Predavanje pravobraniteljice na Učiteljskom fakultetu

„Student ima pravo žalbe na ispit”

Barbara Šimić

Na predavanju „Upoznaj svoja prava" održanom na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu studentska pravobraniteljica uputila je studente u njihova prava i objasnila im kako trebaju reagirati.

Barbara Šimić obnaša dužnost studentske pravobraniteljice već drugu godinu. Za studente je dostupna putem e-maila, mobitela, osobno, ali možete ju vidjeti i na predavanjima organiziranima na raznim fakultetima na kojima upoznaje studente s njihovim pravima. Upravo s tim ciljem 22. ožujka na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu održala je predavanje pod nazivom Upoznaj svoja prava

Kako je došlo do ideje održavanja predavanja Upoznaj svoja prava?

– Pravobraniteljica sam već godinu dana, odradila sam jedan mandat i izabrana sam prije dva tjedna za novi mandat. Koliko sam mogla primijetiti za vrijeme svojeg rada, studenti ne znaju koja im prava pripadaju ili ih znaju površno pa se u slučaju problema jave prekasno. – istaknula je. 

Na predavanju ste mogli čuti neke općenitije informacije poput onog tko su redoviti, a tko izvanredni studenti, koje vrste studija postoje i slično. Pravobraniteljica je istaknula i neke probleme koje joj studenti često upućuju, kao na primjer da ne mogu jesti na iksicu iako i dalje imaju status redovitog studenta. Kako bi student mogao u idućoj akademskoj godini jesti na iksicu, mora u prethodnoj godini ostvariti najmanje 18 ECTS bodova, odnosno 36 u posljednje dvije. Na iksicu ne možete jesti ni u slučaju da ste izgubili status redovitog studenta što se dogodi završetkom studija, ispisom sa studija, neupisivanjem sljedeće akademske godine u roku ili ako student u posljednje dvije godine ne skupi najmanje 36 ECTS bodova. Osim toga, da bi zadržao status redovitog studenta, istome ne smije isteći vrijeme dvostruko dulje od propisanog trajanja studija, u koje se ne uračunava mirovanje obveza studenata. To znači da studentu čiji preddiplomski studij traje 3 godine, status redovitog studenta, ako nema nekih drugih problema, traje 6 godina, odnosno nekome čiji integrirani studij traje 5 godina, status traje 10 godina i slično. Status redovitog studenta gubi se ako student ne položi ispit ni nakon 8. izlaska na njega, što je utvrđeno čl. 71. st. 4. Statuta Sveučilišta u Zagrebu te u drugim slučajevima predviđenim općim aktom sastavnice na kojoj student studira.

Jedna od danas popularnijih pojava među studentima zasigurno je njihova mobilnost. Velik broj studenata danas iskorištava priliku odlaska na druge fakultete, ali bitno je napomenuti da se ECTS bodovi ostvareni na drugom fakultetu, a u skladu sa studijskim programom matičnog fakulteta priznaju kao ostvareni i u okviru matičnog sveučilišnog programa. Još jedan problem koji zaokuplja studente su ispiti. Informaciju da se ispit mora ispraviti u najviše pet radnih dana vjerojatno ne zna puno studenata, ali nismo sigurni ni koliko koristi imaju od nje s obzirom na to da na dosta fakulteta studenti saznaju ocjenu dan prije idućeg roka ili čak kasnije. Još jedna praksa koja se razlikuje od fakulteta do fakulteta je to da se četvrti i osmi ispitni rok polaže pred povjerenstvom. U pravilu bi student trebao moći polagati u jednoj akademskoj godini jedan ispit samo 4 puta pa tek iduće akademske godine još 4 puta. Student koji ni četvrti put ne položi ispit iz nekog predmeta obvezan je u idućoj akademskoj godini ponovno upisati taj predmet, a ima i pravo žalbe na ispit, na svaki ispitni rok, osim onaj održan pred povjerenstvom. Zahtjev se mora podnijeti u roku od 24 h, a ispitno povjerenstvo mora biti sastavljeno u roku od tri dana, bez ikakvih izgovora!

Kako bi imali priliku iduće predavanje Upoznaj svoja prava popratiti sami te čuti sve teme o kojima je govorila pravobraniteljica, lajkajte Facebook stranicu na kojoj se objavljuju događaji poput ovoga, ali i još brojne zanimljive informacije. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sinapsa savjetovalište

Kako psiholog može pomoći?

U Balama se održava Dan otvorenih vrata psihološkog savjetovališta Sinapsa

Zanima li vas kako psiholog može unaprijediti vaše poslovanje, povećati motivaciju zaposlenika ili njihove vještine prodaje? Kako psiholog može unaprijediti studenta?

Održan 5. Smart Caffe 1

Mala priča o velikim pričama

Smart Caffe: "Nađite stvar u kojoj ste dobri i u njoj budite najbolji"

Održao se peti Smart Caffe u organizaciji studentske udruge Bookmark. Uspješni Igor Medić okupio je brojne studente i podijelio s njima uzbudljive priče iz poslovnog svijeta.

Manifestacija „Pazi što jedeš“

Manifestacija posvećena ekološkom razvoju i gospodarstvu

Manifestacija „Pazi što jedeš“ u Puli

U sklopu manifestacije obilježava se i „Studentski dan“ s nizom predavanja za studente o tradicijskoj prehrani, zelenom gospodarstvu te ekološkom i održivom razvoju.

Što je aktivizam donio beskućnicima, saznajte u Info zoni

"Mala škola sociologije"

Što je aktivizam donio beskućnicima, saznajte u Info zoni

U utorak se održava novo predavanje ciklusa "Mala škola sociologije" u splitskoj Info zoni. Ovog puta tema su beskućnici i aktivizam.

Sveučilište u Zadru

Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris

Besplatna mala knjižnica za studente i profesore Sveučilišta u Zadru

Ispred zgrade Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu nalazi se drvena kućica prepuna knjiga koje možete posuditi. Riječ je o projektu „Besplatna mala knjižnica“ u organizaciji Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris.