LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Teom Dimnjašević

„Jedan je od glavnih ciljeva mandata izgradnja 3. paviljona studentskog smještaja u Studentskom naselju Trsat”

Nova predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Tea Dimnjašević, podijelila je s nama ciljeve svojeg mandata i probleme izazvane nedostatkom studentskog aktivizma.

Nova predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Tea Dimnjašević, podijelila je s nama ciljeve svojeg mandata i probleme izazvane nedostatkom studentskog aktivizma.

Od ove akademske godine Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci predsjedat će Tea Dimnjašević, a zamjenik će joj biti Leopold Mandić. Jednoglasno je to odlučila Skupština Zbora na sjednici 17. listopada. Time je ovoj studentici diplomskog studija povijesti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci omogućeno obnašanje glavne uloge u studentskom predstavništvu na razini Sveučilišta.

Studentski aktivizam Tei nije stran. Tijekom studiranja bila je uključena u razne studentske aktivnosti, a od 18. srpnja ovoga ljeta obnašala je i ulogu zamjenice predsjednice SZSuR-a, zamijenivši Marka Mesarića koji je napustio Zbor nakon završetka studija. To ju je razdoblje uvelike pripremilo za obnašanje predsjedničke funkcije.

– Iako je to razdoblje bilo iznimno kratko i radilo se tek o 3 mjeseca tijekom kojih sam obnašala funkciju zamjenice, isto je bilo iznimno korisno za mene. Ipak sam imala mogućnost donekle se upoznati s nekim specifičnim zadacima i obvezama s kojima se susreće vodstvo Studentskog zbora, a za koje niste svjesni da postoje dok ne dođete na spomenute funkcije.

No, dužnost predsjednice ne može se obnašati nakon samo tri mjeseca rada u određenom tijelu studentskog predstavništva. Za Tein su jednoglasan izbor zaslužni prijašnji rad i aktivno sudjelovanje u različitim projektima, te u radu studentskog predstavništva poput Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Ovogodišnji postupak izbora novog predstavništva nije bio bez problema. Naime, izborna sjednica se trebala održati 7. listopada s ulaskom u novu akademsku godinu kako bi Studentski zbor nastavio neometano djelovati. Upravo iz tog razloga skraćeni su rokovi za predaju kandidatura. Na samoj izbornoj sjednici istaknuo se prigovor u pogledu skraćenog vremena za predaju kandidatura; Skupština je odlučila kako je potrebno omogućiti svim zainteresiranim kandidatima dodatno vrijeme za pripremu kandidature te se sjednica održala deset dana kasnije.

Nakon prošlog izbora novog vodstva kandidature su bile javno dostupne te smo pročitali i objavili dijelove kandidature bivše predsjednice Pegi Pavletić. Upitali smo Teu zašto one i ove godine nisu javno dostupne.

– Ovogodišnje kandidature su prvo bile dostavljene i dostupne članovima Skupštine koji imaju pravo glasa na izbornoj sjednici, a koliko sam ja upoznata, iste su nakon izborne sjednice i javno dostupne na web-stranicama Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Na spomenutim mrežnim stranicama Studentskog zbora nismo pronašli spomenute kandidature

Kao jedan od glavnih ostvarenih ciljeva i dio ostavštine bivše predsjednice Pegi Pavletić Tea ističe njezinu inicijativu koju je pokrenula uz podršku Skupštine SZSuR-a. Ta inicijativa je bila neophodna za osiguravanje sredstava za izgradnju novog paviljona Solidarnost, a u njoj kroz upisnine izravno sudjeluju svi studenti Sveučilišta. Kao glavne ciljeve svojeg mandata, uz suradnju sa zamjenikom i Skupštinom, nova predsjednica planira ostvariti sljedeće:

– Sa sigurnošću mogu istaknuti kako je jedan od glavnih ciljeva mandata izgradnja 3. paviljona studentskog smještaja u Studentskom naselju Trsat jer je veoma važno da se osiguraju dodatni smještajni kapaciteti za studente riječkog Sveučilišta, a posebno jer znamo da nemali broj studenata Sveučilišta u Rijeci dolazi iz drugih krajeva RH i smješten je u privatnim smještajima. Također, važno je i dalje razvijati sustav stipendiranja naših studenata i mislim da je važno osvijestiti naše studente da je njihov glas veoma važan kada se radi o unaprjeđivanju i osiguravanju kvalitete na našem Sveučilištu – od studijskih programa do drugih dijelova akademskog života. 

