LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja s Indonezijom

Važne odluke s radnog sastanka na Sveučilištu u Zagrebu

Članovi Uprave Sveučilišta, prorektori, predstavnici nekoliko fakulteta i drugi, na sastanku su razgovarali o proširenju i konkretizaciji suradnje s visokoobrazovnim institucijama i gospodarskim subjektima u Indoneziji.

Članovi Uprave Sveučilišta, prorektori, predstavnici nekoliko fakulteta i drugi, na sastanku su razgovarali o proširenju i konkretizaciji suradnje s visokoobrazovnim institucijama i gospodarskim subjektima u Indoneziji.

Predstavnici sveučilišta u Zagrebu i predstavnici izaslanstva Republike Indonezije pokrenuli su zajedničku inicijativu prije nešto više od mjesec dana. Sveučilište je prepoznalo ubrzani rast i tehnološki napredak Indonezije, koji je privlačan znanstvenoj i gospodarskoj zajednici u Hrvatskoj, stoji na stranici Sveučilišta u Zagrebu.
 

„Cilj sastanka bio je inicijalan zajednički dogovor oko jačanje suradnje te stvaranje preduvjeta za sklapanje bilateralnih sporazuma radi razmjene studenata i iniciranja potencijalnih zajedničkih aktivnosti te osnaživanja projektne i gospodarske suradnje institucija dviju zemalja." - stoji u objavi UNIZG-a.


Sveučilište, točnije Ured za međunarodnu suradnju redovito provodi aktivnosti s nekolicinom institucija u Indoneziji kao što su Agronomsko sveučilište u Bogoru, Tehnološki institut u Bandungu i Sveučilište u Lampungu. Navedena sveučilišta stalni su partneri i s njima se provode programi,  posebno u okviru europskih projekata kao što je Erasmus+ mobilnost.

Svi sudionici sastanka, uključujući članove Uprave Sveučilišta, nekoliko prorektora i predstavnika određenih fakulteta, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju, veleposlanik RH u Republici Indoneziji i mnogi drugi stručnjaci, imali su priliku predložiti sljedeći korak prema ostvarenju ciljeva u koje ulazi internacionalizacija visokog obrazovanja i potencijal dugoročne suradnje. Osim toga, utvrđeno je da stranim studentima treba ponuditi projekte unutar studija te ponuditi mogućnosti za razvoj dvojnog doktorata (posebno u području biotehničkih znanosti). Također, spomenuti su i izazovi s kojima se studenti susreću, kao što je dobivanje viza ili nivo znanja engleskog jezika. 
 

Zaključci sastanka


- Identificiranje projekata u Indoneziji u koje bi se Sveučilište u Zagrebu moglo uključiti

- Uključivanje još više sastavnica Sveučilišta (studijskih i istraživačkih programa) i gospodarskih subjekata koji bi sudjelovali u planu aktivnosti

- Prepoznavanje projekata u Hrvatskoj u koje bi se indonezijske institucije mogle uključiti, sklapanje ponuda u jednu cjelinu uz nekoliko odabranih najvažnijih tema i projektni pristup

- Osnivanje izaslanstva sa Sveučilišta koje bi otputovalo u Indoneziju te iznijelo detaljnije prijedloge suradnje
 

Područja suradnje


Suradnja bi se mogla provesti na nekoliko područja kao što su informatičke tehnologije, zelena tranzicija, uspostavljanje pametnih gradova te urbanih uređenja, područje logistike, područje održivoga prometa i druge.

 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA