LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju sa Sarom Futač

„Lektori na Studentskom baš i ne spavaju, ali to nema nikakve veze s količinom posla na portalu“

Brojni timovi najvećeg studentskog portala u Hrvatskoj i ove jeseni otvaraju svoja vrata svima željnima prakse i novih iskustava. Voditeljica lektorskog tima podijelila je s nama iskustva volontiranja na portalu.

Brojni timovi najvećeg studentskog portala u Hrvatskoj i ove jeseni otvaraju svoja vrata svima željnima prakse i novih iskustava. Voditeljica lektorskog tima podijelila je s nama iskustva volontiranja na portalu.

Kad naši novinari iskopaju zanimljive i važne situacije te ih slože u članak, prije nego što ih tim za upravljanje društvenim mrežama servira publici, pregledavaju ih naši marljivi lektori kako nam nitko ne bi mogao reći da smo ne pismeni (namjerno je, bez panike). U lektorskom timu portala trenutno 14 studenata, mahom kroatista i kroatologa, ali i s drugih fakulteta, stječe praksu koju je danas zaista teško pronaći. Uz to se i dobro zabavljaju, a o dinamici tima, izazovima s kojima se suočavaju i načinima na koje provode slobodno vrijeme više nam je rekla Sara Futač, dugogodišnja voditeljica tima i diplomirana kroatistica.

Što te potaknulo da se prijaviš za lektoricu Studentskog.hr?

Zanimanje za lekturu pojavilo se kada sam bila na prvoj godini diplomskoga studija te kada nam je profesor s metodike ponudio da lektoriramo jedan zbornik. Jako mi se svidio način na koji moraš razmišljati, upoznati se sa sadržajem, strukturom nečije rečenice, stilom te sve to imati na umu kada zadireš u tuđi rad. Nedugo nakon toga vidjela sam članak za regrutaciju na Studentskom i, evo me!

Ubrzo si postala voditeljica lektorskog tima. Kako je izgledao tvoj put od lektorice do voditeljice tima? Što te motiviralo u međuvremenu?

Sve se odvijalo jako brzo. Rad je na portalu dinamičan. Dolaskom na Studentski pridružiš se jednom timu pa se družite, radite zajedno, komunicirate na dnevnoj bazi i vrlo brzo upoznaš ljude, mlade entuzijaste iz svih krajeva Hrvatske koje zanimaju iste stvari kao i tebe. I to je super! Imaš neke svoje ljude, nove prijatelje s kojima možeš razgovarati o stvarima koje voliš i koje te ispunjavaju. I upravo te to motivira da ideš dalje, istražuješ, raspravljaš o nekoj jezičnoj činjenici, riješiš nedoumice. Jednostavno radite zajedno, učite jedni od drugih te si međusobno pomažete u različitim situacijama (jezičnim i nejezičnim). I, osim što sudjeluješ u radu portala, istovremeno ga i stvaraš, a cijelo su vrijeme uz tebe prekrasni mladi ljudi. Nije li to dovoljna motivacija?

Što si sve na portalu naučila? Što ti je, tijekom godina volontiranja, predstavljalo najveći izazov?

Svaki je dan u lektorskom timu izazov. Svaki se dan susrećemo s novim člancima nekog novog novinara prepunog ideja. Lektori se svakodnevno upoznaju s novim stilom svakog pojedinca, njegovom konstrukcijom rečenica, gramatikom i pravopisom koje (ni)je usvojio i upravo mi to, osobno, predstavlja najveći izazov. Svaka osoba ima vlastiti stil pisanja u koji ne bismo smjeli previše zadirati kako bi članak ostao originalan, ali prije svega pravopisno, gramatički, stilski i sadržajno korektan. Zbog toga svaki lektor najveću muku muči s kolumnama.

Koristiš li iskustva stečena na Studentskom u trenutnom poslu?

Iskustvo koje sam stekla na Studentskom uvelike mi je pomoglo u raznim poslovima. Radeći na Studentskom nisam se ograničila samo na lekturu nego sam se okušala i u CM-u, pisanju članaka, recenzija, osvrta i u brojnim zanimljivim projektima od kojih bih izdvojila Gavella Fair na kojemu je Studentski dodijelio nagradu najboljoj predstavi sezone. Trenutno predajem Hrvatski jezik u osnovnoj školi i nadam se da ću jednoga dana (čitaj: uskoro) kao izbornu aktivnost voditi upravo Novinarsku skupinu u kojoj ću moći iskoristiti sve vještine koje sam stekla tijekom prakse na Studentskom. Zasigurno će Novinarska skupina imati i lektore.

