Predavanje pravobraniteljice na Učiteljskom fakultetu

„Student ima pravo žalbe na ispit”

Barbara Šimić

Na predavanju „Upoznaj svoja prava" održanom na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu studentska pravobraniteljica uputila je studente u njihova prava i objasnila im kako trebaju reagirati.

Barbara Šimić obnaša dužnost studentske pravobraniteljice već drugu godinu. Za studente je dostupna putem e-maila, mobitela, osobno, ali možete ju vidjeti i na predavanjima organiziranima na raznim fakultetima na kojima upoznaje studente s njihovim pravima. Upravo s tim ciljem 22. ožujka na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu održala je predavanje pod nazivom Upoznaj svoja prava

Kako je došlo do ideje održavanja predavanja Upoznaj svoja prava?

– Pravobraniteljica sam već godinu dana, odradila sam jedan mandat i izabrana sam prije dva tjedna za novi mandat. Koliko sam mogla primijetiti za vrijeme svojeg rada, studenti ne znaju koja im prava pripadaju ili ih znaju površno pa se u slučaju problema jave prekasno. – istaknula je. 

Na predavanju ste mogli čuti neke općenitije informacije poput onog tko su redoviti, a tko izvanredni studenti, koje vrste studija postoje i slično. Pravobraniteljica je istaknula i neke probleme koje joj studenti često upućuju, kao na primjer da ne mogu jesti na iksicu iako i dalje imaju status redovitog studenta. Kako bi student mogao u idućoj akademskoj godini jesti na iksicu, mora u prethodnoj godini ostvariti najmanje 18 ECTS bodova, odnosno 36 u posljednje dvije. Na iksicu ne možete jesti ni u slučaju da ste izgubili status redovitog studenta što se dogodi završetkom studija, ispisom sa studija, neupisivanjem sljedeće akademske godine u roku ili ako student u posljednje dvije godine ne skupi najmanje 36 ECTS bodova. Osim toga, da bi zadržao status redovitog studenta, istome ne smije isteći vrijeme dvostruko dulje od propisanog trajanja studija, u koje se ne uračunava mirovanje obveza studenata. To znači da studentu čiji preddiplomski studij traje 3 godine, status redovitog studenta, ako nema nekih drugih problema, traje 6 godina, odnosno nekome čiji integrirani studij traje 5 godina, status traje 10 godina i slično. Status redovitog studenta gubi se ako student ne položi ispit ni nakon 8. izlaska na njega, što je utvrđeno čl. 71. st. 4. Statuta Sveučilišta u Zagrebu te u drugim slučajevima predviđenim općim aktom sastavnice na kojoj student studira.

Jedna od danas popularnijih pojava među studentima zasigurno je njihova mobilnost. Velik broj studenata danas iskorištava priliku odlaska na druge fakultete, ali bitno je napomenuti da se ECTS bodovi ostvareni na drugom fakultetu, a u skladu sa studijskim programom matičnog fakulteta priznaju kao ostvareni i u okviru matičnog sveučilišnog programa. Još jedan problem koji zaokuplja studente su ispiti. Informaciju da se ispit mora ispraviti u najviše pet radnih dana vjerojatno ne zna puno studenata, ali nismo sigurni ni koliko koristi imaju od nje s obzirom na to da na dosta fakulteta studenti saznaju ocjenu dan prije idućeg roka ili čak kasnije. Još jedna praksa koja se razlikuje od fakulteta do fakulteta je to da se četvrti i osmi ispitni rok polaže pred povjerenstvom. U pravilu bi student trebao moći polagati u jednoj akademskoj godini jedan ispit samo 4 puta pa tek iduće akademske godine još 4 puta. Student koji ni četvrti put ne položi ispit iz nekog predmeta obvezan je u idućoj akademskoj godini ponovno upisati taj predmet, a ima i pravo žalbe na ispit, na svaki ispitni rok, osim onaj održan pred povjerenstvom. Zahtjev se mora podnijeti u roku od 24 h, a ispitno povjerenstvo mora biti sastavljeno u roku od tri dana, bez ikakvih izgovora!

Kako bi imali priliku iduće predavanje Upoznaj svoja prava popratiti sami te čuti sve teme o kojima je govorila pravobraniteljica, lajkajte Facebook stranicu na kojoj se objavljuju događaji poput ovoga, ali i još brojne zanimljive informacije. 

Komentari na članak

Vezani članci

Internet za studente

B.net i CARNet šokiraju genijalnom akcijom

Besplatan internet čak šest mjeseci!

Pa vi recite da se ne isplati biti student! B.net i CARNet su pripremili genijalnu ponudu, detalji su na linku!

Internet kupovina

Predavanje u Klubu „Zona”

Internetska kupovina sve raširenija; kako se zaštititi?

– Kupovina preko interneta sve je raširenija, pogotovo među mladima, ali našim radom uvidjeli smo da nije neznatan broj prevara i kršenja potrošačkih prava o kojima su kupci jako loše informirani. – ističe Nela Kovačević iz udruge Dalmatinski potrošač.

Katedrala (pogled sa Strossa)

Svaka me pjesma na nekaj podsjeća

Najljepši stihovi posvećeni Zagrebu

Jeste li uspjeli prošetati Ilicom ili Gornjim gradom, a da vam u uhu nije odzvanjala pjesma Jadranka Črnka „Zagrebačkim ulicama“ ili Šerfezijeva „Moj Zagreb, tak imam te rad“? Donosimo vam djelić pjesama posvećenih divnome Zagrebu.

Divovska želja

NOVI NAGRADNI NATJEČAJ ZABA REFERADE

Ispuni svoju divovsku novogodišnju želju

Zaba Referada opet ispunjava želje svojim fanovima, ovaj put divovske. Uključi se u nagradnu igru i osvoji bicikl Giant.

https://pixabay.com/photos/galaxy-space-universe-night-sky-11098/

Predavanje na PBF-u

Profesor Horvatić otkriva informacije o svemiru s kojima se studenti rijetko susreću

Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu će se 3. lipnja održati predavanje profesora Davora Horvatića. U fokusu mu je fizikalna realnost u svemiru, a predavanje dotiče razne teme s kojima se učenici i studenti tijekom školovanja rijetko susreću.