LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Surađivat će i s drugim centrima, institucijama i inicijativama

Medicinski fakultet prvi u Hrvatskoj osniva Centar za integriranu i palijativnu skrb

Centar za za integriranu i palijativnu skrb riječkog Medicinskog fakulteta između ostaloga poslužit će i za obrazovanje mladih liječnika.

Centar za za integriranu i palijativnu skrb riječkog Medicinskog fakulteta između ostaloga poslužit će i za obrazovanje mladih liječnika.

Medicinski fakultet u Rijeci u sklopu Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka osniva Centar za integriranu i palijativnu skrb koji je ujedno prvi takav centar u Hrvatskoj, a poslužit će i za obrazovanje mladih liječnika.

Svrha Centra jest daljnji razvoj i unaprjeđenje skrbi o pacijentima. 
– Opći trend razvoja medicine jest da postaje sve kompleksnija, a istovremeno sve jače fragmentirana. Zbog  komodifikacije zdravlja cijeli se pak zdravstveni sustav sve više temelji na uslugama te se gubi učinak skrbi. Sve te suprotstavljene silnice zajedno rezultiraju diskontinuitetom i lošijom kvalitetom skrbi, a dokaz za to su loši ishodi liječenja poput, primjerice, visoke izbježive smrtnosti ili loših ishoda u onkologiji. Možemo za primjer uzeti psihijatrijskog pacijenta s kojim psihijatar mjesečno provede 15 ili 20 minuta u razgovoru, a sve ostalo vrijeme taj je pacijent prepušten obitelji koja nema potporu. Uzela sam upravo taj primjer jer sam se bavila istraživanjem literature koja je dostupna obiteljima takvih pacijenata i došla do saznanja da je u Hrvatskoj dostupna tek jedna knjiga o shizofreniji koja je objavljena prije deset i više godina. Stoga suvremena zdravstvena zaštita ne može postojati bez multisektorske i intersektorske suradnje jer su to danas temelji cjelovite skrbi. Hrvatski zdravstveni sustav i dalje se temelji na akutnom, epizodnom modelu skrbi s malim naglaskom na samoskrb pacijenata, zbog  čega je slabo podešen za podmirivanje dugotrajnih i fluktuirajućih potreba kroničnih pacijenata. – ističe prof. dr. Karmen Lončarek, prenosi Novi list.
Centar bi trebao surađivati i s drugim srodnim centrima i inicijativama riječkog sveučilišta, stručnim komorama, udrugama pacijenata i slično te će, kako piše Novi list, unaprijediti vlastitu stručnu praksu integracije skrbi, interdisciplinarnog rada, pružanja holističke i palijativne  skrbi.

Prof. dr. Lončarek objašnjava da se palijativna medicina temelji na pacijentovim potrebama, ne na dijagnozi i prognozi te da palijativna skrb zahtijeva od liječnika posebnu spremu, pa će tako, primjerice, on biti podrška medicinskim sestrama i tehničarima, dok je inače obrnuto.

U sklopu centra formirat će se i tri radne skupine: pretklinika, internističke i kirurške grane, kako prenosi Novi list, za uvođenje programa i načela integrirane i palijativne skrbi u kolegije i na svim obrazovnim razinama.
– Cilj je da se integracija i holistika ne zatvore u okvir zasebnih kolegija, već da se uvedu kao djelatni principi koji prožimaju sveukupne nastavne sadržaje te buduću praksu mladih liječnika. Sadašnji je trend u nastavi ponuda izbornih predmeta usmjerenih na vrlo uska područja koja daju specijalizirana znanja umjesto da se budućim liječnicima ponude interdisciplinarne teme. Jednako tako uopće ih se ne podučava kako se povezati s laicima. – zaključila je prof. dr. Karmen Lončarek.   
FOTO: PIXABAY