Zakonski prijedlog MZO-a

Ministrica Divjak: kvalifikacije stručnih i sveučilišnih studija trebaju se izjednačiti

STUDENTI

Na konferenciji Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala ministrica Divjak argumentirala je nedavni zakonski prijedlog MZO-a o izjednačavanju kvalifikacija stručnih i sveučilišnih studija.

Iako su se brojni predstavnici sveučilišta u Hrvatskoj posljednjih mjeseci protivili izjednačavanju kvalifikacija stručnih i sveučilišnih studija, prema riječima ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Ministarstvo je, oslanjajući se na mišljenje Ustavnog suda i želeći spriječiti diskriminaciju studenata stručnih studija, uputilo zakonski prijedlog kojim će se kvalifikacije tih dviju vrsta studija izjednačiti.

– Kao ministrica na čelu Ministarstva koje je takav prijedlog uputilo u proceduru, podržavam prijedlog da se kvalifikacije razlikuju po vrsti, primjerice stručni i sveučilišni studiji po vrsti, s obzirom na to da je kod jednih veći naglasak na vještinama, a kod drugih na akademskim znanjima, ali ih ne smijemo razlikovati po razini ukoliko je isti obujam. – izjavila je Divjak argumentirajući odluku koju je Ministarstvo donijelo.

Ona naime smatra da bi se, postupajući suprotno trenutnoj odluci, diskriminiralo 50-ak tisuća studenata mahom upisanih na javna sveučilišta, veleučilišta te visoke škole. Osim toga često se, kako ministrica navodi, radi o studentima koji zbog imovinskog stanja ili drugih životnih uvjeta ne mogu otići studirati izvan mjesta u kojem žive, što treba uzeti u obzir. Iako se gradi binarni sustav čija je ideja da se stručni i sveučilišni studiji razlikuju, ne bi se smjeli razlikovati na način da bi jedni ili drugi bili manje vrijedni.

Zakonski prijedlog, izdan u sklopu reforme cjelokupnog sustava obrazovanja, s posebnim naglaskom na visokoškolskoj razini i razini strukovnog obrazovanja poslan je zajedno s ostalim kurikularnim dokumentima na međunarodnu recenziju koja bi trebala pridonijeti njihovoj kvaliteti. Cijeli bi postupak recenziranja trebao biti gotov u siječnju te će se potom o spomenutim dokumentima i njihovim potencijalnim izmjenama dalje raspravljati.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

9. Simulirani parlament

Simulirani parlament

Splitski studenti pokazali primjer saborskim zastupnicima

– Žalosno je što je nekome onemogućeno studiranje jer je invalid i nema pristup željenom fakultetu. – ističu studenti ljevičari.

Karlo Kolesar

Intervju na temu diskriminacije studenata

INTERVJU s Karlom Kolesarom: "U Hrvatskoj je oko 50 000 studenata u nepovoljnom položaju dolazili oni sa sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole"

Dolazili oni sa privatnog ili državnog fakulteta - svi smo u jednakoj situaciji. Svi studiramo na stručnim studijima!

Delbonovo "Evanđelje"

Emotivno kazališno putovanje kroz poimanje vjere

Delbonovo „Evanđelje” u HNK

Za nekoliko dana počinju izvedbe predstave „Evanđelje” u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Talijanski umjetnik Pippo Delbono režirao je emotivnu i intrigantnu predstavu kojom se referirao na krize i devijacije suvremenog doba.

erwrwe

Suradnja Sveučilišta Sjever i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Dekan PBF-a objasnio je što znači uvođenje novih programa za zagrebačke i koprivničke studente

Istražili smo što znači uvođenje preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever za studente Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, ali i za buduće studente spomenutog smjera u Koprivnici.

mfw

Komentar novinarke portala Studentski.hr

#LijepaNaša - virtualni stup srama

Mržnja prema izbjeglicama došla je do takve razine da neki priželjkuju uskrsnuće Hitlera kako bi se "doveo red". Može li se reći da ljudska civilizacija uistinu napreduje, s obzirom na to da i dalje postoje pojedinci koji drugima ne bi dali pravo na bolji život?