Aussie, Aussie, Aussie! Oi, oi, oi!

Predstavljene mogućnosti rada i studiranja u Australiji

Australija - logo

Zanima vas rad i studiranje u Australiji? U nastavku slijedi vodič kroz „probleme” koje morate proći te nekoliko korisnih savjeta za pripremu pred studiranje u Australiji.

Ako ste dovoljno ambiciozni i spremni ste izdvojiti više novca za svoje obrazovanje, ovo bi mogla biti prilika vašeg života. STA putovanja Hrvatska su u suradnji sa STA putovanja Ljubljana 22. studenoga 2017. u Zagrebu organizirali predavanje o mogućnostima rada i studija u čak pet australskih gradova. Možete se odlučiti za jedan od četiri ponuđena grada na istočnoj obali Australije – Gold Coast, Brisbane, Sydney ili Melbourne. Ako vas pak više privlači zapadna obala, možete se odlučiti i za Perth. 

STA putovanja olakšat će vam većinu problema s kojima biste se susreli da ovaj postupak odlučite pokrenuti sami. Državljani Republike Hrvatske za bilo kakvo putovanje u Australiju moraju dobiti odobrenu vizu kako bi mogli legalno boraviti u zemlji. U dogovoru s agencijom možete se konzultirati oko prijave te vam oni mogu pomoći prilikom online prijave za studentsku vizu. Također za vas dogovaraju ostale formalnosti glede školovanja. Agencija je u konstantnom kontaktu s višim školama tako da se ne morate brinuti hoćete li nešto pogriješiti. Zbog prijave preko agencije većina škola daje popuste za smjerove koje nude studentima iz inozemstva. 

Postoji nekoliko smjerova studiranja ukoliko se odlučite za ovu životnu priliku – možete upisati studij turizma, marketinga, biznisa, managementa, sporta ili se možete odlučiti na usavršavanje engleskoga jezika. Ovisno o programu koji upišete, dobijete određeni broj sati koje možete iskoristiti za rad. U Australiji se sve računa u tjednima pa npr. ako upišete usavršavanje engleskog jezika, dobijete 20 sati tjedno koje možete, ali ne morate u potpunosti odraditi. 

izvor: YouTube

Australija nudi potpuno drugačije iskustvo obrazovanja od naše domovine. Down under više cijeni praktičnu primjenu znanja nego suhoparno učenje teorije. Češće dobivate domaće zadaće i radove koje morate napisati nego što morate naučiti 400 stranica literature i pisati ispit. Predavanja se ne odvijaju svaki dan – Australci su najčešće na fakultetu četvrtkom, petkom i subotom. Ostatak dana u tjednu je slobodan te ga je najbolje iskoristiti na rad kako bi se zaradila koja kuna. Za razliku od Hrvatske, noćni rad te rad vikendima se naplaćuje i do duplo više u usporedbi s regularnom satnicom. 

Možete se odlučiti između nekoliko razina studiranja koje su poredane po težini – postoje certificate I, II, III, IV, Diploma i Advanced Diploma. Sve škole nemaju mogućnost završavanja Advanced Diplome, što se kod nas može usporediti sa završenim preddiplomskim studijem. Na početku studiranja škola vam omogućava rješavanje testa sposobnosti na temelju čijih rezultata svrstava studente na određenu razinu (označava se kraticom SVP). Studenti su najčešće svrstani na treću ili četvrtu razinu.

Jedini problem s kojim se možete susresti jest nedostatak novca na bankovnom računu. Naime za studiranje u bilo kojoj zemlji morate imati određenu količinu novca koju određena država smatra minimumom za preživljavanje. Većina australskih škola također traži plaćanje određene svote školarine unaprijed. Zbog navedenih razloga najbolje je otići spreman i imati što više novca na bankovnom računu. Također, prilikom prijave za studentsku vizu najbolje se prijaviti za što duži period jer svako naknadno produženje vize košta 700 australskih dolara (otprilike 3400 kuna). 

Za detaljnije informacije o ovoj mogućnosti obratite se uredu STA putovanja, Ulica Andrije Hebranga 22 (blizina Hrvatskog narodnog kazališta). Tijekom tekućeg tjedna održat će se predavanje na istu temu, ali glavna riječ će biti o studiranju u Kanadi te na Novom Zelandu. Ako se odlučite za studiranje u inozemstvu, tim Studentskog.hr vam želi svu sreću i uspješno školovanje! 

Komentari na članak

Vezani članci

FOTO

Intervju s Leom Kosović

„Uz fakultet sam otvorila i vodim svoju firmu”

Ako vam se sama ideja pisanja diplomskog rada i procedure koju treba proći, sati i sati tipkanja i istraživanja čini napornom, zamislite kako je uz to voditi vlastitu firmu koju otvorite baš u tim studentskim danima. Takvo iskustvo s nama je podijelila simpatična Lea!

posao uz studiranje

Uspješno uskladite studiranje s poslom

Rad i studiranje? Moguće je!

Ako ste student koji je odlučio sam zaraditi svoj džeparac ili financijski olakšati roditeljima, trebat ćete naučiti kako balansirati između studiranja, posla i privatnog života.

https://pixabay.com/photos/graduation-graduation-day-2038864/

Brucoši vs. diplomci

Što od studija očekuju brucoši, a što diplomci nakon njegova završetka

O čemu studenti razmišljaju tijekom prve godine na fakultetu, a s čime kasnije vode borbu? Ispunjavaju li sva svoja očekivanja s početka i jesu li i dalje optimistični oko pronalaska posla s polupraznim CV-om? Pročitajte kako naši perspektivni brucoši i diplomci gledaju na ovu situaciju.

Sveučilište Utah nudi stipendije gamerima!

Gamer's paradise

Sveučilište Utah nudi stipendije gamerima

Ugledno američko sveučilište Utah planira uvesti stipendije za gamere. Najboljima će se nuditi nagrada i do tisuću dolara.

Štrebanje

Sebastijan Ivasović

Studiranje kao moda - studiranje i ostale tlake...

Sveučilišta su puna nemotiviranih studenata koji na visoko obrazovanje gledaju kao na još jednu petogodišnju srednju školu.