Sveučilište u Zagrebu

Jačanje suradnje i zajedništva između zagrebačkog Sveučilišta i Hrvata izvan domovine

Sveučilište u Zagrebu

Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti obuhvaća razvijanje studijskih programa kojima je cilj integracija i jačanje zajedništva Hrvata izvan domovine.

Potpisan je sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kako bi se unaprijedio odnos između Republike Hrvatske i Hrvata izvan domovine: 

– Sporazumom se uspostavlja suradnja između Sveučilišta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske radi razvijanja studijskih programa te integracije i jačanja hrvatskoga zajedništva. Potpisanim sporazumom potiče se i povratak Hrvata u domovinu te se pozitivno djeluje na ostanak mladih u hrvatskome društvu, a time se dugoročno potiče demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskog društva. – objašnjava Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, dodaje kako je ovaj sporazum prigoda za ostvarenje jače suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske na području obrazovanja i znanosti:

– Sporazum omogućuje promicanje očuvanja, jačanje i razvoj obrazovnog i znanstvenog napretka Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan nje. –

Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti obuhvaća razvijanje studijskih programa kojima je cilj integracija i jačanje zajedništva Hrvata izvan domovine. Dotiče se i tema znanstveno-istraživačkog rada o hrvatskom iseljeništvu, hrvatskim manjinama te Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Daljnja aktualna pitanja migracijski su trendovi, poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske te osmišljavanje i podupiranje projekata razmjene studenata, pripadnika hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske.

Komentari na članak

Vezani članci

Pravni fakultet u Zagrebu

Studenti javne uprave dobili pravo na daljnje obrazovanje.

Stručni studij javne uprave napokon dobio dodatne dvije godine!

Iako se napokon nešto maknulo s mrtve točke, prije ovog uspjeha trebalo je proći sedam generacija bolonjskog sustava javne uprave. Velika većina studenata još od tada čekala ovu odluku.

Božić, glazba

Nastup sveučilišnih zborova

III. Sveučilišni božićni koncert na sv. Duhu oduševio publiku

Program koji su priredili zborovi Sveučilišta u Zagrebu i njihovi gosti, glazbom i glazbenom umjetnošću naglasili su europske, civilizacijske i kulturne vrijednosti.

Gužva za upise u više godine na FFZG-u

Filozofski fakultet u Zagrebu

Gužva za upis na višu godinu

Osebujnost ovog fakulteta vrijeme je upisa u novu akademsku godinu. Naizgled jednostavna procedura na većini fakulteta kod nas je sinonim za živčane slomove

Učenje

Tjedan otvorenog obrazovanja

SRCE „webinarom” otvara pitanje zloupotrebe obrazovanja na primjeru plagiranja

SRCE organizira „webinar” kojem je svrha promoviranje otvorenog obrazovanja i ukazivanje na važnost očuvanja akademske časti. Održat će se u petak, 9. ožujka, s početkom u 13 sati.

Sveučilište u Zagrebu

Četiri kategorije stipendija

Sveučilište u Zagrebu odabralo 589 stipendista

Riječ je o stipendijama koje se dodjeljuju iz dva izvora financiranja.