LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zeleni paviljon

Menza u prirodi, daleko od zagrebačkog smoga – san ili java?

Na realizaciji projekta sudjeluju Šumarski fakultet, Agronomski fakultet, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Sveučilište u Zagrebu sa Studentskim centrom kao važnim čimbenikom. O kakvom projektu se radi, provjerite u članku!

Na realizaciji projekta sudjeluju Šumarski fakultet, Agronomski fakultet, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Sveučilište u Zagrebu sa Studentskim centrom kao važnim čimbenikom. O kakvom projektu se radi, provjerite u članku!

Šumarski i Agronomski fakultet diče se zaista jedinstvenom lokacijom na Sveučilištu u Zagrebu. Ne može se svaki fakultet pohvaliti potokom, podnožjem Medvednice, kao ni ulazom u maksimirsku šumu. U hladnije dane možete uživati u šetnji kroz zimsku idilu, a u toplije dane pojiti oči u zelenim površinama. No, početkom iduće akademske godine, ovi fakulteti će dobiti još jednu atrakciju koja će mamiti studente na istok Zagreba. O samom projektu ukratko smo porazgovarali sa Stipom Dubravcem, predstavnikom studenata na Šumarskom fakultetu, dobitnikom dvije dekanove nagrade, rektorove nagrade, sudionikom međunarodne znanstvene konferencije na kojoj je dobio nagradu i priznanje, potpredsjednikom za drvnotehnološki odsjek i članom Senata, kao i sa doc.dr.sc. Alanom Antonovićem, prodekanom za znanstveno-istraživački rad.

Projekt Zeleni paviljon

Prije osam godina dovršena je gradnja novog objekta za Šumarski i Agronomski fakultet, započeo nam je objašnjavati doc.dr.sc. Alan Antonović. U sklopu novih prostorija, predloženo je kako bi se  na prvom katu mogla uklopiti menza za studente. Ideja je bila izvediva, no dodatnim promišljanjem se uspostavilo kako bi se pristup menzi pretvorio u mogući labirint. Kao alternativa se ponudio projekt Zelenog paviljona.

Zeleni paviljon zamišljen je kao objekt s unutarnjim i vanjskim kapacitetnim smještajem, a sagradio bi se u blizini ulaza u maksimirsku šumu. Iako su za projekt skupljena sredstva, rastom PDV-a i recesijskom krizom bilo je potrebno skupiti znatno veća sredstva. Ove godine, Šumarski fakultet može se pohvaliti kako je uspio. Na realizaciji projekta sudjeluju Šumarski fakultet, Agronomski fakultet, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Sveučilište u Zagrebu sa Studentskim centrom kao važnim čimbenikom. Šumarski fakultet će donirati sirovine, odnosno drvne mase iz svojih resursa, dok će Agronomski fakultet pridonijeti svojim kulturama koje, među ostalim, uzgaja u okolici fakulteta u plastenicima, a time će pridonijeti kvaliteti i opsegu hrane.

No, mnogi bi se zapitali – čemu još jedna menza u gradu? Razlog je u suviše malom prostoru trenutne menze. Na Šumarskom i Agronomskom fakultetu studira preko 3000 studenata, a podrumska menza prostorom ne zadovoljava veliku potražnju. Druga najbliža menza nalazi se u prostorima Ekonomskog fakulteta, no i tamo se veoma često stvaraju gužve.

''Iznimno je važno napomenuti da studenti jesu uključeni u cijeli ovaj projekt. Studenti Šumarskog fakulteta, odsjeka drvna tehnologija, uključeni su kao dizajneri interijeta u suradnji s arhitektonskom tvrtkom. Nažalost, nekakvi konkretni bodovi neće biti omogućeni, no siguran sam da će se to na drugačiji način kompenzirati i evaluirati kod profesora. To je jako korisno za naše studente i drago mi je da postoje takvi studenti na našem studiju jer je dosta studenata rezignirano na sve što se događa.'', rekao nam je Stipo Dubravac.

Menza 3
 
Menza 3, FOTO: Boris Goreta/3LHD arhitects
 
 

Po čemu će se ova menza razlikovati od drugih?

Bez Studentskog centra u Zagrebu, ovaj projekt bi bilo veoma teško realizirati. Tako ova menza neće biti ekskluzivnog karaktera, nego će biti otvoreno za sve studente Sveučilišta koji odluče da žele ispeglati iksicu u prirodnom okruženju uz standardne cijene. Sama ponuda hrane će se proširiti s kapacitetom. Po medijima je bilo dosta spominjanja vina i divljači, što je zasigurno razigralo studenta srca.

''Agronomija ima svoje vino i postoje inicijative da se vino implementirta, no ovo su već pitanja težeg karaktera o kojemu će odlučivati Sveučilište i resorno Ministarstvo.  Ovo bi zasigurno bila dobra ideja, jer vino dolazi od strane studenata  koje se radi neposredno pored Agronomskog fakulteta u Vinogradarskom-vinarskom pokušalištu „Jazbina“ na obroncima Zagrebačke gore, gdje se može i kupiti.''

Osim studentskog vina, studenti će pridonijeti ovom projektu i sa ponudom divljači. Šumarski fakultet ima svoja lovišta, a studenti mogu polagati ispit za lovca.

''Postoje neke naznake da bi uveli divljač u našu menzu. Većinom bi se to radilo o krupnoj divljači, poput veprova, srna, jelena lopatara, muflona... Ne znam točno kako će ovo funkcionirati, smatram da će se do kraja izgradnje menze ovo detaljizirati i, na radost svih, realizirati.''

Trenutno Sveučilište u Zagrebu pregovara s Gradom da se ovaj restoran uklopi u maksimirsku šumu i da bude otvoren za ostale posjetitelje, turiste, vikendaše...  Ukoliko se to ostvari, ne sumnjamo kako će ovaj produžetak maksimirske šume postati popularna lokacija za sve ljubitelje prirode i dobre hrane.

''Vjerujem da će se (ovaj projekt) dosta popularizirati, jer je specifičnan i originalan. Potaknut će studente da dođu u prirodu, u zelenom okružju, i ručaju na miru. Prema riječima prorektora Baletića i mi ćemo biti optimistični i reći: otvorenje se očekuje početkom sljedeće akademske godine Postoji mogućnost odstupanja, no ostanimo na ovome.'', zaključio je Stipo Dubravac.

FOTO: BORIS GORETA/3LHD ARHITECTS