Studentski poslovi

Iznos nove minimalne satnice za studente i službeno je potvrđen; evo koliko će iznositi

Novac naslovna

Nova studentska satnica primjenjivat će se od 1. siječnja 2020. godine, a iznosit će 25,39 kuna.

Na temelju prošlogodišnjeg Zakona o obavljanju studentskih poslova Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku kojom je utvrđen novi iznos minimalne satnice za studente. Poslodavci će imati obavezu isplaćivati studentima novu naknadu za obavljanje posla od 1. siječnja 2019., a ona će iznositi 25,39 kuna po satu

Podsjetimo, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova minimalna se satnica za obavljanje studentskih poslova izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Hrvatskoj podijeli sa 160. S obzirom na to da od iduće godine, kako smo pisali ranije, raste minimalna plaća, bilo je za očekivati kako će rasti i minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova.

Odlukom o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, objavljenoj u Narodnim novinama, ta je informacija i službeno potvrđena

Komentari na članak

Vezani članci

EP

Izvješće Europske komisije

Potvrđen porast plaća i zaposlenosti

U godišnjem izvješću o razvoju tržišta rada i plaća u Europi prikazani su porast plaća i veća zaposlenost nego prije krize.

https://pixabay.com/en/calculator-calculation-insurance-385506/

Nove satnice

Novi iznosi satnica studentskih poslova: Većina gotovo minimalna, najviša satnica i do 250 kn

Stupanjem na snagu novog Zakona o obavljanju studentskih poslova izmijenio se i cjenik studentskog rada. Minimalac iznosi 23,44 kn, najviša satnica 250 kn, a iznenađujuća je i ponuda poslova.

https://pixabay.com/en/laptop-office-hand-writing-3196481/

Studentski poslovi

Čekajući Zakon o obavljanju studentskih poslova: studenti još uvijek prihvaćaju satnicu od 15 kuna

Vlada RH nedavno je usvojila nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova koji bi trebao uvesti značajne promjene prilikom zapošljavanja studenata, a jedna od značajnijih jest uvođenje minimalne satnice. Kakvo je trenutno stanje sa satnicama, provjerili smo u cjenicima četiriju studentskih servisa.

Ice Wonderland klizalište u Bjelovaru

Studentski poslovi

Ice Wonderland zapošljava studente tijekom cijele godine; ponajviše u vrijeme adventa

Ice Wonderland tvrtka je koja tijekom cijele godine nudi razne poslove, a u vrijeme adventa zapošljava brojne studente. U tom periodu oni rade na montaži klizališta, sudjeluju u radu nakon otvorenja, iznajmljuju opremu, održavaju led i vode unaprijed dogovorene događaje.

https://pixabay.com/en/money-money-tower-coins-euro-2180330/

Moguće povećanje minimalne plaće u RH

Ponovno bi trebala rasti minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova kao i naknada za SOR

Na sjednici Vlade predloženo je povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj, zbog čega bi trebala porasti i minimalna satnica za studentski rad za nešto manje od dvije kune, ali i naknada za SOR-ovce.