SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu osvojila Znanstveni oskar

ffzg

Dr. sc. Jasenka Gudelj i njezin tim izabrani su za financiranje projekta kojim će istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom djelu Jadrana. Za taj petogodišnji projekt dodijeljena su im dva milijuna eura. Naime, Gudelj je prva hrvatska znanstvenica u svome području čije će istraživanje financirati Europsko znanstveno vijeće.

Dr. sc. Jasenka Gudelj voditeljica je prvog hrvatskog projekta iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC). Izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prva je hrvatska znanstvenica u svome području čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće odabralo financirati.

Profesorica i njezin tim u idućih će pet godina istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate.

– Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene. – kaže Gudelj.

Na projekt su bila prijavljena 674 projekta u području društvenih i humanističkih znanosti koje programom Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. Timu profesorice Gudelj dodijeljena su čak 2 milijuna eura za istraživanje.

Projekt će obuhvatiti i suradnje s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Komentari na članak

Vezani članci

Vijesti

Rezultati istraživanja

Hrvatski znanstvenici došli do velikog otkrića o gljivama i kostima

Laboratorij za mineralizirana tkiva zagrebačkog Medicinskog fakulteta i hrvatska kompanija Dr Myko San prvi su u svijetu dokazali da tretman s kombinacijom ekstrakta zec gljive i shiitake značajno smanjuje prirodni gubitak koštane mase u najvažnijem trabekularnom dijelu kralježnice.

Rektorat Sveučilišta u Rijeci

Međunarodni kongres

Prvi susreti mladih povjesničara umjetnosti u Rijeci

Prehrana i smještaj su osigurani, a rok za predaju prijave je 13. travnja

Alexander von Humboldt i Aimé Bonpland u džungli u kolibi

Alexander von Humboldt

Najutjecajniji znanstvenik za kojeg vjerojatno niste čuli

Alexander von Humboldt i danas inspirira generacije mladih znanstvenika.

Apel za klimu hrvatskih znanstvenika

Reakcija na klimatsku krizu

500-tinjak hrvatskih znanstvenika traži sustavnu klimatsku akciju; apel su predali nadležnim institucijama

Dio hrvatskih znanstvenika reagira na „klimatsko izvanredno stanje” tako što od vladajućih traži donošenje i implementaciju ambicioznih politika s uporištem u znanstvenim istraživanjima, a nudi i svoju pomoć u suočavanju s ovom problematikom.

Tim s riječkog Medicinskog fakulteta otkrio novi virusni protein

Znanstveno otkriće

Tim s riječkog Medicinskog fakulteta otkrio novi virusni protein

Znanstvenici su otkrili novi virusni protein koji zavarava imunološki odgovor domaćina – primjer koevolucije imunoloških mehanizama sisavaca i virusa.