Problemi u Studentskom naselju Trsat

Moguć prosvjed riječkih studenata potaknut nezadovoljstvom radom Studentskog centra

https://unsplash.com/photos/Evo4wmtRaPI

Burni kraj godine u Studentskom naselju Trsat započeo je objavom o javnom okupljanju studenata kao reakcijom na netransparentni rad Studentskog centra Rijeka, a završit će ili potpisivanjem sporazuma ili prosvjedom za poboljšanje studentskog standarda.

Predstavnici studenata u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci iznenadili su odlukom o održavanju javnog okupljanja pod nazivom Riječki studenti za studentski standard, koje bi se trebalo održati u petak, 14. lipnja 2019. godine, u 11:55 ispred Studentskog centra. Prosvjed je došao kao iznenađenje Studentskom centru, protiv kojega je iznesen niz optužbi, a stanovnicima riječkog Studentskog naselja Trsat bio je idući logičan potez za izražavanje nezadovoljstva nakon što su, prema njihovim riječima, njihovi prijedlozi i zahtjevi od samog useljenja u domove ignorirani ili stavljeni na čekanje.

Riječki studenti optužuju Studentski centar Sveučilišta u Rijeci zbog navodnih nepravilnosti u njegovom radu kao što su odbijanje ulaganja u poboljšanje studentskog standarda, čime dolazi do nedostatka tople vode, prostorija za učenje i internetske veze. Ujedno, SC-u pripisuju netransparentno poslovanje uzrokovano povećanjem troškova stanovanja i nepoštivanje odluke Senata Sveučilišta u Rijeci o izgradnji trećeg paviljona namijenjenog smještaju studenata slabijega socioekonomskog statusa. Ostale razloge i potrebe za spomenuti prosvjed možete pronaći na poveznici.

Kao odgovor na optužbe studenata SC je na svojoj stranici na društvenoj mreži objavio video u kojem mjere temperaturu vode u SN-u Trsat te je njezina temperatura došla do visokih 60.8 Celzijevih stupnjeva. No niz komentara ispod objave govori kako su se mjerenja odvila u pogrešnim paviljonima, tj. temperatura nije mjerena u onim paviljonima u kojima je došlo do nedostatka tople vode. Video možete vidjeti na poveznici, a komentar u nastavku. 

Izvor: Facebook SC Rijeka
 
Očitovanje radnika Studentskog centra Rijeka o navedenim optužbama objavljeno je u petak, 7. lipnja 2019. godine, na njihovim društvenim mrežama s kojih je vrlo brzo uklonjeno. Odgovor u cijelosti prenosi portal Riječanin, a možete ga pronaći na poveznici. Iza vrlo sporne objave ne stoji ravnatelj SC-a Dinko Jurjević, koji je istaknuo kako nije bio upoznat s činjenicom da je očitovanje objavljeno na društvenim stranicama SC-a. Uklanjanje objave može biti znak kako su tvrdnje radnika SC-a bile neutemeljene, a Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci zatražio je i javnu ispriku. 
 
Nakon održavanja izvanredne sjednice u ponedjeljak, 10. lipnja, u 18 sati kontaktirali smo i predsjednicu Studentskog odbora naselja Trsat Petru Pugar, koja ovim putem poručuje:
– Zaključeno je kako će se potpisati sporazum između SZSUR-a i SC-a s druge strane po pitanju uvjeta koje je potrebno ispuniti u određenom roku kako do prosvjeda ne bi došlo u slučaju da sporazum bude potpisan.
Potpisivanje sporazuma najavljeno je za četvrtak, 13. lipnja 2019. godine, a konferencija za medije održat će se u petak prije zakazanog termina prosvjeda. Ako ne dođe do potpisivanja sporazuma koji uključuje uvjete sastavljene od Domskog odbora u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, prosvjed će se redovno održati.

Komentari na članak

Vezani članci

Filmski tjedan na temu ljudskih prava

Poslastica za sve ljubitelje filma

Alimentin Filmski tjedan

Studentska udruga Alimenta, koja djeluje pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, četvrtu godinu za redom uspješno organizira Filmski tjedan na temu ljudskih prava.

Studentski restoran u Varaždinu

Otvorenje u Varaždinu

FOTO: U Varaždinu uskoro gotov novi studentski restoran

Otvara se još jedan studentski restoran koji će se prostirati na više od tisuću kvadratnih metara.

Prosvijed za studentski standard

Studentski prosvjedi

Posljednji pozdrav studentskom standardu

Dvorište studentskog doma „Stjepan Radić” večeras u 21:00 sat bit će mjesto na kojem će studenti izraziti nezadovoljstvo odnosom vladajućih prema studentima

http://iuri.uniri.hr/about-uniri/

Studentski centar Rijeka

Olujna bura u Rijeci: uprava Studentskog naselja „Trsat“ upozorava studente

DHMZ izdao je narančasto upozorenje za Riječku regiju, a studenti smješteni u Studentskom naselju „Trsat“ pozvani su na poseban oprez.

Prosvjed studenata u Ljubljani

Studentski bunt

Slovenski studenti prosvjeduju zbog školarina

Slovenski su studenti prosvjedom odlučili pokazati što misle o novom zakonu o plaćanju školarina