublažite simptome depresije u pet jednostavnih koraka

Postoje manji i veći koraci koji vam mogu pomoći da uspješno upravljate depresivnim stanjem. Ti postupci možda neće iskorijeniti ili izliječiti ovu bolest, no ublažit će osjećaj tjeskobe, kako vas on ne bi tako lako preuzeo na mračnu stranu.

SPIRI 2015

Udruga studenata psihologije Psirius

2. Regionalni susret studenata psihologije pod motom „Psihologija bez granica”

Osim što će studenti predstavljati rezultate svojih istraživanja i preglednih radova, SPIRI je osmišljen i kao susret studenta psihologije.

Colin Farrell

Magične zvijeri i gdje ih naći

„Spin-off” Harryja Pottera dobiva još jednu zvijezdu!

Nakon što je Eddie Redmayne potvrđen kao nositelj glavne uloge, stižu i ostale zvijezde magičnog filma!