Filozofski fakultet Zagreb

Plenum pod zvijezdama odlučio – ostavke dekana i rektora ili blokada fakulteta

210. plenum

Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakulteta te srozavanje ugleda institucije.

Stotine okupljenih na 210. plenumu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izglasali su da žele do početka akademske godine ostavke dekana Vlatka Previšića te bivšeg dekana Filozofskog fakulteta, danas rektora, Damira Borasa.

U slučaju da dvojac ne da ostavke, studenti su spremni na blokadu fakulteta, a jedan od prijedloga bio je da uskrate plaćanje školarina. Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakulteta te srozavanje ugleda institucije.

Plenum je održan ispred zgrade Filozofskog fakulteta, umjesto u dvorani, jer su vrata fakulteta zaključana. Zatvorena je i fakultetska knjižnica.

– Studenti danas nisu mogli ići na ispite na glavna vrata, već su morali ulaziti i izlaziti nekim čudnim putevima. Način na koji dekan upravlja fakultetom staljinistički je. – rekla je za Index.hr jedna sudionica plenuma.

Sjednica Fakultetskog vijeća trebala bi se održati u četvrtak u 11 sati, a plenum je odlučio da bi se na njoj trebali pojaviti i studentski predstavnici, koje je dekan nedavno razriješio dužnosti jer po zakonu imaju premali broj članova da bi sudjelovali u odlučivanju. Ipak, sudionici plenuma tvrde da još deset zagrebačkih fakulteta također nema dovoljan broj studenata u Fakultetskom vijeću.

Trzavice između Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i dekana Previšića traju već mjesecima. Bitan događaj koji je zaoštrio odnose između ove dvije strane je pokušaj suradnje između Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta, protiv koje su se studenti Filozofskog fakulteta pobunili. Također, s mjesta prodekanice dekan je smijenio profesoricu Branku Galić, koja je dobro surađivala sa Studentskim zborom, da bi zatim i raspustio Zbor za koji je godinu i pol nakon izbora zaključeno da je ilegalan.   

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište najavilo povlačenje tužbe protiv studenta Luke Kovača

Nakon što je zbog „povrede ugleda, časti, dobrog glasa i imena” Sveučilište u Zagrebu podnijelo tužbu protiv Luke Kovača, čini se da će ista biti povučena.

Sveučilište u Zagrebu

349. akademska godina

Proslava Dana Sveučilišta u Zagrebu

Na početku 349. akademske godine, rektor prof. dr. sc. Damir Boras dodijelit će posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta u Zagrebu.

Svjetski dan učitelja

Na današnji dan

Svjetski dan učitelja i Dan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu

– Najbolji učitelj pokazat će ti gdje trebaš gledati, ali neće ti reći što trebaš vidjeti. – Alexandra K. Trenfor.

Damir Boras

Izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu

Očekivana pobjeda: Damir Boras novi rektor Sveučilišta u Zagrebu!

U drugom krugu glasanja, prof. dr. sc. Damir Boras izglasan je za novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Filozofski fakultet u Zagrebu

Filozofski fakultet u Zagrebu

Dekan Previšić ipak će „samovoljno" odstupiti

Filozofski fakultet tako će u novu akademsku godinu ući bez Studentskog zbora i bez dekana, a izbori će biti ove jeseni.