Panel rasprava u Studentskom domu Cvjetno

"Studenti su prije bili nabrijaniji, više su se borili za svoja prava"

Panel

Zanimljivom raspravom sa stručnjacima iz Hrvatske i susjednih zemalja, završio je treći i posljednji dan Edukacijskog naselja na Cvjetnom.

Studentska prehrana, smještaj, stipendije i rad teme su koje su oduvijek bitne za normalan život studenata. Upravo su o njima studenti u utorak mogli raspraviti s predstavnicima MZOS-a te studentskim predstavnicima iz susjednih zemalja. Pod moderatorskom palicom studentskog pravobranitelja Matije Kikelja, u raspravu su uključeni bivša pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo-Lučić, Ivana Krznar iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, TIjana Isoski iz European Students Uniona te Andraž Silar iz Studentske organizacije Slovenije. Na raspravu iz osobnih razloga nije došao novi sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

Svakako najvažnije pitanje bilo je davanje veće važnosti socijalno-ekonomskim kriterijima kod vrednovanja natječaja za stipendije, ali i skandalozno kašnjenje tih istih stipendija.

– Pokušali smo staviti u prvi plan socijalno-ekonomsku kategoriju. Smatramo da izvrsnost nije sva u studiranju i da ne bi ona trebala biti primarno mjerilo. Evo, ove godine se prijavilo 10 tisuća ljudi za stipendije. Dobilo ih je stipendiju oko pet tisuća, a realno su ju trebali dobiti - svi. – rekla je Ružica Beljo-Lučić.

Na pitanja o kašnjenju državnih stipendija osvrnula se Ivana Krznar:

– Stipendije kasne zbog velikog i sporog birokratskog aparata. Početkom godine dogodile su se još neke stvari kao što je donošenje novog pravilnika u koji smo htjeli uključiti veću socio-ekonomsku komponentu. Ravnatelj Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu također je dao ostavku, pa je i to otežalo proces.

Andraž Silar rekao je da u Sloveniji studenti prime državne stipendije također nakon Nove godine, a da je za njih skandalozno da stipendije dolaze nakon drugog mjeseca. U Sloveniji je bolja i situacija sa studentskom prehranom. Slovenski studenti mogu svoju subvenciju koristiti u brojnim restoranima i fast foodovima diljem države, a ne samo u menzama. Ipak, zabranjeno im je koristiti subvenciju nakon ponoći jer su u ministarstvu utvrdili da ne žele subvencionirati njihove obroke nakon izlazaka u noćni život.

Što se tiče studentskoga rada, Tijana Isoski istaknula je da su studenti u gotovo svim zemljama Europe primorani raditi uz fakultet. Iznimke su Poljska i baltičke zemlje. O problemu neplaćenih studentskih praksi rekla je:

– Gotovo svaki fakultet nudi studentima praksu, no malo praksi se plaća. Studente se u gotovo svim državama izrabljuje kao jeftinu radnu snagu. Potplaćeni su, a prakse odrađuju besplatno umjesto da su im ti sati plaćeni. –

Prosječan student ipak najviše novca potroši na smještaj. Dobro znamo koliko koštaju kvadrati malih stanova za razliku od kvadrata malih studentskih soba. Hrvatska nema dovoljno mjesta, no MZOS je spreman izdvojiti 123 milijuna eura po tom pitanju.

– Planiramo izgraditi novih kapaciteta za 3 tisuće studenata, a već smo obnovili kapacitete od 5 tisuća kreveta. Novi studentski dom s čak 500 mjesta gradit će se u Dubrovniku, a studentski smještaj unaprijedit ćemo kroz 3-4 godine u svim sveučilišnim gradovima. – rekla je Ivana Krznar.

Zanimljivu raspravu, nažalost, nije popratio preveliki broj zainteresiranih. Ružica Beljo-Lučić upravo je tu nezainteresiranost izdvojila kao velik problem kod današnjih studenata:

– Očekivala sam da će se na ovoj raspravi pojaviti više studenata. Unazad par godina studenti su bili aktivniji, nabrijaniji, više su se borili za svoja prava. –

Ovim je Edukacijsko naselje u skolopu SCool Festa na Cvjetnom zatvoreno, no najveći studentski festival daleko je od svoga kraja. U dvorištu Studentskog centra u Zagrebu možete večeras od 20 sati poslušati Nenu Belana, Edu Maajku, a kasnije RnB Confusion. Za vikend nas očekuju Studentski dani sporta, a sve će završiti legendarnom Šarijadom.

Komentari na članak

Vezani članci

Berlin

ESMT Berlin

Allianz nudi stipendije za studiranje u Njemačkoj

Allianz nudi stipendije na privatnom sveučilištu Esmt Berlin. Školarine sežu i do 57 500 eura za pojedini program magistarskog studija.

SCZG dvorište

Uoči praznika

Izmijenjeno radno vrijeme zagrebačkog SC-a, menzi i Student servisa

Zbog dvaju praznika zagrebački Studentski centar radi po izmijenjenom rasporedu sve do utorka, 26. lipnja.

Koncert

Koncerti u Studentskom centru

Objavljen prvi val izvođača SCool Festa; ulaz i ove godine besplatan

Dosad najavljeni izvođači za novo izdanje SCool Festa jesu: skupina koja je započela kao standardni hip-hop/trip-hop sastav, a koja je s godinama razvila vlastiti glazbeni izričaj – legendarni TBF, trap skupina čiji broj sljedbenika raste munjevitom brzinom – KUKU$ te DJ o kojem se pisalo kao o sinonimu za glazbenog znalca među domaćim DJ-ima – Petar Dundov.

Europski forum Alpbach

Za studente i one koji su diplomirali

Europski forum Alpbach dodjeljuje stipendije!

Prijaviti se mogu svi studenti i oni koji su diplomirali na jednom od hrvatskih fakulteta, uz uvjet da nisu stariji od 30 godina.

Agencija za mobilnost

Studiranje u susjedstvu

Stipendije za Crnu Goru

Plaćena školarina, mjesečni džeparac, smještaj u studentskom domu i prehrana - navalite!