LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smještaj u studentskom domu

Studenti u problemu: Velik broj je ostao bez smještaja u domu, kako se snaći?

Došli su rezultati i za najveći natječaj za smještaj u studentske domove, onaj u Zagrebu. Veliki broj studenata nije ostvario pravo upisa - što dalje?

Došli su rezultati i za najveći natječaj za smještaj u studentske domove, onaj u Zagrebu. Veliki broj studenata nije ostvario pravo upisa - što dalje?

Nakon dugo iščekivanja, napokon su došli i rezultati natječaja za smještaj u dom u Zagrebu. U pitanju je najveći natječaj na koji se javlja doslovno tisuće studenata. Iako Zagreb ima četiri studentska doma, to nije ni približno dovoljno mjesta za sve studente, pa je tako veliki broj njih ostao bez krova nad glavom.

U pitanju je zaista velik i ozbiljan problem, pogotovo ako ste netko tko je računao na to da će ostvariti pravo na smještaj u domu. Velik je broj studenata koji se uopće ne prijavljuju na natječaj, već su se pomirili sa sudbinom i spremni su plaćati par stotina eura mjesečno, samo kako bi mogli studirati.
 


Kratki vodič kroz studentski smještaj u Zagrebu: „Sava“



Prva prijava

 

„Ovo mi je prvi put da se prijavljujem pošto sam brucoš, no brat mi je bio prije 5-6 godina u SD Stjepan Radić i njegova iskustva su izvanredna. Moj rezultat ove godine je takav da mi s otprilike 1250 bodova fali samo dvjestotinjak za mjesto u domu“, rekao nam je Ivica s PMF-a.


Ivica nam je priznao i da nije očekivao da će dobiti dom, jer kako kaže, ima previše brucoša koji su završili prvu godinu "laganih" fakulteta. Smatra da bi to trebalo smanjiti i da bi se trebalo bodovati po nekakvom drugom pravilniku, jer trenutni nema smisla.
 

„Moj plan za dalje je naći privatni smještaj s prijateljem koji će biti vjerojatno dosta skuplji od doma te će također biti daleko od menze i ostalih pogodnosti koje nudi dom. Manjak mjesta je veliki problem. Smatram da bi se trebao otvoriti veći broj studentskih domova“, zaključio je Ivica.


S druge strane, postoje i studenti koji nisu očekivali da neće dobiti smještaj u domu, a jedna od njih je i Danijela, koja će sada upisati drugu godinu na Ekonomiji. Kako nam je objasnila, zna da ima dovoljan broj bodova, ali se natječaj mijenjao i došlo je do problema.
 

Novi natječaj
 

„Prvi put kad sam se prijavljivala sam dobila dom, ove godine nisam samo zato toga što nisam poslala još jedan dokument. Mijenjala sam faks, a u natječaju se ne navodi da je obavezno, čak se kasnije navodi da samo ako želite da se boduju godine na prvom faksu, potrebno je  poslati i taj dokument. Nadam se da će mi uvažiti žalbu, ali za svaki slučaj ću se prijaviti i za učenički dom“, objasnila nam je Danijela.

Učenički domovi također imaju određen broj mjesta za studente. Ono što mnogi ne znaju jest da je za većinu tih domova potrebno prvo dobiti odbijenicu od studentskog doma, kako bi se uopće mogli prijaviti za smještaj u učeničkom.

Danijela nam je rekla da joj cijela situacija predstavlja veliki stres jer to nije očekivala. Smatra da je problem manjak mjesta jer si većina studenata ne može priuštiti smještaj kod privatnih stanodavaca. Došla je do zaključka da je ovo problem koji traje već godinama.

Po studentskim grupama odmah se počela povlačiti tema kupovine doma – to je također jedna od čestih pojava. Na natječaj se javljaju studenti koji mogu ostvariti pravo smještaja u domu, ali ne namjeravaju tamo boraviti. U dogovoru sa studentima koji su "izvisili", utvrde da će za nekoliko tisuća kuna (sada će se to mjeriti u stotinama eura) prepustiti svoje mjesto. Naravno, to je u potpunosti ilegalno.

FOTO: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U ZAGREBU