Ured za informiranje EU Parlamenta u Hrvatskoj

Studenti učili o važnosti ljudskih prava na Akademiji Saharov

FOTO: Tereza Buconić/studentski.hr

U Zagrebu je održana prva Akademija Saharov. Ususret danu ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca kada se u Europskom parlamentu tradicionalno dodjeljuju nagrade za promicanje istih, studenti Sveučilišta u Zagrebu imali su priliku proširiti svoje znanje o ovom važnom području.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca. Na taj dan 1948. potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima i prvi je put priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost. Europski parlament u Bruxellesu već tradicionalno taj dan obilježava dodjelom nagrade Saharov, posebne nagradu Parlamenta za slobodu mišljenja. Nagrada je nazvana po ruskom znanstveniku Andreju Saharovu i utemeljena je 1988. godine

Ovogodišnje su dobitnice Nadia Murad i Lamija Aji Bašar. Preživjele su seksualno ropstvo tzv. Islamske države, a nakon bijega iz ropstva, postale su glasnogovornice žena koje je IS seksualno zlostavljao, ali i zajednice jezida u Iraku, vjerske manjine nad kojom su militanti IS-a provodili genocidnu kampanju.

FOTO: Studentski.hr

Iako Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj svake godine poprati spomenutu dodjelu, prvi put ove godine organizirali su Saharov Akademiju i to u suradnji s Human Rights Film Festivalom. Akademija je održana 8. prosinca u zagrebačkom kinu Europa. Program je bio namijenjen prvenstveno studentima društvenih i humanističkih usmjerenja Sveučilišta u Zagrebu. Velik je bio odaziv studenata Fakulteta političkih znanosti te Pravnog fakulteta, a posebno zadovoljstvo organizatori su izradili odazivom i erasmusovaca. 

O ljudskim pravima i slobodi mišljenja govorili su stručnjaci s tog područja. Prva je riječ imala dr. sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta, a potom dr.sc. Enes Kulenović s Fakulteta političkih znanosti. Zajedno sa studentima raspravili su trenutno stanje ljudskih prava ugroženih skupina, prije svega izbjeglica i žena. Nakon pauze, riječ je preuzela Tatjana Vlašić iz Ureda pučke pravobraniteljice i predsjedavajuće Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava, koja je objašnjavala postupak procjene žalbi upućenih Uredu. 

Na samom kraju  premijerno je prikazan film austrijskoga redatelja Olivera Resslera, The Right of Passage. Antonio Božić, Dino Galinović i Matej Kečkeš, studenti Fakulteta političkih znanosti, o njemu su dali kritički osvrt i pokrenuli raspravu. 

FOTO: Studentski.hr

Polaznicima Akademije na kraju su dodijeljeni certifikati o sudjelovanju, a iz Ureda su poručili kako se nadaju da će Akademija postati tradicija koja će svake godine okupljati isti ili još veći broj zainteresiranih studenata. 

Komentari na članak

Vezani članci

Deveti paviljon

Studentski centar u Zagrebu

Otvorene prijave za ljetni i produženi smještaj za zagrebačke studente

Prijave za ljetni smještaj traju do 27. lipnja, a prijavljeni će studenti živjeti u Studentskom domu „Stjepan Radić”. Također, uz potvrdu s fakulteta studenti koji imaju obaveze nakon 15. srpnja mogu se prijaviti za produženi smještaj.

https://www.facebook.com/ac2018egeazagreb/photos/p.1748009705271950/1748009705271950/?type=1&theater

Godišnji kongres

EGEA: zagrebački Klub studenata geografije okuplja studente iz cijele Europe

Na oživljavanju ruralnog područja kroz radionice, razgovore sa stručnjacima i poticajne rasprave radit će u Selcu studenti geografije iz cijele Europe.

https://pixabay.com/en/korcula-croatia-city-mediterranean-572376/

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU

Grad Korčula ulazi u povijest kao prvi otočni studentski grad u Hrvatskoj

Sveučilište u Dubrovniku i Grad Korčula potpisali su sporazum kojim, od akademske godine 2020/2021, Korčula postaje prvi otok u Republici Hrvatskoj na kojemu će se moći studirati.

https://pixabay.com/en/football-futsal-ball-sports-feet-2182996/

Natječe se osam ekipa

Kraj veljače donosi futsalsku poslasticu na parket Martinovke

Za plasman na final-four turnir u svibnju od 26. do 28. veljače borit će se osam ekipa koje su se pokazale najuspješnijima nakon kvalifikacija.

GONG logo

Prilika studentima završnih godina društveno-humanističkih fakulteta

Sudjelovanje u radu GONG-a

GONG poziva sve zainteresirane studente završnih godina društveno-humanističkih fakulteta da se prijave za sudjelovanje u Internship programu i tako dobiju mogućnost suradnje na projektima GONG-a.