LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna suradnja

Makedonci dodijelili „Blagodarnicu" Sveučilištu u Rijeci

„Kruna suradnje" riječkog i skopskog sveučilišta jest Lektorat za makedonski jezik kojem je stoga posebno upućena Zahvalnica, odnosno „Blagodarnica."

„Kruna suradnje" riječkog i skopskog sveučilišta jest Lektorat za makedonski jezik kojem je stoga posebno upućena Zahvalnica, odnosno „Blagodarnica."

Sveučilište u Rijeci dobilo je Priznanje o promicanju makedonskog jezika, književnosti i kulture od Sveučilišta sv. Ćirilia i Metoda iz Skopja. Njihova je suradnja počela još 1982. godine na tadašnjem Pedagoškom fakultetu, a postoji i danas. Naime, u Rijeci djeluje zajednica Makedonaca Ilinden, svake se godine u ovom gradu organizira Simpozij Hrvatsko-makedonske književne, kulturne i jezične veze, a riječki studenti odlaze u Ohrid na Seminar za makedonski jezik i kulturu.

No kako je na konferenciji za novinare istakla rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prljić-Samardžija, „kruna suradnje" jest Lektorat za makedonski jezik na Filozofskom fakultetu u Rijeci, stoga mu je posebno upućena Zahvalnica, odnosno Blagodarnica.

Intenzivnija suradnja skopskog i riječkog sveučilišta preko Lektorata na Filozofskom fakultetu traje 10 godina. Prema riječima voditelja Lektorata, prof. dr. sc. Gorana Kalogjere, riječ je o najmlađem, ali nauspješnijem lektoratu za makedonski jezik. Na Fakultetu se studentima nudi učenje makedonskog jezika i makedonske kulture kao izbornih predmeta. Studentima s dobrim rezultatima pruža se prilika otputovati u Ohrid na Ljetnu školu makedonskog jezika na kojem se stječe diploma koja im otvara mogućnosti zapošljavanja u nastavničkoj ili prevoditeljskoj djelatnosti.

Sveučilište u Rijeci surađivalo je i s ostalim sveučilištima u Makedoniji. Na taj se način zbližavaju dvije kulture i dva naroda, što je do danas preraslo u prijateljstvo.

 – Dugogodišnja je suradnja već i nadrasla profesionalne veze. – dodala je rektorica Prljić-Samardžija.

FOTO: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI