LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seksualno uznemiravanje na FFZG-u

Janku Volariću nakon prijava za zlostavljanje zabranjen pristup na Filozofski fakultet

Iako je slučajeva seksualnog uznemiravanja na FFZG-u bilo više, najviše je pritužbi stiglo na Janka Volarića, bivšeg studenta Agronomskog fakulteta koji cjelodnevno boravi na Filozofskom uhodeći studentice.

Iako je slučajeva seksualnog uznemiravanja na FFZG-u bilo više, najviše je pritužbi stiglo na Janka Volarića, bivšeg studenta Agronomskog fakulteta koji cjelodnevno boravi na Filozofskom uhodeći studentice.

Inicijativom Studentskog zbora Filozofskog fakulteta te Radne grupe za borbu protiv uznemiravanja Dekanski je kolegij FF-a donio odluku kojom se Janku Volariću, na kojega su konstantno stizale pritužbe studentica Filozofskog, zabranjuje pristup Filozofskom fakultetu. S odlukom su posredstvom predstavnika u Studentskom vijeću upoznati svi studenti i djelatnici Fakulteta.

Studentski se zbor FF-a početkom mandata zbog sve većeg broja prijava seksualnog zlostavljanja te neugodnih situacija u knjižnici i ostalim fakultetskim prostorijama odlučio s tim problemom uhvatiti ukoštac. Na sjednicama Vijeća studenata oformljena je radna skupina za bavljenje isključivo ovim problemom, na čelu sa Andreom Horvat, v. d. studentske pravobraniteljice. Smatrajući kako je otvorenost fakulteta i knjižnice velikom broju korisnika najveći problem, Studentski je zbor zatražio zabranu pornografskih sadržaja na računalima u knjižnici, što im je ubrzo i odobreno. Također su zamolili da se svi s neugodnim iskustvima obrate studentskoj pravobraniteljici kako bi se moglo dalje reagirati.

Iako je slučajeva seksualnog uznemiravanja na FFZG-u bilo više, najviše je pritužbi stiglo na Janka Volarića, bivšeg studenta Agronomskog fakulteta koji cjelodnevno boravi na Filozofskom uhodeći studentice. Budući da Janko nije ni student ni djelatnik Fakulteta, kao ni korisnik nijednog od fakultetskih centara te samim time nema valjanog razloga za boravak na Fakultetu, u ime SZ-a, a nakon razgovora v. d. pravobraniteljice i o. d. dekana Željka Holjevca, Denis Gaščić urudžbirao je molbu da se Janku zabrani pristup Fakultetu, a koja je i odobrena.

Premda je ovo velik uspjeh Studentskog zbora, upozoravaju kako problemi s Jankom nisu jedini slučaj seksualnog uznemiravanja te mole studente i djelatnike Fakulteta da se i dalje javljaju studentskoj pravobraniteljici ako dožive nešto neugodno ili svjedoče bilo kakvom obliku uznemiravanja. Također, mole se svi djelatnici i studenti da reagiraju u slučaju da Janka zamijete u prostorijama Fakulteta te da se obrate portiru ili nekome od fakultetskih djelatnika.

FOTO: STUDENTSKI.HR