SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu osvojila Znanstveni oskar

ffzg

Dr. sc. Jasenka Gudelj i njezin tim izabrani su za financiranje projekta kojim će istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom djelu Jadrana. Za taj petogodišnji projekt dodijeljena su im dva milijuna eura. Naime, Gudelj je prva hrvatska znanstvenica u svome području čije će istraživanje financirati Europsko znanstveno vijeće.

Dr. sc. Jasenka Gudelj voditeljica je prvog hrvatskog projekta iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC). Izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prva je hrvatska znanstvenica u svome području čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće odabralo financirati.

Profesorica i njezin tim u idućih će pet godina istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate.

– Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene. – kaže Gudelj.

Na projekt su bila prijavljena 674 projekta u području društvenih i humanističkih znanosti koje programom Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. Timu profesorice Gudelj dodijeljena su čak 2 milijuna eura za istraživanje.

Projekt će obuhvatiti i suradnje s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Komentari na članak

Vezani članci

Vijesti

Rezultati istraživanja

Hrvatski znanstvenici došli do velikog otkrića o gljivama i kostima

Laboratorij za mineralizirana tkiva zagrebačkog Medicinskog fakulteta i hrvatska kompanija Dr Myko San prvi su u svijetu dokazali da tretman s kombinacijom ekstrakta zec gljive i shiitake značajno smanjuje prirodni gubitak koštane mase u najvažnijem trabekularnom dijelu kralježnice.

Apel za klimu hrvatskih znanstvenika

Reakcija na klimatsku krizu

500-tinjak hrvatskih znanstvenika traži sustavnu klimatsku akciju; apel su predali nadležnim institucijama

Dio hrvatskih znanstvenika reagira na „klimatsko izvanredno stanje” tako što od vladajućih traži donošenje i implementaciju ambicioznih politika s uporištem u znanstvenim istraživanjima, a nudi i svoju pomoć u suočavanju s ovom problematikom.

Razgovor za posao

Potpora znanstvenicima na poslijedoktorskoj razini

Financijska potpora projekta „Moja prva suradnja“

Cilj je potpore „Moja prva suradnja“ omogućiti znanstvenicima iz gospodarskog i akademskog sektora koji su na poslijedoktorskoj razini da razvijaju svoj inovacijski potencijal.

Djevojka u vlaku

Emigracija visokoobrazovanog stanovništva

Hrvatsku već desetak godina pogađa "odljev mozgova"

U protekloj godini Hrvatsku je napustilo 4770 visokoobrazovanih ljudi. Podaci dokazuju prisutnost ozbiljnog problema. Mlade intelektualce ne uspijeva zadržati naljepše more na svijetu, čisti zrak i topla klima.

Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"

Udruga mladih i Alumni FET Pula

Konferencija "Burza poduzetničkih ideja"

Prijavite se na ovu konferenciju i naučite sve o poduzetništvu!