Problemi u Studentskom naselju Trsat

Moguć prosvjed riječkih studenata potaknut nezadovoljstvom radom Studentskog centra

https://unsplash.com/photos/Evo4wmtRaPI

Burni kraj godine u Studentskom naselju Trsat započeo je objavom o javnom okupljanju studenata kao reakcijom na netransparentni rad Studentskog centra Rijeka, a završit će ili potpisivanjem sporazuma ili prosvjedom za poboljšanje studentskog standarda.

Predstavnici studenata u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci iznenadili su odlukom o održavanju javnog okupljanja pod nazivom Riječki studenti za studentski standard, koje bi se trebalo održati u petak, 14. lipnja 2019. godine, u 11:55 ispred Studentskog centra. Prosvjed je došao kao iznenađenje Studentskom centru, protiv kojega je iznesen niz optužbi, a stanovnicima riječkog Studentskog naselja Trsat bio je idući logičan potez za izražavanje nezadovoljstva nakon što su, prema njihovim riječima, njihovi prijedlozi i zahtjevi od samog useljenja u domove ignorirani ili stavljeni na čekanje.

Riječki studenti optužuju Studentski centar Sveučilišta u Rijeci zbog navodnih nepravilnosti u njegovom radu kao što su odbijanje ulaganja u poboljšanje studentskog standarda, čime dolazi do nedostatka tople vode, prostorija za učenje i internetske veze. Ujedno, SC-u pripisuju netransparentno poslovanje uzrokovano povećanjem troškova stanovanja i nepoštivanje odluke Senata Sveučilišta u Rijeci o izgradnji trećeg paviljona namijenjenog smještaju studenata slabijega socioekonomskog statusa. Ostale razloge i potrebe za spomenuti prosvjed možete pronaći na poveznici.

Kao odgovor na optužbe studenata SC je na svojoj stranici na društvenoj mreži objavio video u kojem mjere temperaturu vode u SN-u Trsat te je njezina temperatura došla do visokih 60.8 Celzijevih stupnjeva. No niz komentara ispod objave govori kako su se mjerenja odvila u pogrešnim paviljonima, tj. temperatura nije mjerena u onim paviljonima u kojima je došlo do nedostatka tople vode. Video možete vidjeti na poveznici, a komentar u nastavku. 

Izvor: Facebook SC Rijeka
 
Očitovanje radnika Studentskog centra Rijeka o navedenim optužbama objavljeno je u petak, 7. lipnja 2019. godine, na njihovim društvenim mrežama s kojih je vrlo brzo uklonjeno. Odgovor u cijelosti prenosi portal Riječanin, a možete ga pronaći na poveznici. Iza vrlo sporne objave ne stoji ravnatelj SC-a Dinko Jurjević, koji je istaknuo kako nije bio upoznat s činjenicom da je očitovanje objavljeno na društvenim stranicama SC-a. Uklanjanje objave može biti znak kako su tvrdnje radnika SC-a bile neutemeljene, a Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci zatražio je i javnu ispriku. 
 
Nakon održavanja izvanredne sjednice u ponedjeljak, 10. lipnja, u 18 sati kontaktirali smo i predsjednicu Studentskog odbora naselja Trsat Petru Pugar, koja ovim putem poručuje:
– Zaključeno je kako će se potpisati sporazum između SZSUR-a i SC-a s druge strane po pitanju uvjeta koje je potrebno ispuniti u određenom roku kako do prosvjeda ne bi došlo u slučaju da sporazum bude potpisan.
Potpisivanje sporazuma najavljeno je za četvrtak, 13. lipnja 2019. godine, a konferencija za medije održat će se u petak prije zakazanog termina prosvjeda. Ako ne dođe do potpisivanja sporazuma koji uključuje uvjete sastavljene od Domskog odbora u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, prosvjed će se redovno održati.

Komentari na članak

Vezani članci

Završen SCool Fest 2018. 2

Koncerti u Studentskom centru

„SCool Fest” 2018: Dvije večeri potpune euforije, 9000 posjetitelja i nikad bogatiji lineup

Dino Dvornik Tribute band, Zabranjeno pušenje, Alen Vitasović, Kuzma & Shaka Zulu, Dječaci, Brkovi, Krešo Bengalka, Nipplepeople, DJ Popov i DJ Sasha Barthezz priredili su genijalan provod za čak 9000 mladih koji nisu zaobišli Studentski centar ovaj vikend.

SCool fest, publika

Festival u Studentskom centru

Minea & I Bee, Svemirko, DJ Sasha Barthezz – nova su najavljena imena SCool Festa; u tijeku rezervacija besplatnih ulaznica

Dosad najavljenim izvođačima SCool Festa – TBF-u, sastavu Let 3 & El Combo, Kukusu, Petru Dundovu, dvojcu Kuzma & Shaka Zulu – pridružuju se Minea & I Bee, Svemirko i DJ Sasha Barthezz.

Studentski kulturni centar Rijeka

Natječaj za studentske projekte

Riječki Studentski kulturni centar raspisuje natječaj

Studentski centar u Rijeci raspisao je natječaj za financiranje projekata iz područja kulture i umjetnosti za 2014. godinu.

Uspjeh

Internacionalna konferencija u zagrebačkom SC-u

Svjetski poznati poduzetnici uče mlade kako postati uspješni

Postanite dio pokreta rastuće zajednice studenata, poduzetnika i inspirativnih mladih pojedinaca koji vide izazove u svijetu i pretvaraju ih u svoje prednosti. Prijavom na LEAP Summit prigrlite nova iskustva i naučite kako postati uspješni.

Razgovor posao

Rotaraction: Ostani u Hrvatskoj

Inside-info poslodavaca o načinu zapošljavanja mladih u Hrvatskoj

Rotaract klub Zagreb Centar u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu organizira edukativnu konferenciju za mlade koja će im pomoći istaknuti se na tržištu rada, i to kroz niz predavanja, career speed dating, radionice javnog govorništva i pisanja životopisa i sl.