Simpozij na PMF-u

Studenti otvaraju goruća bioetička pitanja

https://pixabay.com/en/the-conference-lecture-lecture-hall-3248255/

Prvi put na PMF-u 30. i 31. svibnja održava se studentski bioetički simpozij na kojemu će se otvoriti brojna bioetička pitanja. Simpozij je namijenjen svima, a posebice studentima bioloških usmjerenja kako bi se, kažu organizatori, više informirali o ovom području.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na Biološkom odsjeku, prvi se put održava Studentski bioetički simpozij: Znanost, etika i budućnost. Organizira ga grupa za bioetiku pri udruzi studenata biologije BIUS, a zakazan je za četvrtak i petak, 30. i 31. svibnja.

Idejna misao vodilja bila je da se studentima bioloških usmjerenja ponude bioetičke teme jer organizatori smatraju da je bioetika slabo zastupljena i da se studenti nemaju gdje dovoljno informirati o ovom području. Cilj je educirati studente, ali i javnost, te otvoriti bioetičke teme. Također, iz udruge se nadaju kako će se ovime uspostaviti suradnja studenata i stručnjaka različitih fakulteta.

Na simpoziju će se otvoriti nekoliko općenitih pitanja poput Zašto je bitna bioetika? i Zašto je bitna bioetička perspektiva u znanosti?, a govorit će se i o korištenju životinja u znanstvenim istraživanjima i ekološkoj etici. Spomenut će se i sve aktualnija tema koja se tiče intervencija koje bi mogle utjecati na poboljšanje čovjekove sposobnosti.

Osim studentskih izlaganja, predstavit će se i profesori iz humanističkih i prirodoslovnih područja. Eminentni stručnjaci koji će održati predavanja su izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić i doc. dr. sc. Tijana Trako Poljak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te dr. sc. Julija Erhardt i izv. prof. dr. sc. Petra Korać s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Simpozij je namijenjen svim studentima, posebice onima koji su usko povezani s biološkim temama te studentima filozofije i humanističkih znanosti. Detaljan program moguće je pronaći ovdje.

Komentari na članak

Vezani članci

Vijesti

Objavljeno u časopisu Nature Communications

Znanstvenici s Fizičkoga odsjeka PMF-a otkrili novo svojstvo visokotemperaturnih supravodiča

Prvi je put razvijena nova ideja o nastanku visokotemperaturne supravodljivosti, čime je učinjen korak naprijed u shvaćanju i kontroli toga fenomena i njegove tehnološke primjene. Za nju je zaslužno pet istraživača s PMF-a.

FOTO

Volonterski projekt

INTERVJU: Studenti Čarobnjaci uspješno populariziraju znanost među djecom

Znanstvene čarolije volonterski su projekt kojim studenti među djecom žele popularizirati znanost i prikazati da kemija nije baš – bauk!

9. Otvoreni dan kemije

Zabavom kroz kemiju

Dođite na deveti Otvoreni dan kemije

Kemijski odsjek PMF-a po deveti put organizira Otvoreni dan Kemije koji će se održati 15. travnja.

Studentski tulum

Studentski zborovi medicine, ekonomije i PMF-a pozivaju

Najveća brucošijada Sveučilišta u Zagrebu

Glazbe za svačiji ukus, pića po studentskim cijenama i dobre atmosfere zasigurno neće nedostajati na najvećoj sveučilišnoj brucošijadi!

natjecanje Mozgalo

Natjecanje „Mozgalo"

Prijavi se za rudarenje podataka i osvoji vrijedne nagrade

Prijave za natjecanje traju do 13. ožujka, dok će na svečanom otvorenju zainteresirani studenti moći saznati temu ovogodišnjeg „Mozgala“ te partnere koji podržavaju projekt.