LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilištu Macquarie

Što će biti sa Studijem hrvatskoga jezika?

Posljednjih 40-ak godina, hrvatski jezik mogu studirati studenti na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu, no prema najavama studij očekuje tužna sudbina.

Posljednjih 40-ak godina, hrvatski jezik mogu studirati studenti na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu, no prema najavama studij očekuje tužna sudbina.

Studij hrvatskog jezika ne pohađa se samo u Hrvatskoj već i u Australiji na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu. Taj studij nedavno je proslavio 40. obljetnicu postojanja, ali upitno je koliko će ih još doživjeti jer čelništvo sveučilišta namjerava zatvoriti taj studij, piše HRT.

Sveučilište o tome još uvijek nje obavijestilo studente jer su sve informacije za sada neslužbene. Ipak, studenti su pokrenuti peticiju protiv zatvaranja studija te su dobili značajnu potporu hrvatske zajednice.
 


VEZANO: Hrvatski učenici su iznad prosjeka - evo i zašto!



Profesor, utemeljitelj i donedavni ravnatelje Centra hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie, Luka Budak za HRT je ispričao nešto više o Sveučilištu.
 

„Hrvatski jezik kao samostalni predmet uveden je na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu u veljači 1983. godine zahvaljujući neumornom lobiranju članova hrvatske zajednice, hrvatskih australskih organizacija i iznimnoj moći zapažanja australskih političara na državnoj i federalnoj razini.“ – prisjetio se.

 

Ovdje su hrvatski jezik i kultura našli svekoliku akademsku i kulturološku slobodu


Istaknuo je i posebnost studija hrvatskog jezika na tom Sveučilištu.
 

„Uvođenjem studija hrvatskoga jezika, Sveučilište Macquarie postalo je jedna od prvih visokoškolskih ustanova u svijetu koja je svojim studentima ponudila ovakav kroatistički program. Ovdje su hrvatski jezik i kultura našli svekoliku akademsku i kulturološku slobodu." – rekao je.


Budućnost studija trenutno je upitna, ali Budak vjeruje da je moguće da studij neće doživjeti tragičnu sudbinu.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA