Akademska mobilnost

Studije pokazale: Studenti koji su sudjelovali u Erasmus+ programu lakše se zapošljavaju

https://pixabay.com/en/wing-plane-flying-airplane-sky-221526/

Europska je komisija predstavila rezultate dvaju istraživanja koji pokazuju da se studenti sudionici Erasmus+ programa lakše zapošljavaju te da im iskustva stečena u inozemstvu pomažu na poslu.

Europska je komisija 20. svibnja objavila rezultate dviju neovisnih studija o studentima koji su sudjelovali na studentskoj razmjeni u sklopu programa  Erasmus+. U prvoj je studiji analizirano gotovo 77 000 odgovora, dok se druga temelji na odgovorima 258 strateških partnerstava i udruženja znanja u okviru programa Erasmus+ kojima su od 2014. do 2016. godine dodijeljena financijska sredstva.

Obje su pokazale da se studenti koji su boravili u inozemstvu lakše zapošljavaju te da imaju jasniju viziju čime se žele baviti u budućnosti. Osamdeset posto ispitanika zaposlilo se u roku od tri mjeseca nakon završetka studija, a njih sedamdeset dva posto izjavilo je da im je boravak u inozemstvu pomogao pri pronalasku prvog posla. Ispitanici također ističu da su im na radnom mjestu koristile vještine stečene tijekom Erasmus+ programa, pogotovo u suradnji s ljudima različitih nacionalnosti i kultura od njihove.

Također, rezultati su pokazali prednosti koje sveučilišta dobivaju uključivanjem u Erasmus+ program. Naime, ta su sveučilišta bolje pripremljena za digitalnu transformaciju, a upotreba novih tehnologija te inovativnih metoda poučavanja i učenja pomaže jačanju međunarodne suradnje i njihovih inovacijskih kapaciteta.

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izrazio je zadovoljstvo uspjehom programa te studenata i sveučilišta koji u njemu sudjeluju:

– Veseli me da se diplomirani studenti koji su sudjelovali u programu Erasmus+ osjećaju spremniji za nove izazove, imaju bolje mogućnosti za razvoj karijere te su svjesniji koristi koje im EU donosi u svakodnevnom životu. Istovremeno, sveučilišta koja sudjeluju u programu Erasmus+ nemaju samo izraženiju međunarodnu dimenziju nego su i u boljem položaju da odgovore na potrebe poslovnog svijeta.

Komentari na članak

Vezani članci

Depresivni poslovi

EduCentar istražio

Mladi se boje tražiti posao nakon završetka fakulteta

Traženje posla je izazov za svakog pojedinca, a posebno kada je riječ o potrazi za pr(a)vim poslom.

Kaseta

Anketa: Studentske navike slušanja glazbe

Saznajemo kako, gdje i putem kojih uređaja studenti slušaju glazbu

Studentski.hr proveo je istraživanje o navici slušanja glazbe studenata. Anketi su pristupili 441 student i studentica u dobi od 20 do 30 godina iz cijele Hrvatske.

Alkohol

Poslovi koji vode do alkoholizma

10 poslova zbog kojih ćete najvjerojatnije postati alkoholičari

Američka vlada objavila je popis poslova čiji radnici najčešće prijavljuju problem teškog opijanja.

20. sjednica Vijeća studenata

Na Veleučilištu Velika Gorica predstavljen program „Garancija za mlade“

Ministar Mrsić: Obrazujemo mlade za Zavod za zapošljavanje, a ne za tržište rada

Garancija za mlade nameće se kao reformska mjera koja ide za time da se u Hrvatskoj konačno počnu obrazovati mladi ljudi za hrvatsko tržište rada i da se na temelju toga nađemo u poziciji zemalja koje imaju vrlo mali broj nezaposlenih mladih.

Mačka i pas

Novo istraživanje

Jesu li psi pametniji od mačaka

Zlatni retriver ima više neurona od hijene, lava ili smeđeg medvjeda, iako takvi predatori imaju čak tri puta veći mozak. Medvjeđi je mozak deset puta veći od mozga domaće mačke, ali te dvije životinje imaju isti broj neurona.