Podsjetimo, tijekom mjeseca lipnja prošle akademske godine stanovnici studentskih domova Ivan Goran Kovačić i Trsat imali su nemale probleme s uvjetima života ondje. Najveći problemi su bili nedostatak tople vode i Wi-Fi mreže, ali su otklonjeni. Također, u lipnju je potpisan sporazum sa Studentskim centrom za poboljšanje i održavanje razine studentskog standarda. Zanimalo nas je na koji način se Studentski zbor planira pobrinuti za poštovanje spomenutog sporazuma.

– Osnovano je i Povjerenstvo za osiguranje i unaprjeđivanje kvalitete usluga pri Studentskom centru koje se sastoji od predstavnika domskih odbora, predstavnika SZSuR-a i predstavnika SC-a. Oni će biti u neposrednom kontaktu kako bi se tekući problemi i nedostaci otklanjali u što kraćem roku i kako bi se koordinirale određene aktivnosti koje su važne studentima. Pomaci oko poboljšanja studentskog standarda (posebno kada se radi o studentskom smještaju) vidljivi su već i sada, ali napominjem kako ćemo i dalje pratiti situaciju, stavke i rokove koji su dogovoreni sporazumom.

Kao veliki problem u studentskom svijetu Tea ističe nedostatak zainteresiranosti studenata za djelovanje u studentskim tijelima. Bez studenata zainteresiranih za rad u svrhu poboljšanja studentskog standarda otežava se provedba određenih aktivnosti. Brojne promjene pravilnika, Statuta i internih dokumenata kojima su studentice i studenti najvažniji akteri, brojne provedbe projekata i aktivnosti poput Student Day Festivala, brucošijada, raznih kongresa i humanitarnih akcija koje se održavaju već dugi niz godina; sve to vrlo je teško realizirati ukoliko u samoj realizaciji ne pomažu oni na koga se i odnose – sami studenti.

– Kada se razgovara o studentskim predstavnicima i izborima, veoma je važno istaknuti kako i danas postoje određeni problemi s nezainteresiranošću studentske populacije za ova pitanja i ovu vrstu aktivizma.

Predsjednica tijekom razgovora vrlo oštro odbacuje neformalne optužbe koje su se upućivale vodstvu u pogledu uhljebljivanja u Senatu. Naime, određena imena su se ponavljala godinama u Senatu, a neki su se studenti pitali zastupaju li oni uopće studentske interese.

– Prije svega moram naglasiti kako to nisu bile optužbe, već nagađanja i prozivanja određenih pojedinaca bez ikakvih dokaza i relevantnih činjenica. Isto tako, svi studentski predstavnici na bilo kojoj razini studentskog      predstavništva dobrovoljno, odnosno volonterski ulažu svoje vrijeme i znanje bez ikakvih naknada i povlastica; govoriti o bilo kakvom uhljebljivanju je naprosto iskazivanje nepoštovanja prema svim tim ljudima koji su ulagali svoje vrijeme, ali i prema svim sadašnjim studentskim predstavnicima koji obavljaju određene funkcije u različitim sveučilišnim i fakultetskim tijelima.

Nedavno je Sveučilište u Rijeci postalo dijelom mreže Young universities for the future of Europe – YUFE, a detalje možete pronaći na poveznici. Naime, riječ je o mreži koja se sastoji od deset kvalitetnih europskih sveučilišta i civilnih udruga te će studenti Sveučilišta u Rijeci imati prilike biti dio iste. Na posljednjem sastanku na Cipru Tei je dodijeljena dužnost glavne tajnice i izabrana je u glavni odbor Studentskog foruma. Zanimalo nas je kakvi su joj ciljevi tijekom trajanja mandata te kakvu ulogu ima njezino sudjelovanje u glavnom odboru za studente Sveučilišta u Rijeci.

– Moj glavni cilj će biti upoznavanje naših studenata s mogućnostima koje im se nude ulaskom našeg Sveučilišta u ovu mrežu, a posebno ćemo se zalagati da zaživi automatsko priznavanje  ishoda učenja i položenih ispita kako se studenti ne bi dovodili u situaciju produživanja godina studiranja jer su slušali i polagali određene kolegije na npr. Sveučilištu u Essexu ili Sveučilištu Tor Vergata u Rimu. Vjerujem da će ovo automatsko priznavanje ishoda biti jedna od glavnih značajki ove mreže uz Virtualni kampus koji će omogućiti lakše povezivanje studenata i slušanje kolegija s različitih sveučilišta koja su članovi YUFE mreže.

FOTO: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI