LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispovijest bivših i trenutnih stanara

Koji studentski dom u Zagrebu odabrati?

Saznali smo koje su prednosti, a koji nedostatci u SD-u Stjepan Radić, SD-u Cvjetno naselje, SD-u Lašćina i SD-u Ante Starčević.

Saznali smo koje su prednosti, a koji nedostatci u SD-u Stjepan Radić, SD-u Cvjetno naselje, SD-u Lašćina i SD-u Ante Starčević.

Što može očekivati jedan brucoš ili osoba koja se po prvi put prijavljuje za smještaj u nekom od zagrebačkih studentskih domova? Na to pitanje možete dobiti nekoliko odgovora, ovisno o tome koga pitate, o kojem se domu radi te koja su vaša očekivanja.

Počet ćemo s najpoznatijim, takozvanim party-domom, SD Stjepan Radić (Sava), u kojem ćete prosječnu dvokrevetnu sobu platiti 50 eura (376,73 kn) sa subvencijom ili 77 eura (580,16 kn) bez nje. O ovom domu studenti imaju podvojena mišljenja, naime, naša prva sugovornica Marija (21) živjela je u dvama različitim paviljonima na Savi, a koliko je u jednom bila zadovoljna, toliko je onaj drugi razočarao.

Imam dosta pozitivno iskustvo s prvim paviljonom u kojem sam stanovala, teta čistačica je bila draga i uvijek je sve bilo čisto. Za razliku od paviljona na ljetnom smještaju u kojem je higijena upitna, teta čistačica nije toliko susretljiva te sam imala neugodnih situacija već u prvih nekoliko dana boravka, požalila se Marija.

Priznala je da tijekom manifestacija Radićevi dani bude bučnije, ali kako kaže, atmosfera je odlična i to je dobra prilika za kratki bijeg od fakultetskih obveza.
Naša druga sugovornica, Mihaela (21), isprobala je život na Savi, ali i u SD Ante Starčević (Šara), pa je povukla paralelu između tih dvaju domova. Cijena prosječne dvokrevetne sobe na Šari sa subvencijom iznosi 40 eura (301,38 kn), a bez subvencije 67 eura (504,81 kn).

Šara je jeftinija od Save, ali mislim da je to u redu jer u sklopu Šare nema ni menze, slaste, kina i ostalog kao na Savi, rekla je Mihaela.

Navela je mirnu stranu Šare kao pozitivnu stvar, ali je napomenula da ni na Savi nije imala problema s učenjem jer, prema njenim riječima, nije toliko glasno kolikoljudi misle. Također, objasnila je da ta mirna strana nije uvijek bila toliko pozitivna.

Čak mi je ta mirnoća smetala na Šari, bilo je prazno i dosadno, puno teže za upoznati ljude, rekla je Mihaela uz napomenu da je na Šari stanovala tijekom pandemije pa vjeruje da je to razlog manjem broju susjeda.

Još jedan pozitivna strana Šare s kojom su se složili i drugi stanovnici, Josipa (21) i Vilim (22), blizina je dućanu, pekari, ali i velikom broju fakulteta. Naime, SD Ante Starčević nalazi se na bliskoj udaljenosti od FSB-a, FFZG-a, UFZG-a pa čak i FER-a. No, nisu se svi složili oko mirnoće i tišine u domu.

U prizemlju je dnevni boravak gdje se skuplja ekipa koja nekada bude jako bučna i to traje dugo u noć, požalila se Josipa.

Nadalje, SD Ante Starčević nema svoju menzu, a kako kaže Josipa, to je problem zbog doručka. Međutim, iako je jedini od navedenih domova koji nema menzu, Šara ima  jednu neobičnu, prema većini studenata pozitivnu stranu - srnjak koji se nalazi u dvorištu doma, a tamo se vjerojatno našao zbog mnoštva zelenila.

Osim srnjaka, prednost je to da si u šumi, nemaš urbani-džungla ugođaj kao na Savi i na cvjetnom, istaknuo je Vilim.

Josipa je izuzetno zadovoljna s čistoćom paviljona, ljubaznošću osoblja i teta čistačica te veličinom ormara, ali istaknula je da su sobe i kupaonica poprilično mali.

Vlak prolazi pored doma pa zna biti jako bučno i na to se treba priviknuti. Kupaonica se dijeli sa susjednom sobom, pa to u većini slučajeva ispadne loše jer netko odbija očistiti iza sebe, objasnila je Josipa.

Još neke negativne strane malene su učionice koje se nalaze na svakom drugom katu i, kako kaže, nisu dovoljne za cijeli paviljon. No, sličan problem prisutan je i u SD Cvjetno naselje (Cvjetno) gdje cijena prosječne dvokrevetne sobe iznosi 80 eura (602,76 kn) ili 90 eura (678,11 kn) bez subvencije.

Učionica se nalazi samo u jednom paviljonu, a kuhinja tek na svakom drugom katu, a ne na svakom, rekla je Una (23) koja stanuje u tom domu.

Una je kao prednost života na Cvjetnom istaknula mirnoću u domu, prostranost, odnosno veličinu soba te vlastitu kupaonicu koja se ne dijeli sa susjednom sobom kao na Šari ili s cijelim katom kao što je slučaj na Savi. Iako se u Cvjetnom nalazi menza, istaknula ju je kao nedostatak, ali uz napomenu da, kako kaže, stanje nije bolje u ostalim menzama/domovima u Zagrebu.

Za kraj je ostao najjeftiniji dom u Zagrebu, SD Lašćina gdje ćete prosječnu dvokrevetnu sobu platiti 27 eura (203,43 kn) ili 54 eura (406,86 kn) bez subvencije.

Imam dobro iskustvo s Lašćinom, sljedeće godine ću opet ići tamo, prve su riječi koje je Lana (22) izgovorila na sam spomen tog studentskog doma.

Iako je jedan od starijih domova, Lana je bila oduševljena i s cimericom i s tetama čistačicama.

Negativnih iskustava nemam, dosta je miran dom, tete čistačice  su super, uvijek su jako ljubazne, ispričala je Lana.

Kao pozitivnu stranu posebno je naglasila tete čistačice koje su izuzetno susretljive, za razliku od Marijinog iskustva na Savi.

Kad sam se ispisivala nisam bila sigurna oko nekih stvari jer mi je bio prvi put da sam u domu, ali tete su mi sve sa smiješkom objasnile, napomenula je Lana.

Zaključno, svaki studentski dom ima svoje prednosti i nedostatke, ali sami procijenite gdje biste se vi najugodnije osjećali, tražite li mirno okruženje ili malo uzbuđenja, a u obzir svakako trebate uzeti i svoj studentski budžet.