Koje su, prema tvom mišljenju, najveće prednosti volontiranja na portalu Studentski.hr?

Definitivno iskustvo koje ne možeš baš pretjerano steći na faksu. Stoga smatram da je volontiranje izvrsna podloga za razvijanje prave i kvalitetne profesionalne karijere. Studentski mi je pružio priliku da mnogo toga naučim, isprobam i poigram se s nekim vlastitim idejama. Mislim da je to izrazito važno, a kao studenti baš i nemamo prilike, ali i načina, ostvarivati vlastite zamisli. Ja sam se pronašla na Studentskom i ne planiram tako brzo otići.

Šuška se da je lektorski tim najbolji na portalu, a da zabave i druženja ne nedostaje. Što ga čini toliko poželjnim da vam i drugi timovi ponekada malo zavide?

Iako su se ostali timovi (čitaj: marketing) na početku šalili stereotipima kako svaki lektor po cijele dane čita knjige i pije čaj, dokazali smo upravo suprotno. Lektori se druže i u slobodno vrijeme, van sastanaka i druženja koja se odnose na portal. Svaki lektor može biti tvoj partner in crime bilo da se radi o izlascima, pijanki, kinu, kazalištu, izložbi, palačinkama, kavi ili ramenu za plakanje. Multitaskamo i snalazimo se u svim situacijama. Uz to, nismo zatvorena grupa: pridružiti nam se, zapravo, može bilo tko. Eliminacijski je uvjet jedino da zna igrati UNO.

Kako izgleda prosječan dan jednog lektora ili lektorice? Imate li puno posla?

Lektorski posao na portalu zahtjevan je zbog toga što se susrećeš s tekstovima raznovrsnih sadržaja, ali, posebice, različitih individua. Potrebna je koncentracija kako bi se članak točno i efikasno ispravio i uredio. Količinski i vremenski lektorski posao nije zahtjevan. Imamo desetak lektora na portalu tako da se lektura rasporedi na način da ne gubiš previše vremena, ali da uvijek budeš u formi. Lektori na Studentskom baš i ne spavaju, ali to nema nikakve veze s količinom posla na portalu. Naime, svaki put kada urednici pripreme članke za lekturu, moji (najbolji!) lektori krenu s lekturom već za nekoliko minuta. Ne brine ih ni koje je doba noći, ekipa naveliko lektorira i u tri ujutro. I sama sam znala lektorirati kada bih se vratila iz izlaska (drugi dan, za svaki slučaj, provjeriš kako je to ispalo). U slobodno vrijeme lektoriramo i po ulicama, časopisima, natpisima na wc-ima pa si šaljemo najkreativnija pravopisna rješenja.

Što bi poručila potencijalnim budućim volonterima?

Svaki je tim na Studentskom zanimljiv i kreativan te pruža širok raspon mogućnosti koje mogu voditi do samoostvarenja. Budućim bih volonterima poručila neka se odluče za volontiranje samo ako to uistinu žele i ako ih to zaista istinski ispunjava. Jedino će tako uspjeti pronaći neke nove, skrivene dijelove sebe te se, zasigurno, dobro zabaviti.

Ako si se dosad i premišljao/la oko prijave, vjerujemo da te Sara svojim iskustvom uspjela nagovoriti da se odlučiš za stjecanje prakse upakirano u dobru zabavu. Ispuni zadatak na poveznici i priključi se veselom lektorskom timu koji te nestrpljivo iščekuje. Vremena imaš do 15. listopada. I, ako ne živiš ili ne studiraš u Zagrebu, ne brini se. Geografske udaljenosti vrlo uspješno premošćujemo društvenim mrežama. A ako se pak nisi pronašao/la među lektorima, vrata svih odjela portala Studentski.hr otvorena su marljivim ljudima željnima znanja i zabave.

Članak je objavljen u sklopu projekta Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće. Projekt provodi udruga Studentski informativni kutak, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.