LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastavljaju s rezanjem novinarskih smjerova

Tišina u eteru: Fakultet političkih znanosti odlučio ukinuti smjer Radijsko novinarstvo

Studenti novinarstva na FPZG-u svake godine pred upise dožive razočaranje. No, ništa ih nije moglo pripremiti na ono što dolazi ovu jesen.

Studenti novinarstva na FPZG-u svake godine pred upise dožive razočaranje. No, ništa ih nije moglo pripremiti na ono što dolazi ovu jesen.

Nakon prošlogodišnjeg iznenadnog pauziranja cijelog jednog smjera, Novi mediji, na FPZG-u, ove je godine dekan Andrija Henjak odlučio službeno ukinuti cijeli jedan smjer, Radijsko novinarstvo, jer kako kaže, nije moguće pronaći zamjenu za profesora u roku dva mjeseca. Važno je naglasiti da je interes za smjer oduvijek postojao i još uvijek postoji, stoga ne čudi što studenti izražavaju nezadovoljstvo, prenosi Nacional.hr.

Dekan je iznio argumente u svoju obranu, no studentima koji su upisali fakultet baš zbog Radijskog novinarstva, to i ne donosi neku utjehu.

Dva predmeta iz smjera Radio na trećoj godini je izvodio vanjski suradnik u 100% normi, bez sudjelovanja nastavnika Fakulteta i to na način koji nije uključivao suradnju s Radio studentom, i koji nam je iz više razloga bio problematičan (često pozivanje gostiju predavača, povremeno neodržavanje nastave, neprimjereni kolokviji koji se odnose na sadržaj predmeta, sadržaj nastave koji nije bio u skladu s temom predmeta), rekao je Henjak.

No, tu se u pitanje dovodi pravovremena reakcija dekana i uprave, ako su od ranije upoznati s takozvanim problemima uprave, zašto nije bilo reakcija i sankcija? Na kraju krajeva, pronalazak zamjenskog nastavnika koji bi vodio taj smjer mogao je započeti još prije dvije godine, a ne dva mjeseca uoči nove akademske godine.

O svemu se na Twitter profilu oglasila i Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara koja je vidno razočarana dekanovim odlukama.


FOTO; Screenshot

Situaciju je dodatno pogoršalo ukidanje još jednog novinarskog kolegija, Sportskog novinarstva, za koje je također postojao izuzetan interes. Razlog je navodno nepronalazak podobne zamjene, pa je kolegij jednostavno ukinut. Razgovarali smo sa studenticom novinarstva koja nam je ispričala da interes za upisivanje ukinutog kolegija i smjera definitivno postoji, ali dočekalo ih je razočaranje u obliku 13 politoloških i samo 2 novinarska kolegija. Kako kaže, novinarima na kraju preostanu samo kolegiji od kojih i sami politolozi bježe, pa ostaje pitanje kako bi ih onda studenti novinarstva koji nemaju predznanje, a ni interes trebali položiti? 

Nismo jednako upućeni u politologiju kao ljudi koji to studiraju, a mogli bismo i mi dobiti diplomu s obzirom na to da slušamo dosta politoloških kolegija. – požalila se.

Studentica je spomenula i konstruktivne prijedloge o kojima je pričala s kolegama i koje su iznijeli dekanu.

Dajte nam još stručnih kolegija ili povećajte kvotu na stručnim kolegijima. Ako ni to nije moguće, povećajte broj ECTS-a na nekom od novinarskih kolegija ili uvedite više prakse. Gubimo motivaciju uopće studirati na ovom fakultetu, na kraju nam nije dao ono što smo od njega očekivali

No, odgovor na njihov prijedlog i nije bio odgovor, već više razbacivanje pametnim riječima.

Dekan misli da ne znamo čitati ako koristi birokratski jezik, ali sve ga razumijemo i nije rekao ništa u našem razgovoru. – objasnila je.

To je bio težak udarac na obrazovanje budućih radijskih, ali i sportskih novinara. Volonteri Radio Studenta izgubili su neophodnu mentorsku podršku koju su dobivali preko smjera Radijsko novinarstvo.

FOTO: PIXABAY VIA CANVA