Aussie, Aussie, Aussie! Oi, oi, oi!

Predstavljene mogućnosti rada i studiranja u Australiji

Australija - logo

Zanima vas rad i studiranje u Australiji? U nastavku slijedi vodič kroz „probleme” koje morate proći te nekoliko korisnih savjeta za pripremu pred studiranje u Australiji.

Ako ste dovoljno ambiciozni i spremni ste izdvojiti više novca za svoje obrazovanje, ovo bi mogla biti prilika vašeg života. STA putovanja Hrvatska su u suradnji sa STA putovanja Ljubljana 22. studenoga 2017. u Zagrebu organizirali predavanje o mogućnostima rada i studija u čak pet australskih gradova. Možete se odlučiti za jedan od četiri ponuđena grada na istočnoj obali Australije – Gold Coast, Brisbane, Sydney ili Melbourne. Ako vas pak više privlači zapadna obala, možete se odlučiti i za Perth. 

STA putovanja olakšat će vam većinu problema s kojima biste se susreli da ovaj postupak odlučite pokrenuti sami. Državljani Republike Hrvatske za bilo kakvo putovanje u Australiju moraju dobiti odobrenu vizu kako bi mogli legalno boraviti u zemlji. U dogovoru s agencijom možete se konzultirati oko prijave te vam oni mogu pomoći prilikom online prijave za studentsku vizu. Također za vas dogovaraju ostale formalnosti glede školovanja. Agencija je u konstantnom kontaktu s višim školama tako da se ne morate brinuti hoćete li nešto pogriješiti. Zbog prijave preko agencije većina škola daje popuste za smjerove koje nude studentima iz inozemstva. 

Postoji nekoliko smjerova studiranja ukoliko se odlučite za ovu životnu priliku – možete upisati studij turizma, marketinga, biznisa, managementa, sporta ili se možete odlučiti na usavršavanje engleskoga jezika. Ovisno o programu koji upišete, dobijete određeni broj sati koje možete iskoristiti za rad. U Australiji se sve računa u tjednima pa npr. ako upišete usavršavanje engleskog jezika, dobijete 20 sati tjedno koje možete, ali ne morate u potpunosti odraditi. 

izvor: YouTube

Australija nudi potpuno drugačije iskustvo obrazovanja od naše domovine. Down under više cijeni praktičnu primjenu znanja nego suhoparno učenje teorije. Češće dobivate domaće zadaće i radove koje morate napisati nego što morate naučiti 400 stranica literature i pisati ispit. Predavanja se ne odvijaju svaki dan – Australci su najčešće na fakultetu četvrtkom, petkom i subotom. Ostatak dana u tjednu je slobodan te ga je najbolje iskoristiti na rad kako bi se zaradila koja kuna. Za razliku od Hrvatske, noćni rad te rad vikendima se naplaćuje i do duplo više u usporedbi s regularnom satnicom. 

Možete se odlučiti između nekoliko razina studiranja koje su poredane po težini – postoje certificate I, II, III, IV, Diploma i Advanced Diploma. Sve škole nemaju mogućnost završavanja Advanced Diplome, što se kod nas može usporediti sa završenim preddiplomskim studijem. Na početku studiranja škola vam omogućava rješavanje testa sposobnosti na temelju čijih rezultata svrstava studente na određenu razinu (označava se kraticom SVP). Studenti su najčešće svrstani na treću ili četvrtu razinu.

Jedini problem s kojim se možete susresti jest nedostatak novca na bankovnom računu. Naime za studiranje u bilo kojoj zemlji morate imati određenu količinu novca koju određena država smatra minimumom za preživljavanje. Većina australskih škola također traži plaćanje određene svote školarine unaprijed. Zbog navedenih razloga najbolje je otići spreman i imati što više novca na bankovnom računu. Također, prilikom prijave za studentsku vizu najbolje se prijaviti za što duži period jer svako naknadno produženje vize košta 700 australskih dolara (otprilike 3400 kuna). 

Za detaljnije informacije o ovoj mogućnosti obratite se uredu STA putovanja, Ulica Andrije Hebranga 22 (blizina Hrvatskog narodnog kazališta). Tijekom tekućeg tjedna održat će se predavanje na istu temu, ali glavna riječ će biti o studiranju u Kanadi te na Novom Zelandu. Ako se odlučite za studiranje u inozemstvu, tim Studentskog.hr vam želi svu sreću i uspješno školovanje! 

Komentari na članak

Vezani članci

Osoba koja je diplomirala

Pravilnik o studiranju na Sveučilištu u Zagrebu

Zamrzavanje godine – kako, kada i zašto

Među mnogim člancima Pravilnika pronašao se i onaj o zamrzavanju godine. Stavke na temelju kojih se može ostvariti to pravo jasno su definirane, no postoji i stavka „nešto drugo“. Studentima koji žele sačuvati studiranje zbog opravdanog razloga važno je znati neke pojedinosti o samom procesu.

RIT Croatia

Upisi na fakultet

Studiraj na američkom koledžu uz vrijednu stipendiju – prijavi se!

U tijeku je natječaj za dodjelu stipendija RIT Croatia, čiji fond iznosi više od 2,6 milijuna kuna. Rani upisni rok budućim studentima donosi prednosti – stoga se prijavi čim prije!

Virtualni dani karijere i znanja

Virtualni dani karijere i znanja

Ponuda poslova i edukacije na jednom mjestu

Online projekt "Virtualni dani karijere i znanja" počeo je 21. listopada i traje osam dana. Na njemu izlažu tvrtke iz nekoliko država i predstavljaju svoje ponude za posao i edukaciju.

https://www.flickr.com/photos/94917918@N03/36360476561/in/photolist-Xp3WUi-f2Sktp-i4hxNs-iAFxKD-8sxzQp-q5ZSCG-23SVEwf-dXxJAR-UeMjL3-ULdcxm-fNGxLJ-8d9wyP-Hytx6p-VrpjpB-RfJCaA-iHDC8b-fNGEwj-W3QG1m-cdC3P7-nRFLyR-6LtCp-NZ1tga-nMnXqM-pY591v-o4VeLc-TtgZnX-bDNXZo-Rpf827-f37Avu-iL7wka-RQf846-XmiWaw-24iJxRy-KosKDD-2apzcQt-NUjsWF-RVxzzD-QgwD6k-dMYpSN-kr29Xk-TAeTzZ-SJER2u-2akwgHi-qSiWU3-UPNoq6-7gUUEj-G5o1N1-fNaMuG-shZWmn-WTYkZV

Tonči Gabelić

Iz brucoške perspektive: Studiranje u Gradu mladih najbolja je odluka

Hrana u studentskoj menzi možda neće biti fina kao ona koju mama sprema kod kuće. Možda ću skoro zapaliti stan u pokušaju da si pripremim nešto kao Jamie Oliver ili ispeglam najdražu košulju. Bit svega je napredovati i stjecati iskustvo jer neće sve u životu biti servirano.

FOTO

Studenti kreativci – intervju s Daliom Barić

Studentica iz Zadra otkriva kako kombinira bavljenje cirkuskom disciplinom s fakultetskim obvezama

Dalia, studentica Sveučilišta u Zadru ima posebno zanimljiv hobi – bavi se „aerial hoopom”, cirkuskom vještinom koja bi se u svakodnevnom govoru mogla nazvati višenjem na obruču. Da se radi o nečemu puno kompliciranijem od toga otkrila nam je u razgovoru, kao i kako je ušla u ovaj sport, otvorila vlastiti klub i uskladila obveze redovitog studenta sa svime.