Zakonski prijedlog MZO-a

Ministrica Divjak: kvalifikacije stručnih i sveučilišnih studija trebaju se izjednačiti

STUDENTI

Na konferenciji Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala ministrica Divjak argumentirala je nedavni zakonski prijedlog MZO-a o izjednačavanju kvalifikacija stručnih i sveučilišnih studija.

Iako su se brojni predstavnici sveučilišta u Hrvatskoj posljednjih mjeseci protivili izjednačavanju kvalifikacija stručnih i sveučilišnih studija, prema riječima ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Ministarstvo je, oslanjajući se na mišljenje Ustavnog suda i želeći spriječiti diskriminaciju studenata stručnih studija, uputilo zakonski prijedlog kojim će se kvalifikacije tih dviju vrsta studija izjednačiti.

– Kao ministrica na čelu Ministarstva koje je takav prijedlog uputilo u proceduru, podržavam prijedlog da se kvalifikacije razlikuju po vrsti, primjerice stručni i sveučilišni studiji po vrsti, s obzirom na to da je kod jednih veći naglasak na vještinama, a kod drugih na akademskim znanjima, ali ih ne smijemo razlikovati po razini ukoliko je isti obujam. – izjavila je Divjak argumentirajući odluku koju je Ministarstvo donijelo.

Ona naime smatra da bi se, postupajući suprotno trenutnoj odluci, diskriminiralo 50-ak tisuća studenata mahom upisanih na javna sveučilišta, veleučilišta te visoke škole. Osim toga često se, kako ministrica navodi, radi o studentima koji zbog imovinskog stanja ili drugih životnih uvjeta ne mogu otići studirati izvan mjesta u kojem žive, što treba uzeti u obzir. Iako se gradi binarni sustav čija je ideja da se stručni i sveučilišni studiji razlikuju, ne bi se smjeli razlikovati na način da bi jedni ili drugi bili manje vrijedni.

Zakonski prijedlog, izdan u sklopu reforme cjelokupnog sustava obrazovanja, s posebnim naglaskom na visokoškolskoj razini i razini strukovnog obrazovanja poslan je zajedno s ostalim kurikularnim dokumentima na međunarodnu recenziju koja bi trebala pridonijeti njihovoj kvaliteti. Cijeli bi postupak recenziranja trebao biti gotov u siječnju te će se potom o spomenutim dokumentima i njihovim potencijalnim izmjenama dalje raspravljati.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Prosvjed stipendista

Marin Karadžija

Priča o malom šatoru

Pet dana spavale su prosvjednice na betonu, smočila ih je kiša, a prozivalo ih se zbog navodnog političkog djelovanja, pa su tako u nečijim očima one bile poslane od strane tadašnje oporbe u Hrvatskoj, a oni kreativniji su ih čak prozvali poslanicima četničkog vojvode Šešelja. A samo su htjele da studenti dobiju novac od stipendija na početku akademske godine.

Sloboda govora

Kultura dijaloga

Okrugli stol „Sloboda govora mržnje“ progovorit će o društvenim medijima i slobodi izražavanja

Što je govor mržnje i kako ga suzbiti otkrijte 20. prosinca u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu od 18 sati. 

Razgovor za posao

Neravnopravnost spolova

Neprikladna pitanja s kojima se suočavaju žene na razgovoru za posao

Iako živimo u 21. stoljeću, još se uvijek žene na razgovorima za posao suočavaju s pitanjima čija neprikladnost ostavlja bez teksta. Donosimo vam savjete kako im doskočiti.

Benjamin Ignac

Priča o mladom studentu geografije

Benjamin ruši predrasude

Benjamin Ignac studira geografiju na Sveučilištu u Oklahomi, a radi i u uredu u South Central Climate Science Center. Njegova priča je posebna zato što je Benjamin romske nacionalnosti, a usto je i jedini Rom koji je ikada pohađao Gimnaziju Josipa Slavenskog, jednu od najboljih hrvatskih srednjih škola.

Esej

Međunarodni natječaj za kratku priču

Kratkom pričom protiv rodne nejednakosti

Voliš zagovarati jednakost spolova? Protivnik si bilo kakvog oblika nasilja? Smatraš da imaš nešto reći o ovim temama? Ovo je natječaj za tebe!