LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
CWUR rangiranje

Objavljena ljestvica najboljih svjetskih sveučilišta – od hrvatskih je najbolje zagrebačko

Na CWUR-ovu rang-ljestvicu uvrštena su četiri hrvatska sveučilišta, od kojih je najbolje rangirano Sveučilište u Zagrebu.

Na CWUR-ovu rang-ljestvicu uvrštena su četiri hrvatska sveučilišta, od kojih je najbolje rangirano Sveučilište u Zagrebu.

Objavljena je rang-ljestvica najboljih svjetskih sveučilišta Centra za rangiranje svjetskih sveučilišta (CWUR) na koju je svrstano njih ukupno 19 788. Među njima su četiri hrvatska: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
 
Metodologija rangiranja temelji se na kvaliteti obrazovanja, zapošljivosti bivših studenata, kvaliteti fakulteta i rezultatima istraživanja, ne uključujući ankete i sveučilišne podatke. U obzir se uzima i okruženje za učenje i istraživanje. 

Sveučilište u Zagrebu na najvišem je mjestu ako uzmemo u obzir samo hrvatska sveučilišta, pa se tako ono našlo na 525. mjest. Slijedi Sveučilište u Splitu koje je na 766. mjestu, na 1526. mjestu nalazi se Sveučilište u Rijeci, a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera na 1959. mjestu. 

Na prvih deset mjesta nalazi se 8 američkih sveučilišta – Sveučilište Harvard, MIT, Sveučilište Stanford, Sveučilište Columbia, Sveučilište Princeton, Sveučilište u Pennsylvaniji, Sveučilište u Chicagu i Sveučilište Yale te dva britanska sveučilišta – Sveučilište u Oxfordu i Sveučilište u Cambridgeu.

Cjelokupan poredak moguće je pronaći na poveznici.
FOTO: UNSPLASH