LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neprimjerena izjava?

Rektor Boras opravdavao se novinarima jer je kadetkinji Vojnog učilišta rekao da je – lijepa

Nakon što je rektor Boras najboljoj kadetkinji Vojnog učilišta rekao da je lijepa, opravdavao se novinarima koji su tu izjavu ocijenili neprimjerenom.

Nakon što je rektor Boras najboljoj kadetkinji Vojnog učilišta rekao da je lijepa, opravdavao se novinarima koji su tu izjavu ocijenili neprimjerenom.

Tijekom obilježavanja 29. godišnjice Vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman održana je videopromocija 110 diplomanata, koja je u konačnici obilježena izjavom Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu. Naime, najboljoj kadetkinji Anđeli Matković, koja je i fizički bila prisutna, rekao je da skine masku da se vidi da je lijepa, uz to što je pametna. 

Uslijedila su pitanja novinara, i to upravo na temu navedene izjave, pa se rektor morao opravdavati. Istaknuo je pritom da nije učinio ništa loše.
– Nije to nikakva diskriminacija. Dakle, ja smatram sve žene lijepima. Ako su pametne, onda su sigurno 1 000 000% lijepe. To vam je načelo starog, načelo grčko još iz doba grčke filozofije pred tri tisuće godina, iz doba Aleksandra Velikog i kasnije. Kalokagatija je jedno načelo koje se nalazi u dobrim ljudima, a dobri ljudi su i lijepi ljudi. Nije to nikakvo, u smislu onom erosa, nego u smislu stvarne duševne ljepote. Ona je i u ženskom smislu lijepa, ako smijem to reći, ali to nije bitno, bitno je da je njena duša lijepa. 
Na pitanje novinara radi li se o neprimjerenoj izjavi, kazao je sljedeće:
– Gledajte, ne treba se bojati tih riječi. Dakle, to su stereotipi. 
A imao je objašnjenje i zašto je baš njoj rekao da je lijepa, od troje najboljih:
– Pa zato što je ona najbolja, zato sam je istaknuo, službeno, a nemam što dodati, naravno. Svi su pristali, sposobni i završili su u roku. Ne moramo se bojati takvih pohvala.
FOTO: STUDENTSKI.HR