LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popularizacija psihologije i volonterizma

Rijeka psihologije: potpuno besplatni i hvalevrijedni psihološki sadržaji za sve uzraste

U Tjednu psihologije, od 14. do 20. veljače, posjetite mnogobrojne programske aktivnosti Rijeke psihologije koje se ove godine održavaju i u online okruženju, a i dalje su za sve sudionike potpuno besplatne.

U Tjednu psihologije, od 14. do 20. veljače, posjetite mnogobrojne programske aktivnosti Rijeke psihologije koje se ove godine održavaju i u online okruženju, a i dalje su za sve sudionike potpuno besplatne.

Od 14. do 20. veljače održat će se 11. Rijeka psihologije, ponovno s velikim brojem raznolikih aktivnosti. Rijeka psihologije zajednički je projekt sveučilišne zajednice, neprofitnog sektora i jedinica lokalne i regionalne samouprave koji se provodi s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njezina položaja u društvu. Nakon prošlogodišnje, jubilarne Rijeke psihologije, koja je po prvi put tekla i online okruženjem, nastavljamo u istom online smjeru.

Rijeka psihologije provodi se u sklopu Tjedna psihologije, koji se obilježava u cijeloj Hrvatskoj, a s ciljem prikaza različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi i psihologinje mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice održavanjem brojnih edukativnih i drugih uobičajenih aktivnosti iz svoje prakse. Iznimno je važno naglasiti koliko psihologija kao znanost i psiholozi/ginje mogu pridonijeti u trenutnom pandemijskom vremenu. Osim cilja popularizacije psihologije manifestacija promiče i volonterstvo, a neizostavno je i prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe.

Službeno otvaranje manifestacije održat će se u ponedjeljak, 14. veljače, s početkom u 18 sati na Zoom platformi, a u sklopu otvaranja dr. sc. Barbara Rončević Zubković s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci održat će predavanje na temu Kako su se nastavnici nosili s izazovima nastave na daljinu tijekom pandemije?.

Za svakoga ponešto! 

Niti ove godine psiholozi i psihologinje nisu podbacili! Pripremili su nam program u kojem, vjerujemo, svatko može pronaći nešto zanimljivo i korisno za sebe. Ulaz je na sve aktivnosti besplatan, ali je za neke aktivnosti broj sudionika ograničen zbog čega je obavezna prethodna najava. Svi detalji s vremenom i mjestom održavanja, sažetkom aktivnosti, uputama za prijave i naznačenom ciljanom skupinom objavljeni su na službenim stranicama manifestacije.

Manifestacija sadrži mnoštvo aktivnosti koje obuhvaćaju neizostavno važne teme, ali i one aktualne. S obzirom na to da je pandemija još uvijek u punom zamahu, teme o izazovima s kojima smo se susreli, nošenju s njima i drugim krizama neizostavan su dio programa. Nadamo se da se pandemija bliži kraju, pa smo uvrstili i razne druge teme koje su uvijek aktualne.

Učenici i studenti moći će čuti neke korisne savjete za poboljšanje učenja i pamćenja, što učiniti kada imamo osjećaj da smo u panici. Kao i uvijek, roditeljima su namijenjene aktivnosti s ciljem unaprjeđenja roditeljskih vještina, a osim toga moći će čuti nešto o aktivnostima koje su pokrenute tijekom pandemije s ciljem pružanja podrške.

Osobe starije životne dobi moći će saznati nešto više o umirovljenju kao značajnoj životnoj tranziciji te o mentalnom zdravlju kod starijih osoba.

A ne zaboravimo i tradicionalnu konferenciju Psihologija za poduzetnike i gospodarstvenike koja je od samog početka dio manifestacije. Sve navedeno samo je kap u rijeci koja će poteći 14. veljače.

Rijeka psihologije za Dječji vrtić Sušak

Jeste li znali da pomažući drugima istovremeno gradimo zdrave međuljudske odnose, osjećamo se bolje, zadovoljnije i ispunjenije? Drugim riječima, dobro je birati prosocijalna ponašanja, odnosno činiti dobro! Zato Rijeka psihologije osim promocije struke ima i humanitarni karakter. Prikupljena sredstva u sklopu njihove humanitarne akcije svake se godine doniraju organizaciji u kojoj radi ili bi trebao raditi psiholog ili psihologinja. To je još jedan način osvještavanja važnosti uloge psihologa u raznim područjima života i djelovanja.

– Ove godine odlučili smo prikupljena sredstva namijeniti Dječjem vrtiću Sušak, i to za skupinu djece s intelektualnim teškoćama. U odgojno-obrazovnu skupinu s posebnim programom Dječjeg vrtića Sušak uključuju se djeca s težim teškoćama. Cilj posebnog programa u sklopu DV Sušak je osnaživanje svih aspekata dječje osobnosti, a program ima razvojni karakter, što znači da svako dijete počinje od elemenata programa i doseže razinu u skladu sa svojim individualnim sposobnostima i ograničenjima. – poručuju organizatori. 

Kako bi djeca imala mogućnost dostizanja maksimalne moguće razine koja je u skladu s njihovim sposobnostima, odlučili smo namijeniti sredstva opremanju senzorne sobe. Raznolika oprema u senzornoj sobi od velike je važnosti djeci, roditeljima i odgojiteljima. U humanitarnu akciju možete se uključiti putem donacija na žiroračun Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji se vodi kod Zagrebačke banke (IBAN: HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: humanitarna akcija). Svaka donacija je dragocjena. 

– U Tjednu psihologije, od 14. do 20. veljače, posjetite mnogobrojne programske aktivnosti Rijeke psihologije koje se ove godine održavaju i u online okruženju, a i dalje su za sve sudionike potpuno besplatne. Pratite mrežne stranice i društvene mreže manifestacije za novosti i detalje, upoznajte se s brojnim spoznajama iz različitih područja psihologije, naučite nešto novo i korisno i svakako pridonesite humanitarnoj akciji za Dječji vrtić Sušak. Vidimo se! – pozivaju organizatori. 

Generalni je pokrovitelj ovogodišnje manifestacije Grad Rijeka, a realizaciju manifestacije financijski podupiru i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo, 3D2 VISUAL i Geko Solutions.

Manifestaciju osmišljavaju i realiziraju psihozi i psihologinje te njihovi suradnici i suradnice koji/e čine Organizacijski odbor. Članice ovogodišnjeg Organizacijskog odbora su: Jasna Borbelj, Čeko, Ines Jakovčić, Lana Golob, Lorena Zec, Nada Krapić, Tamara Komadina, Matea Milin, Tamara Mohorić, Sabina Saltović, Andrea Vucelić, Sanda Pletikosić Tončić, Ljerka Ostojić, Barbara Rončević Zubković, Alena Barac i Domina Kljaković-Gašpić.
FOTO: UNSPLASH