Dekan Filozofskog fakulteta se branio pred javnosti

Previšić: "Moje razrješenje je u rukama Senata, plenum je fantomsko tijelo"

Što je previše

Kao jedan od okidača velike pobune studenata protiv dekana pokušaj je suradnje s Katoličko-bogoslovnim fakultetom, a sporne ugovore o suradnji dekan je, kako tvrdi, revidirao i na kraju otkazao. Kolar je na to rekao da je dekan "gurnuo pod tepih" te ugovore.

– Filozofski fakultet radi i funkcionira sasvim normalno, a kolegica Vlahović-Štetić je tipičan primjer agresivnosti prema meni. Ona i njeni kolege osvećuju se meni kao dekanu jer nitko s njihovog odsjeka trenutno nije u upravi fakulteta. A na fakultetu postoji grupacija studenata koja sama sebe godinama delegira u Fakultetsko vijeće i Studentski zbor. Oni ne surađuju sa Studentskim zborom Sveučilišta, nemaju svoj statut ni akte i rade samovoljno – izjavio je dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlatko Previšić, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno kao odgovor na pitanje hoće li "aktivnosti" koje se događaju posljednjih dana na FIlozofskom ugroziti rad fakulteta.

Fakultetom već danima ordiniraju zaštitari, koje je dekan opisao nužnima za očuvanje sigurnosti na fakultetu. Pritom je objasnio da je imao susrete s aktivistima koji su ga maltretirali i onemogućili njegov sastanak s japanskim ambasadorom, što je izazvalo diplomatski skandal. Izjavio je da je, u vremenima u kojim živimo, moguć i teroristički napad. Student Nikica Kolar, bivši predstavnik studenata u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta, odgovorio mu je kako su studenti samo s njim htjeli razgovarati. Zanimljivo, Previšić tvrdi da je i sam zvao studente na razgovor, ali se oni nisu odazvali jer "slušaju samo plenum".

Dekan tvrdi da su ga uznemirile fotomontaže sličnog sadržaja (Foto: Screenshot)

 

Kolara je Previšić nazvao "lažomatom" nakon optužbi koje su on i profesorica Vesna Vlahović-Štetić iznijeli protiv njega. Kao najvažniju optužbu istaknuli su autokratsko vođenje fakulteta, koje se najviše vidilo u opstruiranju sjednice na kojoj je dekan trebao biti razriješen dužnosti. Ubrzo nakon toga, tražio je "pomoć" od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te su mu oni u pomogli pronaći argumente da ostane na svojoj poziciji. Studentski zbor ubrzo je raspušten, a studentski predstavnici izbačeni iz Fakultetskog vijeća. Pomoćnik ministra, Srećko Tomas, izjavio je da su nađene nepravilnosti u izboru studentskih predstavnika te da se ta odluka poništava.

– Ostale odluke nisu dovedene u pitanje. Da jesu, mi bismo ih revidirali u Ministarstvu. Druge fakultete prekontrolirat ćemo samo ako to budu od nas tražili. Ne želimo se nametati i ugrožavati rad fakulteta. – rekao je Tomas.

– Nijedna od dvanaest točaka optužnice protiv dekana nije utemeljena i racionalno je pobijena. Zato mislim da studenti ne žele smijeniti dekana zbog tih točaka, već zbog 13. točke koju moramo rasvijetliti – izjavio je akademik Mislav Ježić, član Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Ježić je ustvrdio da je plenum sastavljen od 200 do 250 ljudi, koji nisu svi studenti, već aktivisti raznih udruga, političkih stranaka i "prolaznici sa psima" te da nije mjerodavan za donošenje odluke o smjeni dekana. Studente, koji se bore za smjenu dekana, nazvao je politički programiranima jer svi pripadaju istim studijskim grupama i istim svjetonazorima. Na plenumu su se u srijedu navečer pojavili i Ranko Ostojić iz SDP-a te Aleksandra Kolarić koja je iz iste stranke izbačena. Kolar je demantirao izjavu o političkoj programiranosti. Isto tako, profesorica Vlahović-Štetić dekanu je rekla kako mu plenum nije smetao kad je imao svoje studentske predstavnike u fakultetskom vijeću koji su glasovali za njega.

Kao jedan od okidača velike pobune studenata protiv dekana pokušaj je suradnje s Katoličko-bogoslovnim fakultetom, a sporne ugovore o suradnji dekan je, kako tvrdi, revidirao i na kraju otkazao. Kolar je na to rekao da je dekan "gurnuo pod tepih" te ugovore.

Plenum Filozofskog fakulteta u srijedu je navečer ispred zgrade fakulteta izglasao da će, u slučaju da dekan Previšić i rektor Boras ne daju ostavku, blokirati fakultet. Jutros je i prekinuta sjednica Fakultetskog vijeća. Rektor je izjavio da ni ne pomišlja na ostavku, ali pojavile su se indicije da bi se Previšić mogao suočiti s takvom sudbinom. Na te je indicije izjavio da će se složiti sa svakom odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu.

U cijeloj se emisiji vrlo često odbijalo odgovoriti na postavljena pitanja, a komentari su se iznosili i nakon voditeljeva upozorenja. Bilo je vidljivo da svi predstavnici Filozofskog fakulteta bili vrlo angažirani i nervozni, ali u raspravi se ponekad baratalo neprovjerenim i nedokazljivim informacijama koje su dobro poznate samo suučesnicima.

Komentari na članak

Vezani članci

FFZG izvana

Filozofski fakultet u Zagrebu

Edukativna glazbena radionica Concordia discors

Radionica će sastojati od tri aktivnosti, a posebno je namijenjena studentima kroatistike i etnologije.

Svjetski dan učitelja

Na današnji dan

Svjetski dan učitelja i Dan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu

– Najbolji učitelj pokazat će ti gdje trebaš gledati, ali neće ti reći što trebaš vidjeti. – Alexandra K. Trenfor.

CROllywood

CROllywood

Pažnja, pažnja – Studentski.hr traži baš tebe!

Iskoristi priliku, prijavi se i postani celebrity među studentskom populacijom!

Pustinja - Bliski Istok

Filozofski fakultet u Zagrebu

Počinje serija predavanja o Bliskom istoku

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 18. siječnja počinje serija predavanja o Bliskom istoku. Predavanja će održavati stručnjaci iz područja sociologije, politologije, energetike i vojnog djelovanja.

Studenti

Anketa o aspektima studentskog života

Poziv studenticama i studentima za sudjelovanje u „online“ anketi

Sudjelujte u anketnom istraživanju o nekim aspektima slobodnog vremena i takozvanog rizičnog ponašanja studentica i studenata Sveučilišta u Zagrebu.