Javna tribina

Rasprava o urbanoj revitalizaciji gradova na Sveučilištu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Predstavljene su različite strategije urbanističkoga razvoja te različiti načini kojima gradovi inkorporiraju kreativne i kulturne industrije u procese urbane revitalizacije.

U srijedu, 18. listopada 2017., u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je tribina pod nazivom Urbane revitalizacije – potreba ili prilika. Na događaju podijeljenom u nekoliko tematskih cjelina – uvodna izlaganja, panel-rasprava i stručna radionica, sudionici su raspravljali o različitim pogledima na proces urbane regeneracije u hrvatskim gradovima te potrebama i vizijama razvoja urbanizma.

Nakon pozdravnih govora rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i savjetnika za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Republike Francuske u RH Guillaumea Colina na skupu su uslijedila uvodna izlaganja sudionika. Predsjednica Hrvatskoga klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović održala je izlaganje pod nazivom Ilica, kultura u zajednici, zamjenik gradonačelnika grada Dole, konzultant u tvrtci Senatus consulto i prvi dopredsjednik Nacionalne federacije lokalnih vlasti zaduženih za kulturu Jean-Philippe Lefevre održao je izlaganje o strategijama za revitalizaciju gradskih središta, Srećko Radnić iz javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije održao je izlaganje pod nazivom Kreativna ulica – Ulica Crljenka, a o baštini kao značajnom gospodarskom čimbeniku govorio je povjesničar Krešimir Galović.

Na skupu je uslijedila panel-rasprava u kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica gradonačelnika grada Varaždina Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i izaslanik gradonačelnika grada Splita Ante Kuzmanić. Panelisti su predstavili različite strategije urbanističkoga razvoja te različite načine kojima gradovi inkorporiraju kreativne i kulturne industrije u procese urbane revitalizacije. Također, predstavljeni su različiti pristupi korištenja kulturnih i povijesnih potencijala te uključivanja kreativne i kulturne industrije u procese razvoja javnih politika u tom području.

U nastavku programa Jean-Philippe Lefevre moderirao je radionicu pod nazivom Kakav razvoj, koja vrsta financiranja te koja vrsta partnerstva između javnoga i privatnoga sektora. Sudjelovalo je tridesetak predstavnika različitih institucija i organizacija te stručnjaci u području urbane revitalizacije.

Tribinu Urbane revitalizacije – potreba ili prilika zajednički su organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, partneri Udruga inovatora Hrvatske i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatski klaster kreativnih i kulturnih industrija te Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Skup su moderirali prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednica Hrvatskoga klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu red. prof. art. Aleksandar Battista Ilić.

Tribina Urbane revitalizacije – potreba ili prilika šesnaesti je skup organiziran u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnog gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Komentari na članak

Vezani članci

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/11/07/08/49/hand-1030565__340.jpg

Umjetničko-znanstveni projekt

Uspješna suradnja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje

U umjetničko-znanstveni projekt „Glazba sfera – Musica mundana”, koji organizira Muzička akademija, pridružile su se i druge sastavnice zagrebačkog sveučilišta. Zahvaljujući njima posjetitelje od 9. do 14. travnja očekuju predavanja o planetu Zemlji, Sunčevom sustavu i ekologiji te vrlo zanimljiv multimedijalan događaj.

Osoba koja je diplomirala

Pravilnik o studiranju na Sveučilištu u Zagrebu

Zamrzavanje godine – kako, kada i zašto

Među mnogim člancima Pravilnika pronašao se i onaj o zamrzavanju godine. Stavke na temelju kojih se može ostvariti to pravo jasno su definirane, no postoji i stavka „nešto drugo“. Studentima koji žele sačuvati studiranje zbog opravdanog razloga važno je znati neke pojedinosti o samom procesu.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Raspisan natječaj za stipendije Sveučilišta u Zagrebu

Stipendije se dodjeljuju u četiri kategorije, a ukupan iznos svake od njih po jednom je studentu 10 tisuća kuna. Prijave su moguće do 19. ožujka u ponoć.

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

Poznati su ovogodišnji dobitnici Rektorove nagrade

Svečanost dodjele Rektorove nagrade održat će se u petak 17. lipnja u 11 sati u Kongresnoj dvorani Ekonomskoga fakulteta. Studentima će nagrade dodijeliti rektor prof. dr. sc. Damir Boras u nazočnosti prorektora, dekana fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu te drugih uzvanika.

Unizg

Sveučilište u Zagrebu – Moskva, Singapur i Kanada

Natječaji za stipendije sveučilišnih bilateralnih razmjena 2015/2016.

Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za stipendije studentima preddiplomskih te diplomskih studija, a vezano uz odlazak na bilateralnu razmjenu u Moskvu, Singapur te kanadsko Sveučilište York.