LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Josipom Perkušićem

Studentski pravobranitelj splitskog sveučilišta spreman je pomoći kolegama u slučaju povrede njihovih prava

Novoizabrani Josip Perkušić istaknuo je kako mu je želja da svaki student bude upoznat sa svojim pravima i mogućnostima.

Novoizabrani Josip Perkušić istaknuo je kako mu je želja da svaki student bude upoznat sa svojim pravima i mogućnostima.

Nedavno je Sveučilište u Splitu dobilo novog studentskog pravobranitelja. Riječ je o mladom Splićaninu Josipu Perkušiću koji je trenutno student 3. godine Pravnog fakulteta. Josip nam je u intervjuu objasnio čime se studentski pravobranitelj točno bavi, a govorio je i o problemima s kojima se suočavaju splitski studenti te je iskazao želju za uspostavom Ureda pravobranitelja koji bi mu pomogao u tome da bolje i učinkovitije obavlja svoju funkciju.

Možeš li nam prvo objasniti čime se studentski pravobranitelj točno bavi?

Osnovna dužnost studentskog pravobranitelja je, kao što sam naziv kaže, štititi studenta u slučaju da se postupilo na njegovu štetu ili se povrijedilo pravo koje je predviđeno statutom Sveučilišta ili pojedine sastavnice. U toj fazi nastupa studentski pravobranitelj koji analizira situaciju i pokušava doći do rješenja problema. Ostale dužnosti bile bi organiziranje javnih tribina u svrhu upoznavanja studenata s njihovim pravima te s mogućnostima njihovih ostvarenja, zatim održavanje sastanaka sa studentskim pravobraniteljima fakulteta Sveučilišta u Splitu te koordiniranje njihova rada. Kako bi sve te zadaće što kvalitetnije obavili, planiram oformiti Ured pravobranitelja koji će mi pomagati u svakodnevnom radu te sudjelovati u tjednim dežurstvima tijekom kojih ćemo zaprimati pritužbe studenata.

Što te motiviralo da se kandidiraš za ovako važnu i odgovornu poziciju?

Motiv je kao i kod svih javnih djelovanja bitna komponenta aktiviranja te, ako je iskren i altruističan, predstavlja jamstvo za izvrsne rezultate rada. Kod mene je, prije svega, prevladala želja da svojim radom uvjerim kolege da ništa nije nepromjenjivo i vječno te da ovu sveprisutnu nezainteresiranost pretvorimo u želju za aktivnošću i spremnost za promjenama u svim područjima društva.

Jesu li, po tvome mišljenju, studenti dovoljno dobro upoznati s funkcijom studentskog pravobranitelja? I što se može napraviti kako bi oni bili bolje informirani o tome, ali i o svojim pravima i načinu njihova ostvarivanja tijekom studija?

Svjestan sam da studenti nisu dovoljno dobro upućeni s funkcijom studentskog pravobranitelja te upravo zbog tog razloga planiramo cijeli niz aktivnosti kao što su tjedna dežurstva na području Kampusa, organiziranje javnih tribina posvećenih toj temi te ažuran rad Ureda pravobranitelja koji će svojim angažmanom pokazati na koji se način štite prava studenata.

FOTO: Facebook

Koji su ključni problemi s kojima se suočavaju studenti Sveučilišta u Splitu? Imaš li već neku razrađenu strategiju kako ih riješiti?

Problemi su različiti, ovisno o fakultetima i sastavnicama Sveučilišta, ali u većini slučajeva problemi se mogu sumirati na tri najčešća problema s kojima smo se susreli mi sami ili nama poznate osobe tijekom studiranja, a to su: broj izlazaka na ispite, dekanski rokovi, gubitak prava školovanja i studentska prava. Strateški najbitnijim smatram dodatnu aktivaciju studentskih pravobranitelja po sastavnicama i kvalitetniju komunikacija s fakultetima i sastavnicama Sveučilišta.

Kako bi ocijenio Split kao studentski grad? Koje su mu prednosti, a koji nedostaci? Nedostaje li mu još nešto od studentskog sadržaja?

Uvijek možemo bolje, tako i po ovom pitanju, ali u usporedbi s drugim gradovima, starijim sveučilištima u RH te idejama i planovima sadašnjeg rukovodstva smatram da smo ozbiljna konkurencija za prvo mjesto. Stava sam da na svakom segmentu, ma koliko god u nekima bili najbolji, a u nekima manje bolji, moramo zajedno raditi i razvijati se za boljitak svih nas studenata i Sveučilišta.

Po čemu bi volio da tvoj mandat kao studentskog pravobranitelja bude obilježen i zapamćen?

Smatram kako bih na ovo pitanje mogao dati odgovor tek krajem mandata, ali ono što bih volio jest da svaki student bude upoznat sa svojim pravima i mogućnostima, a ja ću im upravo zbog toga rado biti na raspolaganju.

FOTO: WIKIPEDIA