LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
iznenađujući rezultati novog istraživanja

Tko su najčešće žrtve online prijevara?

Najčešće su žrtve krađe identiteta, romantičnih prijevara, i lažnih ponuda za posao, a postoji dvostruko veća vjerojatnost da će biti hakirani u usporedbi s ostalima.

Najčešće su žrtve krađe identiteta, romantičnih prijevara, i lažnih ponuda za posao, a postoji dvostruko veća vjerojatnost da će biti hakirani u usporedbi s ostalima.

Rezultati novog istraživanja o online prijevarama, ovaj tjedan objavljeni u New York Post-u, mnoge su poprilično iznenadili. Iako bi se možda očekivalo da će starije osobe, koje imaju manje znanja o tehnologiji, biti prve žrtve prijevara, pokazalo se da prevaranti imaju veću vjerojatnost uspjeha s mladim osobama, odnosno generacijom Z, prenosi Zimo.
 

Porast prijevara generacije Z


FBI upozorava na značajan porast prijevara među osobama mlađim od 20 godina. Samo u SAD-u novčani iznos za koji su mladi prevareni povisio se sa 8,2 milijuna dolara (2017.) na 210 milijuna dolara (2022.). Aktivnost generacije Z na društvenim mrežama i u online shoppingu upravo je ono što su prevaranti iskoristili. Mladi su vrlo često izloženi oglasima za lažne internetske stranice, obasipani raznim e-mailovima na koje neki, naposlijetku, i nasjednu.
 

Duplo veće šanse da će biti hakirani


Prema prethodnom istraživanju Deloittea, postoji dvostruko veća vjerojatnost da će računi društvenih mreža generacije Z biti hakirani u usporedbi sa starijim generacijama, a čak 14 posto ove generacije priznalo je da su iskusili zloupotrebu dijeljenja svoje lokacije na mreži.

Prema izvještaju Nacionalnog saveza kibernetičke sigurnosti, generacija Z sve češće postaje žrtvama različitih prijevara, uključujući krađu identiteta, hakiranje računa te tzv. romantične prijevare. Na takve prijevare mladi nasjedaju puno češće nego starije generacije.

Mladi često nasjednu i na lažne ponude za posao, gdje preduvjet za napredovanje često uključuje plaćanje novca za obaveznu edukaciju. Niti jedan legitiman poslodavac neće tražiti od kandidata da unaprijed plaćaju edukaciju, no mladi ponekad podliježu ovakvim prijevarama.

Stručnjaci za sigurnost savjetuju da nikada ne koristite iste lozinke za različite internetske profile te da koristite dvostupanjsku autentifikaciju da se dodatno zaštitite na internetu i ne postanete dio ove statistike.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA