LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
obnovljiva energija u automobilskoj industriji

Studenti napravili automobil na solarni pogon

Stella Terra predstavlja korak naprijed u pravcu ekološki prihvatljivijih vozila.

Stella Terra predstavlja korak naprijed u pravcu ekološki prihvatljivijih vozila.

U impresivnom projektu koji je sjedinio inovaciju i održivost, studenti s Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu predstavili su revolucionarno vozilo na solarni pogon pod nazivom „Stella Terra". Ovaj dvosjedni cestovni model nedavno je završio svoje putovanje od gotovo tisuću kilometara, koristeći isključivo sunčevu energiju, čime je istaknuo potencijal održivog solarnog transporta, prenosi Green.hr.
 


VEZANO: „Socijalni leasing": automobil za 54 eura mjesečno



Put prema ekološki prihvatljivim vozilima


Stella Terra, opremljena krovnim solarnim pločama, impresionira dometom od gotovo 630 kilometara po sunčanom danu. Ovaj uspjeh postignut je zahvaljujući prilagođenom pretvaraču za solarne ploče, koji se pokazao iznimno učinkovitim u pretvaranju sunčeve svjetlosti u električni naboj. Automobil je koristio čak 30 posto manje energije od prvotnih očekivanja.

Cijeli projekt predstavlja viziju mladih inženjera predvođenih voditeljem projekta Wisseom Bosom, koji su željeli stvoriti inovativno vozilo sposobno raditi izvan mreže i suočiti se s nepristupačnim terenima. Njihov cilj nije samo stvaranje revolucionarnog vozila već i poticanje prijelaza na obnovljivu energiju u automobilskoj industriji.

U svrhu testiranja performansi, tim studenata proveo je Stellu Terru kroz izazovno putovanje Marokom ove godine. Ruta je obuhvatila stotine kilometara raznolikog terena, uključujući gradske ceste Tangiera i Fesa te pustinju Saharu. Unatoč početnim izazovima s upravljanjem, solarni automobil pokazao se iznimno pouzdanim tijekom off-road dionica putovanja.

Stella Terra predstavlja korak naprijed u pravcu ekološki prihvatljivijih vozila.

FOTO: FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT