LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Osmi simpozij studenata doktorskih studija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

Na ovogodišnjem Simpoziju doktorandi biologije, fizike, geografije, geologije, kemije, matematike i oceanologije će, po uzoru na znanstvene konferencije na kojima sudjeluju njihovi mentori, kraćim izlaganjima predstaviti svoja istraživanja koja provode mjesecima, ponekad i godinama.

Na ovogodišnjem Simpoziju doktorandi biologije, fizike, geografije, geologije, kemije, matematike i oceanologije će, po uzoru na znanstvene konferencije na kojima sudjeluju njihovi mentori, kraćim izlaganjima predstaviti svoja istraživanja koja provode mjesecima, ponekad i godinama.

Osmi po redu Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a održat će se u petak, 26. travnja 2024. godine, u zgradi Fizičkog odsjeka na adresi Bijenička cesta 32 u Zagrebu te u subotu, 27. travnja 2024. godine, u zgradi Kemijskog odsjeka na adresi Horvatovac 102A u Zagrebu. Registrirano je preko 170 sudionika, a bit će predstavljeno 106 izlaganja, od toga 55 usmenih i 51 posterska izlaganja doktoranada zagrebačkog PMF-a, jednog od najvećih i najznačajnijih fakulteta u Hrvatskoj.

Na simpoziju će sudjelovati i doktorandi sa 17 drugih doktorskih studija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a pokrenut je s ciljem dosezanja najviših standarda doktorske izobrazbe, koja ima posebnu važnost u Europskom istraživačkom prostoru te u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Na ovogodišnjem simpoziju doktorandi biologije, fizike, geografije, geologije, kemije, matematike i oceanologije, po uzoru na znanstvene konferencije na kojima sudjeluju njihovi mentori, kraćim će izlaganjima predstaviti svoja istraživanja koja provode mjesecima, ponekad i godinama.

Uz doktorande, predavanja će održati i dvoje pozvanih predavača. Dr. sc. Ivan Güttler, glavni ravnatelj DHMZ-a, održat će predavanje o klimatskim promjenama, a prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith iz Zavoda za fizikalnu kemiju Instituta Ruđer Bošković, pričat će o ulozi suradnje i interdisciplinarnosti u znanosti. Osim predavanja, za sudionike su pripremljene dvije radionice, a tijekom simpozija priliku za predstavljanje imat će i udruge Penkala, Mladi istraživači te Udruga OUI. Novost ove godine je i panel-diskusija na temu Sinergija između akademije i industrije, u kojoj će i sudionici moći aktivno sudjelovati sa svojim pitanjima.
 

„Simpozij doktoranada PMF-a izvrsna je prilika doktorandima, ne samo s PMF-a, nego i s drugih fakulteta u Hrvatskoj i inozemstva, da kolegama doktorandima iz drugih znanosti, baš kao i zainteresiranoj javnosti, prezentiraju svoja doktorska istraživanja. Često se iz kvalitetne formalne i neformalne znanstvene rasprave i neposrednog kontakta s kolegama rađaju nove istraživačke ideje i buduće znanstvene suradnje. Osim toga, prezentiranje znanstvenih istraživanja na jasan, jezgrovit i široj javnosti razumljiv način jedan je od ključnih preduvjeta za jači odjek znanstvenih istraživanja u javnosti, kao i svrsishodniju integraciju znanstvenih postignuća u društvo i gospodarstvo.” – rekao je prof. dr. sc. Vuk Tvrtko Opačić s Geografskog odsjeka PMF-a te jedan od članova Znanstvenog odbora Simpozija.


Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu studira oko 4500 studenata na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima te oko 700 studenata na doktorskom studiju, a svake godine titulu doktora znanosti stekne stotinjak doktoranada. Prirodoslovno-matematički fakultet spada među vodeće prirodoslovno-znanstvene centre u Hrvatskoj i ima ključni doprinos u znanstvenom profilu Sveučilišta, o čemu svjedoče brojni znanstveni radovi u najeminentnijim svjetskim znanstvenim časopisima. U 2022./2023. godini njegovih je 467 zaposlenika u znanstveno-nastavnim i suradničkim zvanjima objavilo 611 znanstvenih radova.

Više o simpoziju, programu i organizacijskom odboru možete pročitati na sljedećoj poveznici.
FOTO: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU