LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mali broj upisanih

Studenti umjesto rezultata upisa saznali da se studij koji su upisali - ove godine neće održavati

Ova vijest šokirala je studente koji su upisali studij i onda, tri dana prije početka akademske godine, saznali da se ipak neće održavati.

Ova vijest šokirala je studente koji su upisali studij i onda, tri dana prije početka akademske godine, saznali da se ipak neće održavati.

Studenti koji su upisali diplomski studij Novinarstva u suvremenim medijima, umjesto rezultata upisa, doznali su da se studij kojeg su upisali ove godine neće održavati. I to – zbog malog broja upisanih, izvještava Dalmacija Danas.


Iznenađenje za studente

 

Još ovog ljeta Senat je donio odluku o dopuni plana koji se tiče upisa studenata na Sveučilišni diplomski studij Novinarstvo u suvremenim medijima Sveučilišta u Splitu.

Odlučeno je da studij traje dvije godine, a studenti koji ga završe postaju magistri/ce novinarstva i stječu 120 ECTS bodova. Upisna kvota osiguravala je 25 mjesta za buduće magistre novinarske struke.

Studenti su već upisali diplomski studij Novinarstva u suvremenim medijima kada su saznali kako se ove godine uopće neće izvoditi, i to zbog manjka upisanih, kako navode sa Sveučilišta.
 

Diplomski studij Novinarstvo u suvremenim medijima neće se izvoditi u akademskoj godini 2023./2024. Naime, Sveučilište je donijelo takvu odluku jer je broj prijavljenih za navedeni studij manji od 10, a u tom slučaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne financira izvođenje studija, poručuju sa splitskog Sveučilišta.


Studenti izvisjeli: „Uništili su mi godinu.”


Ova vijest šokirala je studente koji su upisali studij za koji su saznali da se neće održavati tri dana prije početka akademske godine.

S novinarima Dalmacije Danas svoje iskustvo podijelila je i studentica koja je završila preddiplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a diplomski je odlučila upisati u Splitu. Ovaj izbor bio joj je jedina opcija.
 

Na stranicama uopće nema ponuđenog ovog studijskog programa. Studenti nisu ni mogli znati za ovaj studij ako nisu vidjeli preko medija. Nigdje nije naznačeno ukoliko se prijavi manji broj studenata, da se studij neće otvoriti. Za taj rizik nisam znala da postoji. Da sam to znala, naravno da ne bih stavila samo jedan izbor studija, požalila se studentica te dodaje, uništili su mi godinu.


Razočarana studentica žalila se na ovu odluku Sveučilišta, ali nije dobila rješenje kakvo je željela. I Dalmacija Danas poslala je upit o obavijesti koja nije postavljena na službenim stranicama. Također su pitali što savjetuju onima koji su upisali ovaj studij, kako da im ne propadne godina?
 

„Sveučilište je sve prijavljene kandidate, s obzirom na to da ih je bilo samo 5, osobno obavijestilo o odluci da se studij Novinarstvo u suvremenim medijima neće izvoditi, stoga nije bilo potrebe obavijest objavljivati na mrežnim stranicama. Oni koji su željeli nastaviti studij na nekom od drugih diplomskih studija su nam se već obratili za pomoć, a i ostalima smo, uvijek na dispoziciji, odgovorili su sa Sveučilišta.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA