LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska udruga „Turisticus"

U Zadru obilježen Globalni tjedan poduzetništva

Povodom obilježavanja Globalnog tjedna poduzetništva studenti udruge Turisticus Odjela za Turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru organizirali su nastupna edukativna predavanja Rade Bobanovića te Tie me-a i Issa Artsa.

Povodom obilježavanja Globalnog tjedna poduzetništva studenti udruge Turisticus Odjela za Turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru organizirali su nastupna edukativna predavanja Rade Bobanovića te Tie me-a i Issa Artsa.

Povodom obilježavanja Globalnog tjedna poduzetništva članovi studentske udruge „Turisticus“, Odjela za Turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru, organizirali su dvodnevna interaktivno - edukativna predavanja o uspješnim primjerima poduzetništva u Hrvatskoj.

Prvoga je dana, uz moderatore Mariju Gale i Šimu Lugovića, predavanje održao Rade Bobanović, na Starom kampusu Sveučilišta. Tom prilikom studentima je na primjeru vlastitog eko projekta „MasVin“ pokušao ukazati na vrijednosti koje su potrebne da se postane uspješan poduzetnik, ali i probleme s kojima se susreće većina poduzetnika, ili onih koji to žele postati.

Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“ osnovana je 2006. godine s ciljem razvoja ruralnog prostora Ravnih kotara. Projektom je, kako kaže gospodin Bobanovć, htio iskoristiti sve blagodati podneblja i znanje, kako bi se na taj način zahvalio kraju iz kojeg potječe. Često tepane „Tri gracije Dalmacije - ulje, vino i smokve“ rezultat su uloženog truda, no ujedno predstavljaju i centralnu ideju sinergije, koju često naglašava, nadodajući tome uzajamnu održivost, viziju, ali ponajviše upornost i hrabrost.

Hrabrost je bila riječ koja je nekoliko puta naglašena na predavanju u zadarskom COIN-u, u kojem su, uz modratorice Anabelu Memišević i Ivonu Brekalo, svoj rad i trud predstavile mlade poduzetnice iz projekta Tie me, Marija Šulc i Vanesa Tipura te Issa Bratinčević iz Issa Artsa. Uvodan govor, u kojem je studentima objasnila sve popularniji koncept coworkinga, održala je Ana Odvitović iz projektnog tima COIN-a.

Iz malog kućnog hobija pokrenut je uspješan projekt nazvan „Tie me“ koji su pokrenule Marija, Vanesa i Katarina, diplomirane studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Djevojke ručno izrađuju personalizirane leptir mašne.

Na nagovor dečka i prijatelja, i Issa je započela svoju poduzetničku avanturu. Izrada personaliziranih čestitki, bilježnica i pričica ispunjava Issinu svakodnevicu. Djevojke su se složile kako je najteže napraviti prvi korak, to jest skupiti hrabrost i krenuti u nepoznato.

– Toliko je sitnica koje toliko koštaju. –  izjavio je Marko Tekić, Issin kolega.

Uz financijske probleme, djevojke su dodale i probleme s nabavkom materijala, birokraciju te nepoštivanje od strane poslovnih partnera. Mlade poduzetnice iz Tie me-a i Issa naglasile su kako će unatoč svemu ustrajati u svojim projektima. Na spomen masovne proizvodnje, jasno su rekle da će ostati vjerne svom stilu i individualizmu jer to je ono što daje čar i notu osobnosti radovima koje stvaraju.

– Postoji strah da ću izgubiti želju za crtanjem ukoliko se previše usredotočim na crtanje radi zarade. – izjavila je Issa Bratinčević.

Publici, koju su činili većinom studenti, djevojke su poručile da trebaju ustrajati, iskoristiti svaku mogućnost koja im se pruži jer nikad nije kasno, čak i ako vas roditelji pitaju kada ćete početi tražiti pravi posao.

FOTO: MONIKA CALAGA/STUDENTSKA UDRUGA TURISTICUS