Sveučilište u Zagrebu

Jačanje suradnje i zajedništva između zagrebačkog Sveučilišta i Hrvata izvan domovine

Sveučilište u Zagrebu

Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti obuhvaća razvijanje studijskih programa kojima je cilj integracija i jačanje zajedništva Hrvata izvan domovine.

Potpisan je sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kako bi se unaprijedio odnos između Republike Hrvatske i Hrvata izvan domovine: 

– Sporazumom se uspostavlja suradnja između Sveučilišta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske radi razvijanja studijskih programa te integracije i jačanja hrvatskoga zajedništva. Potpisanim sporazumom potiče se i povratak Hrvata u domovinu te se pozitivno djeluje na ostanak mladih u hrvatskome društvu, a time se dugoročno potiče demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskog društva. – objašnjava Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, dodaje kako je ovaj sporazum prigoda za ostvarenje jače suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske na području obrazovanja i znanosti:

– Sporazum omogućuje promicanje očuvanja, jačanje i razvoj obrazovnog i znanstvenog napretka Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan nje. –

Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti obuhvaća razvijanje studijskih programa kojima je cilj integracija i jačanje zajedništva Hrvata izvan domovine. Dotiče se i tema znanstveno-istraživačkog rada o hrvatskom iseljeništvu, hrvatskim manjinama te Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Daljnja aktualna pitanja migracijski su trendovi, poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske te osmišljavanje i podupiranje projekata razmjene studenata, pripadnika hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Poziv za upis na specijalistički studij intelektualnog vlasništva

Pozivaju se kandidati za stjecanje akademskog naziva „sveučilišni/sveučilišna specijalist/specijalistica intelektualnog vlasništva“ da do 31. ožujka ispune obrazac i na taj način iskažu svoj interes.

Završila Škola medijske kulture 2017.

Medijsko opismenjavanje

Uspješna 19. Škola medijske kulture obećava brojna buduća izdanja

– Škola medijske kulture ove je godine imala 105 polaznika, 16 predavača, 14 voditelja i isto toliko stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i brojna buduća izdanja. – rekla je Vera Robić Škarica.

UNIDU i lokrum Naslovna

Znanstveno-razvojna suradnja

Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Dubrovniku i Javne ustanove rezervat Lokrum

Rektorica Vrtiprah istaknula je da joj je iznimno drago što se suradnja Sveučilišta i rezervata Lokrum, koja postoji već dugi niz godina, proširuje i što se uključuje više sastavnica Sveučilišta te da je dobro što studenti dobivaju mogućnost stručne prakse na Lokrumu.

Rektorat pročelje

Dva zlata, tri srebra i tri bronce

U konkurenciji od 150 inovacija zagrebačko Sveučilište odnijelo 8 medalja

Sudjelovale su četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu s devet inovativnih projekata.

8. sjednica Rektorskog zbora

Održana 8. sjednica Rektorskog zbora

Sveučilište Sjever po prvi puta domaćin sjednice Rektorskog zbora

Sveučilište Sjever po prvi je puta, nakon dobivanja statusa osmog javnog sveučilišta u Hrvatskoj, bilo domaćin Rektorskom zboru.