LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi diplomski studij

Pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu priprema studij dizajna i razvoja videoigara

Od 20 do 30 studenata moći će upisati jedan od 5 smjerova diplomskog studija koji se fokusira na dizajn i razvoj videoigara, a koji će se izvoditi na Akademiji dramske umjetnosti u suradnji s još nekoliko fakulteta.

Od 20 do 30 studenata moći će upisati jedan od 5 smjerova diplomskog studija koji se fokusira na dizajn i razvoj videoigara, a koji će se izvoditi na Akademiji dramske umjetnosti u suradnji s još nekoliko fakulteta.

Diplomski studij dizajna i razvoja videoigara projekt je na kojemu je radilo pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu – Akademija dramske umjetnosti, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Akademija likovnih umjetnost, Fakultet organizacije i informatike i Arhitektonski fakultet, piše Jutarnji list.

Ovaj će se studij izvoditi na ADU-u i bit će namijenjen studentima koji su završili preddiplomski studij, bez obzira na to koji, te će biti besplatan za redovne studente. Razvija se u sklopu projekta Edu4Games, koji, kako piše Jutarnji list, još uključuje ponudu programa cjeloživotnog učenja u ovom području. Iako je otvoren za studente svih preddiplomskih studija, pravo upisa ostvarit će oni koji pokažu da ih to dovoljno zanima i određeno predznanje, zbog čega će morati položiti prijemni ispit.

Studenti će imati na izbor 4 smjera: dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Teorija, povijest, analiza igre i osnovne dizajna ili, primjerice, razvoj videoigara bit će zajednički predmeti, dok će ostali ovisi o smjeru koji student odabere. 

Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije FER-a rekao je za Jutarnji list da su elementi tog dvogodišnjeg studija već testirani radionicama i predmetima koji se već predaju – primjerice u sklopu predmeta Osnova razvoja digitalnih igara na FER-u i Razvoja računalnih igara na FOI-ju.
– U cijelom projektu imamo veliku podršku cijele industrije igara u Hrvatskoj, a mnogi gostujući predavači dolaze iz prepoznatih hrvatskih tvrtki poput Croteama, GameChucka, Playrixa, ZeroLife Gamesa i Exordium Gamesa. – rekao Sužnjević za Jutarnji.
Studij bi u početku trebalo upisati od 20 do 30 studenata, no kvote bi ovisile o prostornim i drugim preduvjetima. Osim nastavnika s fakulteta, u provedbu programa uključili bi se i afirmirani stručnjaci s iskustvom rada u području videoigara, rekao je prodekan s ADU-a i voditelj projekta Edu4Games Davor Švaić za Jutarnji.

Sužnjević je za Jutarnji zaključio da će se ovime omogućiti studentima umjetnicima i studentima programerima da se bolje razumiju, ali i da razvijaju sebe i svoj portfolio, koji je važan za buduće zaposlenje.
FOTO: UNSPLASH