LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
 Nema kompenzacija

Najam dolazi na naplatu: Sveučilište u Rijeci mora platiti najamninu zgrade Akademije čak 64.000 eura godišnje!

Grad Rijeka do rujna ove godine nije naplaćivao najam zgrade Akademije Sveučilištu, ali situacija se promijenila.

Grad Rijeka do rujna ove godine nije naplaćivao najam zgrade Akademije Sveučilištu, ali situacija se promijenila.

Sveučilište u Rijeci već godinama, sve do rujna ove godine, nije plaćalo najamninu za korištenje zgrade Akademije. Grad i Sveučilište imali su dogovor po kojem se zakupnina u iznosu od 1,86 eura po četvornom metru kompenzirala sa sredstvima koje je Sveučilište uložilo u rekonstrukciju, piše Novi list.

Međutim, Sveučilište će u idućih 10 godina gradu Rijeci platiti čak 640 tisuća eura za najam zgrade. Do toga je došlo zbog novog ugovornog odnosa prema kojem Sveučilište svaki mjesec mora odvojiti 5.336 eura za najam prostora Akademije primijenjenih umjetnosti. No, taj iznos će se još povećati za odgovarajući PDV.
 

Suradnja seže daleko u prošlost


Sveučilište i Grad počeli su suradnju oko najma zgrade još 2003. godine, kada su Ministarstvo obrane i Grad Rijeka sklopili ugovor o prijenosu u vlasništvo Grada nekretnina u vlasništvu države s ciljem izgradnje bolnice KBC-a Rijeka i Sveučilišnog kampusa na Trsatu.
 

„Tada je Grad dao suglasnost na građevinsku dozvolu temeljem koje je Sveučilište u Rijeci kao investitor izvršilo rekonstrukciju i prenamjenu zgrade vojarne u građevinu Akademije, koja je u vlasništvo Grada došla upravo pod uvjetom da ju koristi Sveučilište.“ –piše Novi list.


Ove je godine Sveučilište zatražilo raskid jer su utrošena sva uložena sredstva u rekonstrukciju, a zahtijevalo je i umanjenje cijene zakupnine, koja je s 1,86 eura po četvornome metru, smanjena na 0,77 eura. Međutim, zgrada ima 6.930 četvornih metara, stoga će Sveučilište godišnje morati izdvojiti visokih 64 tisuće eura za najam.
 

Rekonstrukcija Akademije vinvesticija je vrijedna gotovo tri milijuna eura
 

Rektorica Sveučilišta, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija za Novi list je objasnila da se u rekonstrukciju Akademije investiralo gotovo tri milijuna eura, a sam Grad dobio je od države vojni kompleks na Trsatu u vlasništvo, isključivo uz uvjet da se izgradi Kampus Sveučilišta u Rijeci.
 

„Sveučilište u Rijeci je, s ciljem funkcionalnog osposobljavanja zgrade za upotrebu, 2007. godine investiralo u kompletnu adaptaciju zgrade današnje Akademije primijenjenih umjetnosti iznos od 2.820.107 eura. Ukupni iznos ulaganja Sveučilišta u gradsku imovinu priznat je i kompenziran s ugovorenim iznosom mjesečnog najma, a kako je ugovor istekao 6. rujna ove godine, sklopljen je novi ugovor s Gradom Rijeka na period od 10 godina. Mjesečna najamnina je niža od najamnine koja je na mjesečnoj razini kompenzirala investiciju u prethodnom razdoblju. Time je Grad Rijeka izašao u susret Akademiji i Sveučilištu.“ – komentirala je Samaržija.


Nadodala je da bi grad Rijeka mogao prihod od najma uložiti namjenski u djelatnost umjetnika i znanstvenika na Akademiji primijenjene umjetnosti u svrhu razvoja strateških ciljeva u kulturi i obrazovanju.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA/UNIRI FB SCREENSHOT, ILUSTRACIJA