Filozofski fakultet Zagreb

Plenum pod zvijezdama odlučio – ostavke dekana i rektora ili blokada fakulteta

210. plenum

Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakulteta te srozavanje ugleda institucije.

Stotine okupljenih na 210. plenumu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izglasali su da žele do početka akademske godine ostavke dekana Vlatka Previšića te bivšeg dekana Filozofskog fakulteta, danas rektora, Damira Borasa.

U slučaju da dvojac ne da ostavke, studenti su spremni na blokadu fakulteta, a jedan od prijedloga bio je da uskrate plaćanje školarina. Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakulteta te srozavanje ugleda institucije.

Plenum je održan ispred zgrade Filozofskog fakulteta, umjesto u dvorani, jer su vrata fakulteta zaključana. Zatvorena je i fakultetska knjižnica.

– Studenti danas nisu mogli ići na ispite na glavna vrata, već su morali ulaziti i izlaziti nekim čudnim putevima. Način na koji dekan upravlja fakultetom staljinistički je. – rekla je za Index.hr jedna sudionica plenuma.

Sjednica Fakultetskog vijeća trebala bi se održati u četvrtak u 11 sati, a plenum je odlučio da bi se na njoj trebali pojaviti i studentski predstavnici, koje je dekan nedavno razriješio dužnosti jer po zakonu imaju premali broj članova da bi sudjelovali u odlučivanju. Ipak, sudionici plenuma tvrde da još deset zagrebačkih fakulteta također nema dovoljan broj studenata u Fakultetskom vijeću.

Trzavice između Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i dekana Previšića traju već mjesecima. Bitan događaj koji je zaoštrio odnose između ove dvije strane je pokušaj suradnje između Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta, protiv koje su se studenti Filozofskog fakulteta pobunili. Također, s mjesta prodekanice dekan je smijenio profesoricu Branku Galić, koja je dobro surađivala sa Studentskim zborom, da bi zatim i raspustio Zbor za koji je godinu i pol nakon izbora zaključeno da je ilegalan.   

Komentari na članak

Vezani članci

Damir Bakić, razgovor na Filozofskom fakultetu

„Sveučilište na raskršću”

Bakić bi uveo studentskog pomoćnika rektora, zagovara otvorenost Sveučilišta, suradnju sa Zborom i medijima

Prvotno zamišljeno sučeljavanje kandidata za rektora Sveučilišta u Zagrebu preraslo je u razgovor s jednim od kandidata, prof. dr. sc. Damirom Bakićem, koji je u relativno punoj dvorani Filozofskog fakulteta 20. veljače 2018. predstavio svoj program.

Obrazovanje i budućnost

5. sjednica Rektorskog zbora u tekućoj akademskoj godini

Rektorski zbor želi udvostručenje financijskih sredstava za istraživanja

U Rijeci se 22. veljače održala peta sjednica Rektorskog zbora. Donosimo vam glavne teme sjednice i zaključke rasprava.

Sveučilište u Zagrebu

Sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu

Senat „spasio" Holjevca koji ostaje v.d. dekana Filozofskog fakulteta

Na Trgu maršala Tita prosvjedovali su članovi Plenuma Filozofskog fakulteta na koje su pazili pripadnici interventne policije. Plenum je htio prisustvovati sjednici Senata, no nisu pušteni.

BIO

BIOCentar

Otvoren Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije

BIOCentar je inkubatorski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije koji nudi infrastrukturu i usluge za razvoj biotehnoloških tvrtki. Osiguravat će specijaliziranu laboratorijsku infrastrukturu za start-up poduzeća, postojeće biotehnološke tvrtke i istraživačke projekte, a u njegovoj ponudi ističe se nekoliko posebno pripremljenih programa: poslovna inkubacija (BIOInkubacija), transfer tehnologije (BIOTransfer), edukacija (BIOedukacija), poslovno povezivanje (BIOUmreživanje) te dostupnost infrastrukture (BIOInfrastruktura).

Opstruirana sjednica

Filozofski fakultet Zagreb

Prekinuta sjednica Fakultetskog vijeća, studentima zabranjeno sudjelovanje

Profesori, koji su članovi Vijeća, nisu niti prihvatili dnevni red sjednice te su odšetali van iz dvorane gdje su ih s oduševljenjem dočekali studenti kojima ulaz na sjednicu nije bio dozvoljen.