Javna tribina

Rasprava o urbanoj revitalizaciji gradova na Sveučilištu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Predstavljene su različite strategije urbanističkoga razvoja te različiti načini kojima gradovi inkorporiraju kreativne i kulturne industrije u procese urbane revitalizacije.

U srijedu, 18. listopada 2017., u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je tribina pod nazivom Urbane revitalizacije – potreba ili prilika. Na događaju podijeljenom u nekoliko tematskih cjelina – uvodna izlaganja, panel-rasprava i stručna radionica, sudionici su raspravljali o različitim pogledima na proces urbane regeneracije u hrvatskim gradovima te potrebama i vizijama razvoja urbanizma.

Nakon pozdravnih govora rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i savjetnika za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Republike Francuske u RH Guillaumea Colina na skupu su uslijedila uvodna izlaganja sudionika. Predsjednica Hrvatskoga klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović održala je izlaganje pod nazivom Ilica, kultura u zajednici, zamjenik gradonačelnika grada Dole, konzultant u tvrtci Senatus consulto i prvi dopredsjednik Nacionalne federacije lokalnih vlasti zaduženih za kulturu Jean-Philippe Lefevre održao je izlaganje o strategijama za revitalizaciju gradskih središta, Srećko Radnić iz javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije održao je izlaganje pod nazivom Kreativna ulica – Ulica Crljenka, a o baštini kao značajnom gospodarskom čimbeniku govorio je povjesničar Krešimir Galović.

Na skupu je uslijedila panel-rasprava u kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica gradonačelnika grada Varaždina Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i izaslanik gradonačelnika grada Splita Ante Kuzmanić. Panelisti su predstavili različite strategije urbanističkoga razvoja te različite načine kojima gradovi inkorporiraju kreativne i kulturne industrije u procese urbane revitalizacije. Također, predstavljeni su različiti pristupi korištenja kulturnih i povijesnih potencijala te uključivanja kreativne i kulturne industrije u procese razvoja javnih politika u tom području.

U nastavku programa Jean-Philippe Lefevre moderirao je radionicu pod nazivom Kakav razvoj, koja vrsta financiranja te koja vrsta partnerstva između javnoga i privatnoga sektora. Sudjelovalo je tridesetak predstavnika različitih institucija i organizacija te stručnjaci u području urbane revitalizacije.

Tribinu Urbane revitalizacije – potreba ili prilika zajednički su organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, partneri Udruga inovatora Hrvatske i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatski klaster kreativnih i kulturnih industrija te Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Skup su moderirali prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednica Hrvatskoga klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu red. prof. art. Aleksandar Battista Ilić.

Tribina Urbane revitalizacije – potreba ili prilika šesnaesti je skup organiziran u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnog gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Komentari na članak

Vezani članci

Najšareniji gradovi svijeta - Burano

Slikovita svjetska odredišta

FOTO: Najšareniji gradovi svijeta

Pogledajte kako izgledaju slikovite ulice i kuće žarkih boja u najšarenijim gradovima svijeta.

Ulaz

JOŠ JEDNO SLAVLJE ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA

Ekonomski fakultet u Zagrebu slavi 93. rođendan

Ekonomski fakultet u Zagrebu sutra će proslaviti svoj 93. rođendan, a mnogi ne znaju da je na samom početku nosio naziv Visoke škole za trgovinu i promet...

Fotografija Jurice Galića Juke

Putopisna tribina

Svjetski putnik u Klubu Zona donosi priče iz 70 proputovanih država

– Na jedinstvenom predavanju, uz listanje luksuzno opremljene fotomonografije, putovat ćemo od mističnog Uskršnjeg otoka do Černobila, od najsmrtonosnije pustinje svijeta Atacame do jedne od najvećih špilja svijeta Hang En. – najavljuje Juka.

Dođite na tribinu „Želim slušati ljude“

Tribina „Želim slušati ljude: Kakvo Sveučilište trebamo“

Studenti imaju priliku postaviti pitanja novoj rektorici Sveučilišta u Rijeci

Udruga Univeritas poziva sve da se priključe tribini na kojoj mogu postavljati pitanja prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržija, novoj rektorici Sveučilišta u Rijeci.

Jasna Ožanić

Srpanjski upisni rok Sveučilišta u Zagrebu

Brucoši popunili 86 % upisnih mjesta na zagrebačkom sveučilištu

Za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u rujanskom upisnom roku ostalo je 1 670 mjesta.